Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Meditácia s vedľajšími účinkami

Aj meditácia má svoje vedľajšie účinky

19. 09. 2014 Alternatívna medicína Lieky Tipy  veronika hanzelová
Meditácia s vedľajšími účinkami

Bez správneho vedenia a prípravy môžu viesť k frustráciám.

Záujem o meditáciu, o metódy východnej filozofie, bytie tu-a-teraz stúpa všade vo svete. Nie je problémom, ani u nás, nájsť rôzne kurzy meditácie, video návody alebo dokonca aplikácie na telefóny s cvičeniami a radami (healthline.com).

Ale nie každá metóda je vhodná pre každého. Pre niekoho môže byť dokonca kontraproduktívna, varujú experti (mcgill.ca).

Existujú skupiny ľudí, ktorým sa odporúča zvláštna opatrnosť pri meditácii a cvičeniach so sebapozorovaním. Medzi ne patria ľudia s ťažkými depresiami, s rôznymi psychózami, ľudia so závislosťami, závažnými telesnými chorobami, ale aj  prílišne sebakritickí, prípadne ľudia, ktorí sa snažia zbaviť zodpovednosti, takisto patologicky netrpezlivým môžu vzniknúť problémy. Aj nesprávne ambície  môžu  viesť k frustrácií a problémom, keď majú ľudia, ktorí začínajú s meditáciou alebo cvičeniami pozornosti príliš veľké očakávania a spoliehajú sa na ich okamžité účinky.

Neurologička Willoughby Britton z Brownovej univerzity v USA vo svojom projekte "Dark Night Project" nazhromaždila množstvo postrehov meditačných trénerov, učiteľov a ich študentov (buddhistgeeks.com).

Jeden z častých symptómov pri meditácii je precitlivelosť na zvuk, strata zmyslu pre čas, kontinuitu (v extrémnych prípadoch zažívali ľudia nové reality). Úplne najčastejším, napriek tomu však veľmi  vzácnym symptómom je strach. Ten môže viesť k panike, paranoji, úzkosti, či prílišnej emocionálnosti.

Najčastejším z fyziologických symptómov je bolesť, zvláštne zmyslové pocity, vibrácie a zmeny telesnej teploty. Aj tieto príznaky sú však len veľmi zriedkavé.

Každý, kto niektorý zo symptómov na sebe spozoroval, bol vo svojej spirituálnej a meditatívnej praxi oveľa ďalej ako začiatočníci. Patrí to jednoducho do kontemplatívnej cesty, vraví jeden z meditačných trénerov. Neznamená to, že meditácia nefunguje, alebo že ju robíte nesprávne.

Forma meditácie vnímaním svojho vnútra je veľmi jemná a delikátna metóda, takže potenciál poškodenia alebo narušenia je veľmi nízky - potvrdzujú to psychológovia aj psychoterapeuti. Je oveľa nebezpečnejšie mať napríklad zlého trénera v posilňovni. Vedľajšie účinky v takej miere ako vyšli z výskumu „Dark Night Project“ zatiaľ žiaden iný vedec nezaznamenal.

A nakoniec, s najväčšou pravdepodobnosťou, negatívne symptómy nespôsobila metóda meditácie, ale skôr privysoká „dávka“, píše psychoterapeut a psychológ Gerhard Zarbock, ktorý sa meditácii a Zenovému učeniu venuje celý život.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency