Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Chcete porodiť génia?

Jedzte tie správne tuky

22. 07. 2016 Stravovanie Nervy Žena Zlúčeniny  Hana Moravčíková
Chcete porodiť génia?

Ukladajte tuk do mozgu, nie do brucha

Každá nastávajúca matka chce, aby bolo jej dieťa zdravé, múdre, šikovné a úspešné. Zatiaľ čo niektoré ženy v to iba dúfajú, alebo sa za to modlia, tretia skupina tehotných žien nenecháva nič na náhodu či vyššiu moc a o blaho svojho nenarodeného dieťaťa sa stará už od počiatku jeho vnútromaternicovej existencie.

Konzumácia špecifických mastných kyselín totiž podporuje rozvoj mozgu dieťaťa, vytvára potenciál pre vznik budúcich talentov a ovplyvňuje vývoj inteligencie. Je dokázané, že ženy, ktoré dbajú o svoju životosprávu počas tehotenstva a všímajú si príjem kvalitných nenasýtených mastných kyselín, zabezpečia svojim deťom lepší inteligenčný vývoj ako matky, ktoré sa počas tehotenstva živili nekvalitným rýchlym občerstvením chudobným na zmieňované kyseliny.

Nepodceňujte úlohu, ktorú strava zohráva vo vývoji mozgu dieťaťa počas tehotenstva.

Nezahrávajte sa s osudom svojich detí

Následkom životosprávy v tehotenstve však nie je iba vyšší či nižší inteligenčný kvocient, ale i „výbava“, ktorá sa odrazí na celoživotnom osude dieťaťa. Za nepríjemnými poruchami pozornosti, ktorými deti v súčasnej dobe trpia (ADHD, dyslexia alebo dyskalkúlia), totiž môže taktiež stáť životospráva budúcej matky. Štúdie zamerané na životosprávu tehotných žien a ich novorodencov dokázali, že ženy, ktoré v tehotenstve prijímali dostatočné množstvá nenasýtených mastných kyselín a strážili si svoj jedálniček, porodili deti s vyššou hmotnosťou a s väčším obvodom hlavy ako ženy, ktoré počas tehotenstva zanedbávali zdravú stravu.  

Mozog tvoria zo 60 % tuky a zo 40 % bielkoviny. Cukry a biele pečivo, sladené perlivé nápoje a ďalšie spracované potraviny neobsahujú žiadne alebo takmer žiadne nenasýtené mastné kyseliny (omega-3 a omega-6) ani kvalitné bielkoviny, ktoré sú v období tehotenstva pre mozog vyvíjajúceho sa plodu také dôležité.  Akú stravu teda počas tehotenstva konzumovať?

Jedálniček na podporu budúceho génia

Celodenné menu tehotnej ženy by malo zahŕňať čo najväčšie množstvo z nižšie uvedených potravín:

  • tučné ryby (úhor, makrela, sleď, losos)
  • morské plody  
  • rastlinné oleje (olivový, repkový, slnečnicový, ľanový, orechový)
  • mäso z divej zvery
  • zelená listová zelenina a avokádo
  • orechy
  • semienkové maslá (ideálne konopné)

Namiesto brušného tuku tak vďaka dostatočnému príjmu kvalitných nenasýtených mastných kyselín získate správne živiny pre vývoj mozgu vášho dieťaťa a urobíte všetko preto, aby jeho IQ vystúpilo po narodení čo najvyššie.  Ak neviete, aké jedlá z vymenovaných potravín pripraviť, skúste sa inšpirovať napríklad stredomorskou stravou.

Potraviny bohaté na omega-3 a omega-6 sú ľahké, chutné a výživné.

Nepodceňujte úlohu ovocia

Ovocie obsahuje silné antioxidanty, ktoré chránia mozog dieťaťa pred poškodením. Ak chcete do tela dostať extra dávku antioxidantov, vyberajte si tmavé druhy ovocia (poprípade listovej zeleniny), akými sú napríklad čučoriedky. Ak na surové ovocie v tehotenstve nemáte chuť, skúste ho prijímať vo forme štiav alebo ochutených ovocných smoothies. Na oživenie ich chutí môžete použiť napríklad kakao, škoricu alebo karob. Kyselina listová, ktorá sa nachádza predovšetkým v tmavej listovej zelenine, je pre správny vývoj mozgu taktiež extrémne dôležitá.

Tip Vitariána

„To, čo robíte a jete počas tehotenstva, má na fungovanie a vývoj mozgu dieťaťa a jeho budúcu inteligenciu rovnaký vplyv ako to, čo robíte po jeho narodení.“

Diane Ashton M.P.H., odborníčka na zdravovedu

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency