Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Mágia psích očí

liečivá sila domácich miláčikov

22. 11. 2013 Zvieratá  Jana Klimanová
Mágia psích očí

Na magický mechanizmus psích očí sa zameralo bádanie japonských zoológov a neurovedcov pod vedením Miho Nasagawu z Azabu univerzity. Na vzorke 55 majiteľov psov vedci sledovali, čo sa odohráva v mozgu človeka pri kontakte s ich miláčikmi. Merali hladinu oxytocínu v moči pred a po hre s ich zverencom. Jeho hladina vzrástla už po druhej minúte hry so psom, kedy majiteľ na neho uprene pozeral. U osôb, ktoré so svojím psom nenadviazali očný kontakt, však k vzostupu hormónu neprišlo. Závery japonskej štúdie publikoval odborný časopis Hormones and Behaviour. Takefumi Kikusui, biológ z vedeckého tímu, vysvetľuje: „K výskumu ma viedla veľká láska k psom a fakt, že vždy cítim veľkú zmenu vo svojom tele, keď sa na neho pozerám.“ Pohľad do očí však má aj svoj háčik. Neskúšajte sa uprene dívať do očí cudzieho psa. Priamy pohľad môže vnímať ako ohrozenie a výzvu k útoku.

Kto koho skrotil?

Výskumy dokázali, že pes má zmysel pre spravodlivosť.

Zatiaľ nikto neskúmal, ako to je s produkciou oxytocínu u psa, ktorý sa dostane do priateľského vzťahu s človekom, ale podľa jeho radostných prejavov to pravdepodobne funguje rovnako. K slovu sa teda dostáva otázka – kto chce koho skrotiť? Človek psa alebo naopak?

To, že nie sme absolútnymi pánmi psíkov, a že naši miláčikovia majú osobnosť, dokázal už americký psychológ a neurológ Jaak Panksepp. „V istom zmysle majú svoju stupnicu hodnôt, v ktorej významne figuruje zmysel pre spravodlivosť,“ hovoria výsledky experimentov, ktoré so svojimi spolupracovníkmi urobila biologička Friederike Rangeová z Viedne. Autorka knihy „Zvieratá sú šikovnejšie, ako by ste si mysleli“, sa zaoberá inteligenciou zvierat: „Aj sýkorky sa naučia otvárať fľaše s mliekom a krysy si odovzdávajú informácie o otrávených nástrahách.“

To, že psy disponujú inteligenciou, dokázal ďalší test japonských vedcov, ktorý na zvieratách vyskúšali malý fígeľ. Potom, čo ich naučili „daj labku“, rozdelili ich do dvojíc. Jeden z dvojice za svoj výkon dostal odmenu – kúsok párku, druhý vyšiel nakrátko. Po niekoľkých pokusoch pes, ktorý nedostával žiadnu odmenu, odmietol dať labku. Toto správanie autori interpretovali ako odmietanie spolupráce v situácii, ktorá sa zvieraťu javí ako nespravodlivá.

V ďalšom výskume pod taktovkou Johannesa Odendaala z Univerzity Pretoria v Južnej Afrike dali majiteľov a psov do jednej miestnosti. Predtým im odmerali tlak, meranie zopakovali po tridsiatich minútach, keď sa sústredene venovali svojim miláčikom. Po polhodinke intenzívneho kontaktu so psom sa ich majiteľom znížil tlak, zvýšila hladina oxytocínu, ale aj ďalších hormónov. Vzrástla hladina beta-endorfínov, ktoré sa spájajú s eufóriou a úľavou od bolesti, prolaktínu, ktorý zlepšuje rodičovský vzťah a dopamínu, ktorý navodzuje príjemné pocity.

Hormón lásky

Oxytocín sa vylučuje aj v intímnych chvíľach.

Oxytocín, hormón lásky, vyvoláva pôrod, štartuje dojčenie, pomáha vytvárať puto medzi matkou a bábätkom, ale tiež medzi zamilovanými osobami a blízkymi priateľmi. Pri pokusoch na ľuďoch, ktorým sa podával vo forme kvapiek do nosa, sa výrazne znížila ich agresivita. Znížila sa tiež miera strachu, vzrástla dôvera a altruizmus.

Ak máte vysokú hladinu tohto hormónu, ste priateľskejší, vzťahy s opačným pohlavím nadväzujete podstatne ľahšie ako tí, ktorým tento hormón chýba. Aj stres sa u ľudí s vyšším množstvom oxytocínu prejavuje len výnimočne. Hormón lásky však dokáže oveľa viac. Výskumy ukázali, že ak sa malým deťom nedostáva materinskej lásky a starostlivosti, majú nižšiu hladinu oxytocínu, čo spôsobí, že sa k okoliu správajú nepriateľsky.

Podľa výskumov švajčiarskych a amerických vedcov by oxytocín mohol pomôcť aj autistom, ktorí majú problém s nadväzovaním nových vzťahov. A nielen to. Hormón lásky by mal podľa výskumov odstraňovať poruchy erekcie a problémy s dosiahnutím orgazmu.

Ako funguje? Oxytocín tlmí pravú časť amygdaly, ktorá reaguje na záťažové podnety ako je stres, hnev, frustrácia alebo konflikty. Vyplavuje ho hypofýza pri rôznych príjemných činnostiach ako je sexuálne vzrušenie a obdobie zaľúbenosti. Aj to je dôvod, prečo sú osamelí ľudia, ktorým chýbajú dotyky a hladkanie, depresívnejší. Ak patríte k nim, kúpte si psíka. Stačí pár minút z očí do očí a váš život bude krajší.

Prečo sa psy smejú a šimpanzy plačú? Pozrite si video o tom, že aj zvieratá majú emócie:

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency