Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Hlad a nálada

Prečo sú niektorí ľudia nevrlí, keď sú hladní

21. 07. 2015 Problémy Diéta Emócie Drogy Cukry  Martina Strihová
Hlad a nálada

Ale odkiaľ tento hnev pochádza? A prečo sa týka iba niektorých ľudí? Odpoveď sa skrýva v niektorých procesoch, ktoré sa dejú v tele, keď potrebuje jesť.

Fyziológia hladu

Sacharidy, bielkoviny a tuky zo všetkého, čo jete, sa pri trávení rozkladajú na jednoduché cukry (ako je glukóza), aminokyseliny a voľné mastné kyseliny. Tieto živiny prechádzajú vaším krvným obehom, odkiaľ sú distribuované do orgánov a tkanív a použité ako energia.

Ako plynie čas po vašom poslednom jedle, množstvo týchto živín cirkulujúcich vo vašom krvnom obehu začína klesať. Ak hladina glukózy vo vašej krvi padne dosť nízko, váš mozog to bude vnímať ako život ohrozujúcu situáciu. Vidíte, na rozdiel od väčšiny orgánov a tkanív, ktoré môžu využívať rozmanitosť živín, aby fungovali, váš mozog je na glukóze kriticky závislý.

Pravdepodobne ste si už túto závislosť mozgu na glukóze všimli, aj jednoduché veci sa stávajú ťažšími, keď hladina vašej glukózy klesne a vy ste hladní. Možno sa ťažšie koncentrujete alebo robíte hlúpe chyby. Alebo ste si možno všimli, že vaše slová sú zmätené alebo nezmyselné.

Ďalším problémom býva správať sa v rámci akceptovateľných sociálnych noriem a nevyskakovať na ľudí. Takže zatiaľ čo sa snažíte vyčarovať dostatok mozgovej sily, aby ste sa vyhli nevrlosti voči dôležitým kolegom, vaša ostražitosť sa často prelomí pri ľuďoch, pri ktorých môžete byť uvoľnení, ako sú priatelia a partneri. Znie vám to povedome?

Hlad, hnev a hladina glukózy spolu súvisia, preto niektorí ľudia bývajú nepríjemní, keď sú hladní.

Ďalšia reakcia tela

Okrem poklesu koncentrácie glukózy v krvi je ďalším dôvodom toho, že sa ľudia stávajú kvôli hladu nahnevaní, regulačná reakcia tela na glukózu. Vysvetlime si to:

Keď hladina glukózy v krvi klesne na určitú hranicu, váš mozog vyšle inštrukcie rôznym orgánom v tele, aby syntetizovali a uvoľnili hormóny, ktoré množstvo glukózy v krvnom obehu zvyšujú.

4 hlavné hormóny udržiavajúce glukózu sú: rastový hormón z hypofýzy, ktorá sa nachádza hlboko v mozgu, glukagón z pankreasu a adrenalín a kortizol, ktoré pochádzajú z nadobličiek. Tieto dva posledné glukózu regulujúce hormóny sú stresové hormóny, ktoré sa uvoľňujú do krvi pri všetkých krátkych stresových situáciách, nielen keď pociťujete fyzický stres z nízkej hladiny glukózy v krvi.

V podstate adrenalín je jedným z hlavných hormónov uvoľňovaných do krvi, keď ide o reakciu „boj alebo útek“ pri náhlom naplašení sa, ako keď zbadáte, začujete alebo dokonca si len pomyslíte na niečo, čo ohrozuje vašu bezpečnosť. Rovnako, ako by ste počas reakcie „boj alebo útek“ mohli ľahko kričať na niekoho v hneve, záplava adrenalínu, ktorú dostanete počas regulácie glukózy, môže spôsobiť podobnú reakciu.

Keď na vás príde hlad, vyhnite sa jedlám, ktoré rýchlo zvyšujú hladinu glukózy (sladkostiam a spracovaným potravinám).

Príroda a výživa

Ďalším dôvodom hladu, ktorý sa spája s hnevom je, že aj hlad aj hnev sú riadené spoločnými génmi. Produktom týchto génov je neuropeptid Y - prírodná mozgová chemikália uvoľnená do mozgu, keď ste hladní. Stimuluje nenásytné „pažravé“ správanie pôsobením v mozgu na rôzne receptory vrátane jedného nazývaného Y1 receptor.

Okrem toho, že pôsobia v mozgu a riadia hlad, neuropeptid Y a receptor Y1 regulujú aj hnev a agresiu- Pri udržiavaní tohto ľudia s vysokou hladinou neuropeptidu Y v ich mozgovomiešnej tekutine majú tiež tendenciu ukazovať vysokú hladinu impulznej agresie.

Ako si môžete všimnúť, existuje niekoľko ciest, ktoré vedú k hnevu, keď ste hladní. Hlad je nepochybne mechanizmom dôležitým na prežitie, ktorý slúžil ľuďom a iným zvieratám. Ak by hladné organizmy ustúpili a prenechali možnosť najesť sa iným, ich druh mohol vymrieť.

Zatiaľ čo mnoho fyzických faktorov prispieva k hnevu z hladu, psychosociálne faktory tiež hrajú určitú rolu. Kultúra napríklad ovplyvňuje, či vyjadrujete agresiu slovne priamo alebo nepriamo. A rozdielne reakcie má každý z nás.

Obchodovanie s hladom a hnevom

Najjednoduchší spôsob, ako si poradiť s hnevom keď ste hladní, je zjesť niečo predtým, ako ste príliš hladní. Pretože v takomto stave často ľudia siahajú práve po rýchlych potravinách, ako je čokoláda a zemiakové lupienky, ale tieto nezdravé potraviny spôsobujú všeobecne prudké výkyvy v hladine glukózy v krvi, ktorá potom aj veľmi rýchlo klesne dole.

A nakoniec sa potom môžete cítiť ešte hladnejšie. Tak si to radšej rozmyslite a dajte si jedlo bohaté na živiny, prírodné nespracované potraviny, ktoré pomôžu uspokojiť hlad na tak dlho, ako je to možné, bez nadbytočných kilojoulov.

Jedenie vždy, keď pocítite hlad, nemusí byť hneď možné, napríklad ak pracujete na dlhé zmeny alebo ak ľudia dodržiavajú náboženské pôsty alebo diétu, ktorá zahŕňa prísne obmedzenie príjmu energie (napríklad intermittent fasting). V týchto prípadoch pomôže pamätať si, že keď reakciu tela na udržanie hladiny glukózy necháte prejsť samú, hladina glukózy v krvi sa stabilizuje. Keď vydržíte bez jedla, vaše telo začne rozkladať na energiu svoje vlastné tukové zásoby, z ktorých niektoré sa zmenia na ketóny, produkt tukového metabolizmu. O ketónoch sa predpokladá, že pomáhajú udržať hlad pod kontrolou, pretože váš mozog použije ketóny namiesto glukózy ako palivo.

Toto je jeden spôsob ako schudnúť, no má aj svoje nevýhody. Veľa ľudí sa totiž nedokáže obmedzovať donekonečna, ale často sa obmedzovaním dopracuje k situáciám, ktoré ovládnuť už nedokážu, aj keď majú veľmi pevnú vôľu. Preto je lepším spôsobom, ako chudnúť, práve dopĺňanie energie výživnými jedlami. Ak sa pravidelne naozaj nasýtite ovocím a zeleninou, vaše telo si prestane ukladať tukové zásoby a vaša nálada nebude kolísať, ako kolíšu výkyvy glukózy pri rôznych diétach. Na dlhodobé chudnutie je to najlepší spôsob stravovania sa.

Nakoniec – spôsobom, ako zvládnuť hnev+hlad je, že budete náročné situácie riešiť po jedle, nie pred ním.

Proti hladu si pripravte zásoby zdravého jedla, aby ste sa vyhli situáciám, že ste hladní a zjete nezdravé jedlo, pretože nič iné nemáte po ruke.

Tip Vitariána

Dôležité je myslieť dopredu a vždy mať k dispozícií nejaké zdravé jedlo. Nakúpte si ovocie a zeleninu dopredu. Pretože keď príde hlad, často siahnete na to, čo je pri vás najbližšie.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency