Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Prečo klameme

A čo sa tým mení

21. 10. 2014 Emócie  martina strihová
Prečo klameme

Pri hodnotení vlastností dobrého vodcu, viac ako polovica respondentov označila čestnosť ako úplne najzákladnejšiu vlastnosť. To ukazuje, ako vysoko sa čestnosť v našej spoločnosti cení a zároveň, že čestnosť sa stala zriedkavou vlastnosťou ľudí na vodcovských pozíciách. No ako čestní ste vy?

Klamali alebo podvádzali ste niekedy aspoň trochu? Vo fascinujúcej štúdii Dan Ariely odhalil, že každý má schopnosť niekedy klamať, ale prekvapujúce okolnosti spôsobujú, že sa to stane pravdepodobnejšie. Ak ste sa niekedy čudovali, ako môže existovať toľko „skorumpovaných“ ľudí vo vláde alebo iných spoločnostiach, napríklad farmaceutických, tento výskum poskytuje vysvetlenie. 

Čo robí podvod pravdepodobnejším?

Môžete si myslieť, že je to sľub veľkej peňažnej odmeny, ktorý osobu podnieti začať klamať. Ale podľa výskumu, malé podnety spúšťajú nečestnosť viac ako veľká finančná odmena. Pri testovaní žiakov, ktorí boli poverení zapamätať si ich body z testu, výskumníci zistili, že študenti o bodoch klamali s väčšou pravdepodobnosťou, ak im bola sľúbená peňažná odmena len 50 centov namiesto tých, ktorým bolo sľúbených 10 dolárov.

Prečo to tak mohlo byť?

Pretože kým ľudia chcú  maximalizovať svoju vlastnú odmenu, tiež sa chcú cítiť ako dobrá osoba. Klamstvo a osoh len ďalších 50 centov alebo 1 doláru vyzerá len ako malá nevinná lož, zatiaľ čo klamanie pri väčších sumách, ako 10 dolárov a podobne, vyzerá nečestne.  

Dan Ariely píše: „Máme tendenciu myslieť si, že ľudia sú čestní alebo nečestní. Ale to nie je to, ako nečestnosť funguje. Približne za posledné desaťročie sme sa moji kolegovia a ja prizreli na problém, prečo ľudia podvádzajú, použitím rôznych experimentov a skúmaním dát od poistných udalostí cez zamestnanecké príbehy po záznamy o ošetrení lekárov a zubárov.

Zistili sme, stručne: každý má schopnosť byť nečestným a väčšina z nás podvádza – len trošku. S pár spoločenskými výnimkami navrchu alebo dole, správanie takmer každého z nás je poháňané dvomi opačnými stimulmi.

Na jednej strane chceme mať prospech z podvádzania a získať toľko peňazí a slávy, ako je možné, na druhej strane chceme vidieť sami seba ako čestných a úctyhodných ľudí. Bohužiaľ, je to tento druh podvádzania malého rozsahu, nie prípad vysoko postavených ľudí, ktorý je pre spoločnosť najničivejší.”

To môže pomôcť vysvetliť, prečo symbolické sumy zmenili správanie študentov k horšiemu. A možno nie je také prekvapivé, že viac študentov podvádzalo, keď vedeli, že iní podvádzali tiež. V rôznych obmenách testu sa zistilo, že úroveň podvádzania nebola ovplyvnená pravdepodobnosťou pristihnutia.

Prečo klameme

Čo ľudí zastavilo pred podvádzaním?

Celkom jednoduché - vnímanie morálky. Keď výskumníci pripomenuli študentom morálny kódex v spojení s testami, žiadne podvádzanie nenastalo. Rovnaká vec sa stala, keď boli účastníci žiadaní prisahať na bibliu – nepodvádzalo sa (dokonca ani medzi ateistami).

Keď bolo všetko povedané a urobené, mravným poučením štúdie bolo, že každý podvádza trošku, ale len veľmi málo ľudí podvádza v maximálnej miere. To môže znieť dobre, ale ak veľa ľudí prekrúca „len trošku“, keď sa to sčíta... Nehovoriac o tom, že výskumníci sami poukázali na to, že podvádzanie je nákazlivé, a že čím viac ľudí v skupine podvádza, tým sa to stáva ľahšie a rozšírenejšie.

Toto sa samozrejme stáva po celý čas v podnikovom svete, a aj na akademickej pôde. Ariely píše:

“ …veľmi málo ľudí kradne v maximálnej miere, ale veľa dobrých ľudí podvádza len trochu, raz za čas. Klameme pri zaokrúhľovaní našich vyúčtovateľných hodín, udávame vyššie straty pri poistných udalostiach, odporúčame zbytočné liečby, atď.  

Firmy tiež nachádzajú veľa spôsobov, ako systému prejsť cez rozum aspoň trošku. A ako spoločnosti kreditných kariet zvyšujú úrokové sadzby bezdôvodne a vymýšľajú skryté poplatky a pokuty, banky spomaľujú spracovanie šekov, atď. To všetko znamená, že aj keď je dôležité venovať pozornosť veľkému neslušnému správaniu, je pravdepodobne dôležitejšie odrádzať od malých, všadeprítomných, foriem nečestnosti.”

Aj vo farmaceutickom priemysle existuje veľa príkladov priamych zločincov, ale je tam tiež veľa „dobrých ľudí“ zamestnaných týmito obrovskými korporáciami, ktorí z nejakého dôvodu o trošku preháňajú svoje výskumy, čo sa týka účinnosti lieku pri predaji lekárovi alebo odľahčujú jeho vedľajšie účinky. Klamanie sa stáva podnikovou kultúrou. To sa deje vo všetkých úrovniach výroby. Napríklad keď Cheryl Eckard odhalila nedbanlivosť vo farmaceutickej spoločnosti pri používaní baktériami znečistenej vody pri výrobe tabletiek, rozporných dávok pri výrobe liekov a zamestnancov nedodržiavajúcich postupy – silné lieky sa doslova miešali a balili do nesprávnych fľaštičiek, po ohlásení problémov bola Eckard vyhodená z práce. Avšak znepokojená nad pacientmi oboznámila o tom FDA. Našli sa chybné lieky za stovky miliónov dolárov. Nakoniec sa firma priznala k vedomej výrobe falšovaných liekov a samozrejme Eckard nebola jediná, kto o tom vedel, avšak nikto zo zamestnancov sa predtým neozval.

Čím viac má spoločnosť čo stratiť, tým pravdepodobnejšie klame. Keď príde na zarábanie peňazí, veľa priemyselných odvetví vyhadzuje etiku von oknom. Celý biotechnologický priemysel je postavený na polopravdách a nepodložených tvrdeniach nezávislých vedeckých správ. Chemický priemysel na tom nie je o nič lepšie.  

Ani doktori nám nemusia hovoriť pravdu

Ak vám doktor predpíše nevhodnú liečbu alebo určí nesprávnu diagnózu, chceli by ste o tom vedieť? Určite, ale približne tretina doktorov by si radšej zo strachu informáciu nechala pre seba. Z toho síce môže mať úžitok doktor, ale vy určite nie, hlavne ak sa jedná o niečo vážnejšie.

Bola publikovaná štúdia o údajoch z prieskumu asi 1900 lekárov, ktorá odhalila, že doktori sú tiež ľudia, a to znamená, že tiež dokážu pozmeniť pravdu:

  • Jedna tretina lekárov nesúhlasí úplne so zverejnením vážnych zdravotných omylov pacientom.
  • Jedna pätina nesúhlasí úplne s tým, že lekári by nikdy nemali pacientovi povedať niečo nepravdivé.
  • Prekvapivých 40 % verilo, že by mali pred pacientmi skrývať svoje finančné vzťahy s liekmi a spoločnosťami.
  • 10 % uviedlo, že v minulom roku povedalo pacientom niečo nepravdivé.

O dôvod viac prevziať kontrolu nad svojim zdravím

Čo môžete spraviť, aby ste sa uchránili pred masovými podvodmi? Keď sa rozhodujete o svojom zdraví (vrátane toho, čo jete, aké výrobky osobnej hygieny, a aké domáce čistiace prostriedky používate, atď), používajte kritické myslenie na hospodárenie s pravdami, klamstvami a polopravdami. Prevezmite kontrolu vášho zdravia vedením zdravého životného štýlu, aby ste sa nestali závislými na liekoch a zdravotníckych pomôckach, a preto nepodporujte neetické spoločnosti žiadnym spôsobom. Môžete prevziať zodpovednosť za svoje zdravie a urobiť si prieskum zdravotných problémov, ktoré môžu ovplyvniť vás a vašu rodinu. Namiesto toho, ak už pozeráte tucet vajec alebo nové matrace, hľadajte tie najetickejšie zdroje, aké môžete – ich vplyv na vás, prostredie a dobré životné podmienky ostatných (aj zvierat). Pamätajte, pripomenutie znenie morálneho kódexu bolo jediným faktorom, ktorý ľudí zastavil pri podvádzaní a klamstve, takže je veľká šanca, že produkty pochádzajúce od morálku podporujúcich podnikov sa nachádzajú na inej úrovni kvality.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency