Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Prokrastinácia

Alebo čo tak byť občas nedokonalý?

15. 08. 2014 Problémy Šport  Jiří Šustr
Prokrastinácia

Sme prenasledovaní diktátom výkonnosti?

Nie je však prokrastinácia tak trochu aj o tom, že nás tlačí spoločnosť do permanentnej výkonnosti? Keby sme si urobili zoznam vecí, ktoré nevyhnutne treba urobiť, a ktoré by sme kľudne zanechali ich osudu, zistili by sme možno, že vôbec nemusíme byť vlečení v toku povinností, ktoré napokon ani povinnosťami nie sú a nikdy ani neboli... Aby sme sa "zmestili" do neprimeraných želaní nášho okolia, čo všetko musíme stihnúť, zariadiť, dosiahnuť. Samozrejme aj do svojich neprimeraných želaní. Pribúdajú nám povinnosti, práca, splácame hypotéky... Otázka je, či je vždy potrebné, hnať sa za týmito vecami. Je to aj otázka priorít, samozrejme. Ale ak aj niečo odložíme na neskôr, sme hneď tí najväčší lenivci na svete?

Umenie je skôr sa zastaviť a možno si kľudne aj trošku prokrastinovať...

Možno si tak ušetríme aj naše zdroje pre ozaj dôležité veci. Ak by však dôsledky našej nerozhodnosti, alebo schopnosti konať, zaťažili náš život vážnejším spôsobom, potom sa treba skôr zamyslieť nad tým, či nie je prokrastinácia len našim zahmlievaním vážnejších problémov. To by už bola ale iná "káva".

Pozitívna prokrastinácia

Užitočnejšie je možno hľadať a nájsť optimálny balans medzi povinnosťami (neodkladnými), záležitosťami, ktoré počkajú a činnosťami, ktoré môžeme odložiť „ad acta“ ako nevybavené. A nič vážne sa nestane. Množstvo vecí rozhodne nemusíme robiť, určite nie hneď, tak prečo ich neodložiť? Niektoré záležitosti, ako sa hovorí, možno aj dozrejú, do konca sa môže „veľký problém“ rozuzliť „sám od seba“, bez nášho pričinenia. Nie sme vždy a všade povinní zachraňovať celý svet. Zemeguľa sa bude v kľude krútiť aj bez nás. Udalosti sa budú diať, či v náš prospech alebo neprospech. Či sa nám to páči, alebo nie.

Ako na prokrastináciu?

Možností je dosť. Skúste ísť na tréning časového manažmentu. Urobte si vlastný audit svojich cieľov, želaní a naozaj skutočných potrieb. Napíšte si ich na 1 list papiera. Sú naozaj všetky tak dôležité? Možno sa dajú nejaké delegovať niekomu inému? Nepripustite, aby ste boli okolím doslova stigmatizovaní, že ste niečo odložili na neurčito. Samozrejme potom treba vedieť za to niesť aj zodpovednosť.
A určite skúste povedať ľuďom aj slovo NIE, ak na vás tlačia a chcú po vás veci, ktoré jednoducho neviete alebo nestíhate. Povedať "nie" vás tak môže "ochrániť" pred problémami a falošnou solidaritou, že musíte byť vždy pre druhých nápomocní.

Pár tipov na záver

  • Skúste si úprimne povedať, či vaše želania a ciele sú primerané vašim možnostiam!!!
  • Nedajte sa "prihlušiť" obrovskými projektami, rozložte ich na menšie „stráviteľnejšie časti"
  • Ak máte pocit, že si neviete urobiť funkčný systém ako usporiadať "chaos" v živote, skúste koučing

A teraz dobrá správa

Prokrastinácia nie je chrípka, ktorú vyležíte. Kľudne ju berte ako dôvernú kamarátku, ktorá vás iba upozorní na to, že si môžete hádam dovoliť byť niekedy aj nedokonalí. Alebo ste už naozaj niekedy stretli úplne dokonalého človeka?

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency