Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Knihy - nová cesta k dlhovekosti

Náruživí čitatelia žijú dlhšie ako ľudia, ktorí nečítajú

07. 10. 2016 Tipy Životný štýl Dlhovekosť  Hana Moravčíková
Knihy - nová cesta k dlhovekosti

Čítanie pridá nové kapitoly i k vášmu vlastnému životu

Po desiatich rokoch výskumu zistil yaleský tím vedcov na čele s Avnim Bavichiom, že čítanie nám okrem inteligencie pridáva aj roky navyše. K tomuto záveru dospeli vedci po štúdii zameranej na 3 635 jedincoch starších ako 50 rokov, ktorých rozdelili do troch skupín. Zatiaľ čo členovia prvej skupiny nečítali vôbec, členovia druhej skupiny sa venovali čítaniu maximálne 3,5 hodiny do týždňa a jedinci z poslednej skupiny nad knihou strávili viac než 3,5 hodiny za týždeň.

Ukázalo sa, že ľuďom z druhej skupiny hrozilo o 17 % menšie riziko úmrtia v porovnaní s jedincami z prvej skupiny, ktorí sa čítaniu nevenovali vôbec. Ľudia zo skupiny číslo tri mali navyše oproti nim dokonca o 23 % - teda takmer o štvrtinu - nižšiu pravdepodobnosť úmrtia. Okrem toho sa ľudia z tejto skupiny dožívali v priemere o 23 mesiacov viac než ostatní účastníci štúdie.  

Až 15 % slovnej zásoby, ktorú v živote nadobudneme, získavame z kníh. Táto skutočnosť je mimoriadne dôležitá hlavne v prípade detí. Aké knihy čítajú tie vaše?

Podľa autorov štúdie nám pravidelné čítanie zabezpečuje dve základné výhody:

  • Prvou je kognitívna angažovanosť, ku ktorej dochádza vždy, keď sa čitateľ snaží vytvoriť spojitosť medzi jednotlivými časťami textu a keď sa ich pokúša aplikovať na vonkajší svet, kladúc si množstvo otázok a hľadajúc odpovede.
  • Druhou výhodou je skutočnosť, že čítanie v ľuďoch vyvoláva pocit empatie, podporuje sociálne cítenie, emočnú inteligenciu a kognitívne procesy, ktoré môžu viesť k väčšej pravdepodobnosti prežitia.

Prežiť dlhšie vďaka knihe?

Bavishi sa pre prominentný britský denník The Guardian vyjadril, že existujú náznaky dosvedčujúce skutočný vplyv čítania na prežitie skúmaného jedinca. Čo je však podľa neho dôležitejšie a zaujímavejšie je fakt, že takýto efekt nemá čítanie akýchkoľvek textov, ale predovšetkým čítanie kníh, ktoré vedie pred čítaním časopisov a novín.

Hoci vedci z výskumu nepodali žiadne informácie o tom, aké knihy skúmaní jedinci konkrétne čítali, podľa všetkého sa jednalo o beletriu, teda krásnu literatúru alias fikciu. Usudzuje sa tak na základe správy, podľa ktorej je práve beletria druh textov uprednostňovaný až 87 % čitateľov.

Kniha – najlepší priateľ ľudského mozgu?

Čítanie je ako strečing mozgu – ak ho praktizujeme často, precvičujeme to, čo by inak ochabovalo a slablo. Námaha mozgu pri čítaní je totiž úplne iná ako napríklad pri počúvaní rádia, alebo pri pozeraní televízie. Pri čítaní sa časti mozgu, ktoré sa postupne vyvinuli za rôznymi účelmi, ako je zrak, jazyk a asociatívne učenie, spájajú do špecifického neurologického kruhu, aby spolu dokázali mozgu zabezpečiť schopnosť prečítať text.

Čítanie udržuje mozog v bdelom, stále mladom stave.

Podľa štúdie z medicínskeho centra na univerzite Rush v USA sa dokonca ukázalo, že dospelí, ktorí venujú svoj voľný čas kreatívnym a intelektuálnym činnostiam, akým je medzi iným i čítanie, majú o 32 % menšiu pravdepodobnosť úpadku kognitívnych schopností v porovnaní s ľuďmi, ktorí sa takýmto aktivitám nevenujú.

Podľa ďalšej nedávnej štúdie, ktorú svetu sprostredkovala spoločnosť ABC News vedci zistili, že starší ľudia, ktorí pravidelne čítajú, alebo hrajú intelektuálne náročnejšie hry, akými sú puzzle či šach, majú 2,5-krát menšiu pravdepodobnosť ochorenia na Alzheimerovu chorobu.  

Knihy Rolfa Dobelliho sú skvelým spestrením klasickej beletrie.

Tip Vitariána

Ak sa vám čítanie románov nepozdáva a radi by ste sa pustili do kníh, ktoré budú mať na váš život praktický dopad, skúste sa začítať do niektorej zo zaujímavých kníh Rolfa Dobelliho. Prečítať si môžete Umenie jasného myslenia o tom, ako sa vyhnúť základným chybám v každodennom premýšľaní či Umenie múdreho konania, knihu, vďaka ktorej sa naučíte vyhýbať sa chybám bez toho, aby ste ich najprv urobili. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency