Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Spokojnosť so životom

Šťastie má tvar písmena U

09. 07. 2015 Emócie Láska Partnerstvo  Jozef Maťko
Spokojnosť so životom

Veľmi šťastný vek prežíva človek na začiatku svojich 20. rokov. Vtedy je silne oslobodený od povinností a neistôt. Je neviazaný, slobodný. V tomto veku sa  nestaráme o svoj citový život a výber partnera. Za nami sú dve desaťročia, v ktorých sme si vybojovali slobodu. Pred nami stoja kariérne ciele a príležitosti. To nás robí plných dôvery, aspoň väčšinu.

Ďalší priebeh šťastia

Má tvar písmena U. Najprv sa pohybujeme kontinuálne ku kríze stredného veku. V polovici 40 podľa medzinárodných štúdií dosiahneme najnižší bod. Tento vzor je veľmi stabilný. Súvisí to s tým, že v skorých rokov boli prijaté rozhodnutia. Človek sa etabloval profesionálne, hľadal životného partnera, možno má deti. Ale možno už nemajú práca a partnerstvo to, čo si od nich sľuboval. V našich moderných životoch sme celkom silne stanovení. Sú tu záväzky, ktoré sa v týchto rokoch života nedajú ľahko vypovedať. To vedie k frustrácii.

Krízu stredného veku potvrdzuje aj empirický výskum šťastia. Narastajú individuálne  sklamania, ktoré pociťujeme, klesajú kontrolné možnosti a zároveň je ešte dlhá cesta pred nami. To nás robí nespokojnými a zvyšuje tlak na zmenu. Na šťastie, nešťastie nie je vôbec nič zlé, aspoň pokiaľ nebude trvať dlho. Dnes populárna literatúra často zanecháva dojem, že sme všetci neustále povinní byť šťastní, akoby vládol určitý druh terorizmu šťastia: "Smile or die" (smej sa alebo zomri). Myslím, že je dobré spoznať produktivitu nešťastia ako motora pre zmenu. Možno sa bude musieť upratať vo svojom manželstve alebo v práci. 

Po 45 to ide nahor

Je to dobrá správa. Krátko pred odchodom do dôchodku sa opäť dostaneme na úroveň začiatku 20. rokov. V druhej polovici života budeme opäť šťastnejší. Prečo? Zmení sa miera hodnôt. Už nejde tak silne o súťaž vo výbere partnera alebo v zamestnaní, konkurencia robí nešťastným. Chyby a porážky sa prijímajú ľahšie, rastie poznanie, že sa bude treba v živote preorientovať. Ak napríklad dosiahneme v kariére sklenený strop, investujeme do iných oblastí ako voľný čas a spoločnosť priateľov. Táto vyrovnanosť nám robí radosť a je ziskovejšia. Súčasne je život ešte veľmi dlhý, čo vytvára voľný priestor, a to aj v neskorších rokoch. Sú to však štatistické priemery. Ja, napríklad, som neskorá matka, to prináša úľavu od stresu stredných rokoch neskôr.

Robia deti šťastnými?

Mnohé štúdie ukazujú, že bezdetní a rodiny sú rovnako šťastné. V nových a presnejších štúdiách sa ukazuje, že malé deti, najmä jedináčikovia robia radosť. Keď sú staršie, pravdaže sa to opäť zmení. Ale hojnosť detí znamená v každom prípade menšie šťastie. Avšak všetky tieto nálezy majú tiež neurčitosti. My nemôžeme efekt – mať deti – modelovať v klinickom laboratórnom prostredí a bezchybne zmerať. Tieto skutočnosti súvisia aj s problémom kariéry. Údaje pre Nemecko sú v priemere také, že ženy venujú menšiu pozornosť postaveniu a kariére. To sa zdá byť veľmi tradičné, ale možno sa za tým skrýva aj viac. V každom prípade sú pre nich rodina a priatelia veľmi dôležití. U mužov je kariéra dôležitejší faktor šťastia ako u žien. Ale samozrejme existujú výnimky z pravidla, veľmi mužsky aktívne ženy a veľmi ženskí muži.

Robia deti rodičov šťastnými? Bezdetní a rodiny sú rovnako šťastné. Malé deti robia radosť, ale keď vyrastú, mení sa to.

Recept na šťastie

Dnes v literatúre nájdeme knihy, ktoré nám sugerujú recepty na šťastie. Avšak jeden šťastný recept neexistuje, je to vždy mix aspektov, ktoré podmieňujú plnohodnotný život. Patrí k tomu sociálna interakcia, tiež spoločenské uznanie, ale aj dostatok spánku a pohyb. Veľmi dôležité: pocit, že ste schopní riadiť svoj vlastný život. Z týchto príručiek ba sa malo pozbierať to, čo človeku robí dobre. Tiež nadbytok ponúk šťastia môže človeka preťažiť, viac nie je vždy lepšie: navštívte raz ako dospelý americký zábavný park!

V psychológii prevládal po dlhú dobu genetický prístup: buď je človek k šťastiu náchylný, alebo nie. Aj keď je pravda, že ľudia s určitými vlastnosťami sú šťastnejší. Extrovertní ľudia sú spravidla šťastnejší. Tiež je potrebná určitá ignorancia voči možným katastrofám, robustnosť. Ale to sa dá natrénovať. Kto sa smeje, dostane späť smiech. Priateľské gestá uľahčujú kontakt. Spoločenskosť je veľmi dôležitý elixír šťastia. Ľudia, ktorí sú šťastní, priťahujú ľudí. Nešťastie naopak robí človeka osamelým. Ale našťastie je človek omnoho menej biologicky determinovaný, či sme šťastní alebo nešťastní, ako mnohí vedci dlho verili.

Je zaujímavé, že v blahobytnej spoločnosti robia bohatstvo a rast človeka sotva šťastnejším, mnoho spotrebného tovaru robí skôr nešťastným. Tiež nezamestnanosť robí človeka merateľne nešťastným a nedá sa to kompenzovať s peniazmi. Výskum šťastia dokonca ukazuje, že nezamestnanosť urobí ranu, pretože je to vylúčenie zo spoločnosti. Ešte roky neskôr zostáva jazva.

Spoločnosť a spoločenskosť človeka robí šťastným.

Ako vyzerá šťastie v starobe?

Prechod do dôchodku už nie je žiaden votrelec, ale fáza života, ktorá je zvyčajne veľmi dobre naplnená. Noví starí odhalia možnosti a sú často šťastnejší ako s 30. Je tu sloboda ešte naplno otvoriť dvere. Jedná sa o posledné roky, ktoré nám pripadnú. Niet divu, pretože tento čas je často poznačený osamelosťou a bezvýznamnosťou. Ale myslím si, že my, a to najmä v Nemecku, vek príliš preceňujeme. Nikdy nie je neskoro začať niečo zmysluplné, čo vás urobí šťastným.

Záver

Jeden recept na šťastie neexistuje, je to vždy zmes aspektov, ktoré podmieňujú plnohodnotný život. Patrí k tomu sociálna interakcia, tiež spoločenské uznanie, ale aj dostatok spánku a pohyb. Veľmi dôležitý je pocit, že ste schopní riadiť svoj vlastný život.

Tip Vitariána

Takže starajte sa o kvalitu svojho života tak, že budete športovať, zdravo sa stravovať a nezanedbávajte spoločnosť. Nájdite si spoločné aktivity s podobnými ľuďmi, s ktorými je vám dobre, to vám prinesie veľa.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency