Vírus herpesu drieme takmer v každom z nás

Štúdia WHO

20. 11. 2015 Ochorenia Koža  Jozef Maťko
Vírus herpesu drieme takmer v každom z nás

Na zozname tém, ktoré sa objavujú pri krátkom rozhovore vo výťahu, je herpes na najvyšších miestach. Svetovú zdravotnícku organizáciu WHO to ale neodrádza,  naopak: po prvýkrát odhadla svetové šírenie vírusu herpesu, ktorý zvyčajne spôsobuje bolestivé pľuzgiere na perách.

Celosvetovo nosia asi dve tretiny (67 percent) všetkých ľudí do 50 rokov vírus herpesu simplex typu 1 (HSV-1) v sebe, píšu vedci pod vedením Katharine Looker z University of Bristol v časopise „Plos One". V absolútnych číslach sú to 3,7 miliardy ľudí.

Výskumníci zhrnuli niekoľko štúdií, ktoré na základe testov na protilátky zisťovali, koľko zdravých dospelých bolo infikovaných herpesom. V priemere 87 dotknutých zo 100 ľudí v Afrike nosí tento vírus v sebe obzvlášť často. V Severnej a Južnej Amerike je tento vírus pomerne zriedkavý, ale napriek tomu sa nachádza takmer v každom druhom. Európa je s 65 postihnutými zo 100 blízko celosvetového priemeru.

Väčšina ľudí kvôli výsledkom si ale nemusí robiť starosti. Mnohí nosia vírus herpesu v sebe od detstva, pretože sa ľahko prenáša pri bežnom styku s rodičmi pomocou slín. Zdravý imunitný systém udržuje patogén väčšinou na uzde. Pri strese sa môže ale prejaviť vo forme bolestivých pľuzgierikov na ústach.

Genitálny herpes sa šíri v bohatých krajinách

WHO sa zaoberá najmä ďalším prejavom infekcie herpesu: „Táto nová štúdia ukazuje, že HSV-1 je tiež vážnou príčinou genitálneho herpesu," píše  organizácia. Je ním postihnutých približne 140 miliónov ľudí vo veku medzi 15 až 49 rokov, väčšina z nich v Amerike, Európe a regióne Západného Pacifiku.

Skutočnosť, že sa genitálny herpes šíri najmä v bohatých krajinách, vysvetľuje WHO tým, že sa vzhľadom na vysoké hygienické normy a dobré životné podmienky menej ľudí infikuje vírusom v detskom veku. Namiesto toho sa potom často prenáša počas orálneho styku v ich mladistvom veku.

HSV-1 však nie je jediným vírusom herpesu: K HSV-1 infikovaným treba pridať asi 417 miliónov ľudí vo veku 15 až 49 rokov, ktorí nosia v sebe vírus herpesu simplex typu 2 (HSV-2), ktorý sa takmer výhradne prenáša pri pohlavnom styku cez sliznice. Celkovo je postihnutých asi pol miliardy ľudí vo veku 15 až 49 rokov jednou z dvoch infekcií herpesu v oblasti genitálií.

Veľmi častým ochorením je genitálny herpes, ktorý sa šíri pri pohlavnom styku.

Prístup k vzdelaniu a informáciám o oboch typoch herpesu a ich sexuálnej  prenositeľnosti je dôležitý, aby sa chránilo zdravie mladých ľudí skôr, než sa stanú sexuálne aktívnymi," hovorí Marleen Temmerman z WHO.

Hľadá sa očkovacia látka

Akonáhle sa niekto infikuje vírusom herpesu, zostáva pôvodca v tele po celý život. Aj keď sa príznaky, ako sú pľuzgieriky a vredy dajú potlačiť antivírusovými liekmi, vracajú sa bolestivé zmeny pokožky často po určitej dobe späť. Tak sa môže stať herpes psychologickou záťažou a problémom vo vzťahu.

Osobitným problémom je veľké šírenie vírusov pre ľudí s imunitným oslabením, ako je tomu napríklad u pacientov s AIDS. HSV-2 infekcia môže byť pre nich život ohrozujúcou. A v zriedkavých prípadoch spôsobuje HSV-1 u nemocných na AIDS zápal mozgu alebo vedie k ochoreniu očí.

Aby sa potlačil patogén, podporuje WHO vývoj vakcíny a nových antivirotík. Výskum v tejto oblasti je ale na začiatku. Aj keď jedna štúdia ukázala, že vakcína proti herpesu je v podstate mysliteľná. K dnešnému dňu látka môže zabrániť ale iba časti HSV-1 infekcií.

Záver

Nedajte oparom šancu! Je potrebné zvýšiť imunitu organizmu. Ak sa chcete vyhnúť častému opakovaniu tohto problému a nechcete ísť do lekárne, využite domáce recepty: častá konzumácia rýb, medovka lekárska, selén a zinok nájdeme v droždí, špenáte, vajíčkach, syroch a kyslomliečnych výrobkoch.

Zabráňte herpesu tak, že posilníte imunitu zdravým životným štýlom.

Tip Vitariána

My odporúčame imunitu posilniť surovou rastlinnou stravou, čerstvými šťavami, živočíšne výrobky skôr obmedziť a pre posilnenie imunity je tiež veľmi prospešné zaradiť pravidelný pohyb a oddych.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency