Deformácie u bábätiek

Musíme pridávať kyselinu listovú do jedla?

30. 12. 2015 Vitamíny Pohyb Nervy Žena  Jozef Maťko
Deformácie u bábätiek

V piatom alebo šiestom týždni tehotenstva urobí srdce bábätka svoj prvý úder, pre mozog a miechu sa tvoria prvé náznaky. Tam, kde sa raz bude nachádzať chrbát sa formuje žľab, ktorý nakoniec dostane strechu: vzniká nervová rúra, ubytovňa budúceho nervového systému. Práve tento krok je však náchylný k chybám.

Každý rok sa zhruba u 5000 plodov v Európe neuzatvára neurálna trubica správne, bábätká prichádzajú na svet s medzerami v chrbtici alebo lebke. Ich miecha, inak chránená v stavcoch, môže ležať voľne, časti mozgu môžu chýbať. Príčiny defektov neurálnej trubice sú rôzne, niektoré z nich sú v genóme. Pred jedným z najčastejších spúšťačov ale môžu ženy svoje baby chrániť: nedostatok kyseliny listovej.

Pred viac ako 20 rokmi preukázali vedci, že príjem vitamínu B pred počatím znižuje riziko otvoreného chrbta (spina bifida) alebo deformácií lebky (anencefália) o viac ako 70 percent. Počet malformácií v Európe však tento poznatok neznížil, píšu výskumníci v „British Medical Journal“. Oni kritizujú európsku politiku s kyselinou listovou ako stroskotanú.

Postihnutých je približne deväť z 10 000 pôrodov

Pre svoj výskum analyzovali vedci pod vedením Babaka Khoshnooda z Centra bioštatistiky a epidemiológie v Paríži, koľko plodov v rokoch 1991-2011 malo vady vyvinuté defektom neurálnej trubice. Pritom sa opierali o 28 registrov z 19 európskych krajín, vrátane Nemecka.

Ich záver: za 20 rokov sa počet postihnutých bábätiek sotva zmenil. Podľa údajov v roku 1991 ako aj v roku 2011 sa vyskytli u asi deviatich z každých 10 000 tehotenstiev malformácie.

Khoshnood a jeho kolegovia síce nemôžu vylúčiť, že registračné chyby ich výsledky skreslili.  Tiež nemôžu na základe údajov jednoznačne povedať, že nedostatok kyseliny listovej bol zodpovedný za mnohé z prípadov. Pre túto tézu však hovorí, že zásobovanie vitamínom B je v Európe ešte stále zlé, aj v Nemecku.

Nemecko: Ďalekosiahle nedostatočná ponuka

Spolkový ústav pre hodnotenie rizík (BfR) dospel v roku 2005 k záveru, že 80 až 90 percent nemeckého obyvateľstva prijíma menej vitamínu B ako je odporúčané. Táto látka sa síce nachádza v špenáte, šaláte, kapuste, pomarančoch alebo obilí. Ženy, ktoré chcú otehotnieť, mali by napriek tomu tiež prehltnúť 400 mikrogramov kyseliny listovej denne vo forme potravinových doplnkov, odporúča okrem iného BFR. Tieto odporúčania ale nepostačovali, píšu teraz výskumníci. Čo sa stane, keď dôjde k tehotenstvu neplánovane?

Američania sú už dlho o krok ďalej. Pretože mnoho žien inak nie je možné dosiahnuť, musia producenti od roku 1998 obilné výrobky, ako sú chlieb, cestoviny a ryža obohatiť vitamínom B. Počet defektov nervovej trubice vraj klesol po niekoľkých rokoch o asi 30 percent, oznámili Lekárske listy. Výpočty vychádzajú z toho, že opatrenie zabráni ročne 1300 defektom neurálnej trubice v USA.

V strave väčšiny ľudí chýba kyselina listová (vitamín B9), ktorá je veľmi potrebná v tehotenstve, aby sa bábätká vyvinuli správne.

Jedna z veľkých výziev je zistiť hladinu, ktorá chráni pred defektmi neurálnej trubice bez vystavenia populácie príliš vysokej dávke,“ píšu James Mills a Aggeliki Dimopoulos z Národného zdravotného inštitútu v Spojených štátoch v sprievodnom úvodníku v „British Medical Journal“. Príliš veľa kyseliny listovej môže zahmliť nedostatok vitamínu B12 a ohroziť najmä starších ľudí. Skúsenosti z USA však ukázali, že je možná zdravá, stredná miera, píšu ďalej výskumníci.

Medzitým takmer 80 krajín obohacuje základné potraviny ako múka s kyselinou listovou, u nich znovu prudko poklesol počet defektov neurálnej trubice. Pretože Európa však vsadila iba na odporúčania, nie je prekvapujúce, že tieto opatrenia nie sú účinné, píšu Mills a Dimopoulos. Pre nich je jasné: „Výsledky Khoshnooda a jeho kolegov by mali posúriť príslušné úrady v EÚ, aby dôkladne premýšľali o povinnom obohacovaní základných potravín.“

Záver

Rázštep chrbtice a iné defekty neurálnej trubice sú najčastejšie vady u bábätiek. Kyselina listová môže pomôcť zabrániť defektom, v Európe však trpí stále veľa ľudí jej nedostatkom. V iných krajinách naproti tomu sú základné potraviny už roky obohacované kyselinou listovou - a počet vrodených chýb poklesol.

Tip Vitariána

Kyselina listová alebo vitamín B9 je počas tehotenstva veľmi dôležitá. V Amerike sú cereálie a pečivo o ňu umelo obohatené. Avšak nadmerné množstvá a doplnky vitamínov nepôsobia vždy priaznivo. My však vieme, že kyselina listová sa nachádza napríklad v zelenej listovej zelenine (špenáte, kapuste), brokolici, špargli, strukovinách (hrach, šošovica, cícer, fazuľa, bôb), orechoch a citrusových plodoch. Pridajte si tieto potraviny počas tehotenstva do stravy!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency