Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Resilience theory

ako využiť životné krízy vo svoj prospech

22. 11. 2013 Problémy Nervy  Katarína Mikulová
Resilience theory

Vzostupy a pády

Kto padne prvý raz, ostane na zemi a plače. Kto desiaty raz, ten rovno vyskočí na rovné nohy. Krízovým situáciám sa nedá vyhnúť - sú tu, aby nás posilnili. Čím častejšie sa nejaká situácia opakuje, tým viac sa od nás očakáva, aby sme na ňu reagovali vyrovnane.

Takzvaná rezilienčná teória nás preto učí ostať chladnými  aj v ťažkom období našich životov.  To sa povie! Kto si udrží úsmev na tvári, keď mu osud udrie na najcitlivejšie miesto? Emócie zasiahnú každého, no cvikom ich dokážeme ovládať. Opakovanie je matkou múdrosti a tréningom dokážeme naše prehnané a negatívne reakcie usmerniť. Ak sa preto naskytne najbližšie nejaký problém, sústreďme  energiu na vyriešenie situácie a skúsme vynechať bedákanie. Hlášky ako „Čo si ja len počnem! Ach, aký som neborák! Toľké nešťastie“ ešte nikoho dopredu neposunuli. 

Zabudnite na bedákanie a sebaľútosť. Zbytočne vás oslabia a zneistia.

S racionálnym prístupom nielen vyriešime viac, ale aj urobíme niečo pre seba. Keď ťažké momenty vystriedajú  tie svetlé, všimneme si, že sme akosi zosilneli, zocelili svoju psychiku. „Konečne! Život držím pevne vo svojich rukách!" Naozaj ... ?

Bác! Plesk. Tresk! Padneme znovu a zas, s tým sa predsa počíta! Komu to však prekáža? Oprášime kolená a sme pevne rozhodnutí pracovať na ďalšom zocelení samých seba. Sme stále silnejší, každá kríza nás posúva dopredu míľovými krokmi. Kríza viac nie je ťažkým osudom, ale výzvou, za ktorú ďakujeme.

Nie je to výmysel

Výskumy dokázali, že deti z chudobných rodín, ktoré žili v ťažkých životných podmienkach, sa neskôr osvedčili ako úspešní a produktívni ľudia. V detstve a pubertálnom období pri tom mohli okúsiť životné dno, boli neraz drogovo závislí a obvinení z kriminálnych činností. Ak sa takéto deti rozhodli svoj neľahký osud prijať ako výzvu, ich osobnostná sila narástla a prejavila sa v úspešnom dospelom živote.

Rovnaké výsledky zaznamenali vedci pri ľuďoch poznačených životnými katastrofami, pri ľuďoch, ktorí prišli o domovy, celé rodiny alebo dokonca sa stali obeťou znásilnenia.

Rozhodujúcim bodom býva práve hraničný bod utrpenia, kedy sa človek definitívne rozhodne obrátiť „nešťastie“ vo svoj prospech. Takíto prispôsobiví ľudia nemajú ľahší osud ako ostatní, ani nie sú vystavení menším množstvom kríz – vnímajú však tieto ako životné lekcie, a preto ich sebavedomie a vnútorná sila rastú.

Po každej prekážke, ktorej ste sa postavili zoči voči, zocelíte svoju osobnosť. Kríza vás robí silnejšími!

Dve možnosti

Väčšinou, keď utrpíme porážku, zaplaví nás oceán nepríjemných emócií. Okrem výčitiek, hnevu a strachu často prepadneme obavám a zvykneme celú situáciu zveličovať a čakať len to najhoršie. Takáto stratégia je bežnou reakciou ľudí, no k riešeniu situácie veľmi nenapomáha. Ak sa však životné traumy opakujú, môže to človeka motivovať k zmene životného nastavenia. Ľudia, ktorí sa ocitajú v ťažkých situáciach, majú vždy na výber. Buď dajú priestor negatívnym scenárom a uveria vo vlastné oslabenie, alebo uchopia život do vlastných rúk a začnú s ním konečne niečo robiť.

Ak preto prežívame akokoľvek nepríjemnú situáciu, vždy existuje možnosť zatnúť zuby a ísť ďalej. Krízami a pádmi ošľahaný človek sa stáva stabilnejším a silnejším.

Život ako more

Jedna ľudová múdrosť vraví, že život je ako more - večne prináša nový príval vĺn! Nedáva preto zmysel nad vlnami plakať a chcieť ich zastaviť – múdrejšie je vlny prijať a naučiť sa na nich surfovať. :-)

Vidíte prichádzať novú vlnu? Usmejte sa! Práve sa stávate silnejším človekom...

Vypočujte si krásnu pieseň od Morcheeby. Text piesne nás takisto učí prežívať radosť zo života aj v zdanlivo ťažkch chvíľach. Príjemné počúvanie!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency