Neprechoďte zápal močového mechúra

Pálčivé bolesti

12. 01. 2016 Ochorenia Liečba Problémy Bolesť Vylučovanie  Jozef Maťko
Neprechoďte zápal močového mechúra

Znovu a znovu máte pocit, akoby ste museli ísť nutne na záchod. Potom, pri močení, to bolí a páli. Tak sa prejavuje zápal močového mechúra. Ľahšie prípady môžu postihnuté liečiť samé s množstvom pitia, teplom a pokojom. Ak sa príznaky nezlepšia do dvoch dní, mal by bezpodmienečne pomôcť lekár - potom sa môže prípadne zápal liečiť antibiotikami.

V 95 percentách všetkých ochorení sú postihnuté ženy. Jedným z dôvodov je to, že u žien je močová trubica kratšia ako u mužov. Tým sa dostanú patogény ľahšie do mechúra. Okrem toho je ústie močovej trubice u žien blízko konečníka. Naproti tomu u mužov je zápal močového mechúra takmer vždy spojený so zápalom prostaty.

Zápal močového mechúra - v lekárskom žargóne "akútna cystitída" je väčšinou spôsobený baktériami. Najčastejšou príčinou je šírenie baktérií z čreva do močového mechúra.  Ale aj iné patogény môžu vyvolať bolesti. Napríklad pri pohlavnom styku môžu pohyby prepraviť vaginálne baktérie do močového mechúra, patogény potom nepochádzajú priamo od partnera. Tieto patogény preniknú cez močovú trubicu do mechúra, dráždia jeho stenu a vyvolajú zápal.

Močový mechúr a rozdiely u mužov a u žien.

U žien je močová trubica oveľa kratšia, sú viac náchylnejšie na zápal močového mechúra. U mužov naproti tomu sú ťažkosti často spojené so zápalom prostaty.

Pitie môže zabrániť ochoreniu

Medzi rizikové faktory pre zápal močového mechúra patria okrem chladu a vlhkosti hormonálne zmeny počas menopauzy (nedostatok estrogénu), oslabený imunitný systém a metabolické poruchy ako diabetes. Poškodenia sliznice v oblasti genitálií opakovanými infekciami, napríklad plesňovou infekciou, sú ďalšie rizikové faktory.

Navyše, mnoho žien s vekom stále menej pije. Tým sa po prvé rastúce baktérie nevyplachujú pri močení, a po druhé sliznica močového mechúra trpí pri koncentrovanom a preto agresívnejšom moči.

Dokonca aj takzvaná „Honeymoon-cystitída“ - cystitída medových týždňov – prináša mnohým problémy. Na ňu môžu ochorieť ženy, ktoré majú častý pohlavný styk. K zápalu dochádza stálym mechanickým namáhaním slizníc v oblasti genitálií. To uľahčuje črevným baktériám vstup do močových ciest. Tomu zabrániť môže ženám bezprostredne po pohlavnom styku vyprázdniť močový mechúr – to vyplaví prípadne existujúce baktérie von.

Kedy k lekárovi?

Tehotné, muži, deti ako aj ženy s chronickou cystitídou by mali ísť k lekárovi už pri prvých príznakoch,“ hovorí Sellerbergová zo Spolkového zväzu nemeckých lekárnických združení. To isté platí, ak je v moči krv alebo trpiaci majú bolesti v dolnej časti chrbta. Potom sa spravidla predpisuje antibiotikum. Bez takejto liečby je tu riziko, že zárodky stúpajú z močového mechúra cez močovody a infikujú obličky. V najhoršom prípade to môže viesť k trvalému poškodeniu obličiek.

Za normálnych okolností trvá liečba antibiotikami tri až desať dní. Pacienti by mali bezpodmienečne dodržiavať pokyny lekára a užívať liek tak dlho, ako to bolo predpísané. Sellerbergová varuje, že v opačnom prípade sa infekcia môže vrátiť. Odporúča zobrať jednu dávku antibiotika pred spaním. Potom sa môže cez noc rozvinúť jeho plný účinok.

U žien je močová trubica oveľa kratšia, sú viac náchylnejšie na zápal močového mechúra.

Je nepravdepodobné sa nakaziť na WC

Ako nepravdepodobné platí, že sa človek nakazí na toalete, ktorú predtým navštívil niekto so zápalom močového mechúra. Baktérie, ktoré sa môžu ešte nachádzať v záchodovej mise, konečne „nemôžu skákať“, vysvetľuje Bühmann.

Taktiež nie je pravdivý podľa urológa, rozšírený predpoklad, že človek mohol dostať zárodky k zápalu močového mechúra na plavárni. Chlór prítomný vo vode zabíja baktérie. Naopak je možné, že mokré plavky, ktoré sa nevymenia po kúpaní, ochladzujú genitálnu oblasť a oslabujú obranný mechanizmus. To môže prispieť k vzniku cystitídy. Tabu by malo tiež byť sedenie na studenom povrchu.

Záver

V zásade sa dá zápalu močového mechúra vyhnúť pitím veľkého množstva tekutín a pravidelným vyprázdňovaním močového mechúra. Okrem toho by spodná bielizeň nemala byť príliš tesná cez chladné zimné dni, aby sme chránili podbrušie pri teplotách pod nulou. Nohy udržiavame radšej v teple. A hygiena toalety musí byť v poriadku. Análna oblasť by sa mala vždy čistiť spredu dozadu, aby sa zabránilo prenikaniu črevných baktérií do močovej trubice.

Tip Vitariána

Množenie baktérií môžeme podporiť nezdravou stravou alebo mu zabrániť zdravou stravou. Čomu by ste sa mali vyhýbať? Bielej múke a obilninám obsahujúcim lepok, živočíšnym bielkovinám (mlieko, mliečne výrobky, mäso), sladkostiam a zákuskom. Naopak, jedzte neobmedzené množstvo zeleniny, ovocia (ale samostatne, nalačno) a pite len čistú vodu alebo bylinkové čaje.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency