Candida

Pravda o strave, ovocí, liekoch a probiotická pomôcka

10. 09. 2015 Ochorenia Stravovanie Potraviny Ovocie Tuky  Martina Strihová
Candida

Plesne sú pôvodcami takmer všetkých ochorení. Plesňové ochorenia všeobecne sú mykózy. Ak myslíme plesňové ochorenia vyvolávané kvasinkou candida, hovoríme o kandidóze.

Kandidóza vzniká pri poruche obranyschopnosti organizmu, kedy sa normálna kolónia kvasiniek môže premnožiť a vznikne infekcia. Porucha obranyschopnosti organizmu má rôzne príčiny, najčastejšie sú to lieky, napr. antibiotiká, ktoré narúšajú rovnováhu medzi baktériami a plesňami v čreve a vedú k bujneniu plesní, ale aj kortikosteroidy, imunosupresíva alebo chemoterapeutiká. Častou príčinou premnoženia plesní je však aj nesprávna strava, z ktorej potom vzniká mnoho chorôb!

Candida a strava

Čo sa týka zdravia, jednou z tém, okolo ktorej existuje najviac dezinformácií, je candida. Táto téma si vyžaduje objasnenie.

Candida je formou kvasiniek, organizmov, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ľudskej krvi. Predpokladá sa, že tam sú. Tieto mikróby sa stravujú cukrom. Pretože v krvi sa cukor vyskytuje stále, pre candidu tam stále existuje potrava. Candida konzumuje nadbytočný krvný cukor.

Veľkosť „populácie“ kolónie candidy v krvi priamo súvisí so zdrojom jej potravy. Ak je hladina krvného cukru vždy v normále, tak je v normále aj veľkosť kolónie candidy. Ak telo a bunky stíhajú využiť všetok cukor, nadbytočné kvasinky rýchlo vymrú.

Keď hladina cukru v krvi rýchlo stúpne, tak sa rýchlo rozmnožia aj organizmy candidy, pretože konzumujú nadbytočný cukor. Keď ale hladina cukru klesne späť do normálu, tak klesne aj počet mikróbov. Tento odliv a príliv funguje ako normálna súčasť ľudskej fyziológie a nespôsobuje žiadne zdravotné problémy alebo nepríjemné symptómy.

Ak zostáva kvôli strave bohatej na tuky chronicky zvýšená hladina tuku, v krvnom toku zostáva cukor a kŕmi veľké množstvo kolónií candidy namiesto kŕmenia 18 triliónov buniek v tele. Tieto vyhladované bunky potom nemôžu metabolizovať energiu. Stávate sa unavenými a cítite sa vyčerpaní.

Ak telo nedokáže znovu dostať hladinu cukru v krvi do normálu, nastáva nebezpečná situácia. A jediný mechanizmus, ktorý sťahuje krvný cukor späť, je candida.

Mikrób candida je v skutočnosti organizmom zachraňujúcim náš život, ktorý by sme nikdy nechceli vyhubiť. Funguje ako záložný systém – poistný ventil, ktorý pomáha priviesť hladinu cukru v krvi späť do normálu v prípade, že by pankreas a nadobličky pri tom zlyhali.

Vytváranie candidy - je problémom cukor alebo tuky?

Väčšina ľudí si po celý deň a pri každom jedle vytvára stav, ktorým neustále unavujú pankreas a nadobličky. Preto nie je žiadnym prekvapením, že problémy s candidou sužujú ľudí až pokým skutočne nezmenia svoj životný štýl.

Vypuknutie candidy je volaním po prebudení – varovaným signálom, že sa vaše telo rýchlo približuje k cukrovke, a že by ste mali drasticky obmedziť spotrebu tukov alebo čeliť katastrofálnym zdravotným následkom.

Áno, štandardné rady týkajúce sa zdravia zvyknú byť úplne iné. Porozumenie iba symptómom a nie základnej príčine, ktorú spôsobujú tuky, nám hovorí, že sa máme vyhnúť všetkému cukru vrátane ovocia. Ale konzumácia ovocia nespôsobuje problém candidy a vyhýbanie sa mu nevyrieši skutočný problém!

Konzumácia ovocia nespôsobuje problém candidy a vyhýbanie sa mu nevyrieši skutočný problém!

Je pravda, že ako náhle ste sa kvôli tukom dostali do problémov s candidou, konzumácia sladkého ovocia bude vaše problémy zhoršovať.Ale vylúčenie ovocia neodstráni príčinu problému, len jeho prejavy. Ak je v krvi prítomného veľa tuku, dokonca aj malá dávka cukru z akéhokoľvek zdroju môže spôsobiť abnormálne vysokú hladinu cukru v krvi. Okrem toho, pokusy znížiť hladinu cukru v krvi vedú k tomu, že sa cítite unavení. Pokusy eliminovať candidu tým, že kontrolujete hladinu cukru nevyhnutne zlyhávajú, čo je dôvod, prečo vidíme tisícky ľudí bojovať s candidou roky bezúspešne.

Keďže všetky sacharidy, tuk a bielkoviny, ktoré jeme, sa menia na jednoduché cukry (glukózu), ak majú byť využité bunkami ako palivo, potom spôsobom, ako uniknúť z tohto cyklu nie je jesť menej cukru, ale jesť menej tukov. Ak hladina tuku klesne, môže sa znovu začať spracovávať a distribuovať cukor a hladina kvasiniek klesne, pretože nie je dostupný žiadny cukor.

Mikróby candidy žijú extrémne krátko. Ak by ľudia trpiaci candidou začali jesť len nízkotučnú stravu, väčšine z nich by problémy s candidou zmizli do pár dní. Samozrejme, ešte by mali doriešiť pankreatické a nadobličkové problémy s únavou. Zdravie pochádza len zo zdravého žitia.

Poznáte niekoho, koho candida, cukrovka alebo rakovina boli spôsobené jedením ovocia? Ak jedenie ovocia tieto problémy nespôsobuje, prečo si myslíte, že vyhýbanie sa ovociu by ich vyriešilo?

Ovocie a cukor v krvi

Mylný názor, že jedenie ovocia spôsobuje problémy s krvným cukrom je základom väčšiny výstrah, že ovociu sa treba vyhýbať, a to hlavne sladkému ovociu. Je pravda, že vysoká hladina cukru v krvi vedie ku candide, chronickej únave, hyper- a hypoglykémii, cukrovke a mnohým ďalším stavom a chorobám, dokonca aj k rakovine. Príliš veľa cukru je pre nás naozaj zlým, aj keď je takmer nemožné získať veľa cukru z čerstvého ovocia. Jedenie ovocia nie je príčinou problémov s krvným cukrom... nie je to také jednoduché.

Toto síce znie protichodne, je to niečo ako hovoriť ľuďom, že osteoporózu nespôsobuje nedostatok vápnika, ale je to tak. Sám cukor v ovocí nespôsobuje vysokú hladinu cukru v krvi.

Konzumácia stravy pozostávajúcej hlavne z ovocia vrátane veľkého množstva čerstvého sladkého ovocia nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Nie, ak jete nízkotučnú stravu. Ak organizmus nie je zanesený nadbytočným tukom, dokonca aj cukor z „vysoko glykemického“ ovocia sa ľahko pohybuje do z krvi. Hladina cukru v krvi u zdravých jedincov sa výrazne nemení napriek zmenám v strave.

Pri nízkotučnej strave ovocie nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nevytvára prostredie pre candidu.

V skutočnosti je veľmi ľahké porozumieť mechanizmu, ktorý spôsobuje zvyšovanie krvného cukru. Začnime zjednodušeným opisom, ako naše telo spracováva cukor:

3 štádiá cesty cukru po tele:

Aby sa cukor mohol využiť ako palivo pre naše bunky, musí prejsť v tele tromi štádiami:

  1. štádium: cukry sú do tráviaceho traktu uvedené, keď ich zjeme.
  2. štádium: prechádzajú črevnou stenou do krvného toku.
  3. štádium: potom sa jemne a ľahko pohybujú z krvného toku do našich buniek. To sa deje rýchlo, do pár minút.

Keď jeme stravu s vysokým podielom tukov, cukor sa zastaví v druhom štádiu a telo pracuje nadčas, niekedy až do bodu vyčerpania a choroby, v úsilí odstrániť cukor z krvného toku. Zatiaľ čo cukor v krvi ustupuje, vytvára neprerušovaný zvýšený krvný cukor, ktorý spôsobuje v tele zmätok vo forme candidy, únavy, cukrovky, atď.

Glykemický index a glykemická nálož

Glykemický index zoraďuje potraviny obsahujúce sacharidy podľa toho, ako rýchlo sa počas trávenia rozkladajú a ako rýchlo ich cukry vstupujú do krvi. Glykemický index hovorí, ako rýchlo sa sacharidy menia na krvný cukor. Avšak nehovorí, koľko týchto sacharidov sa v porcii tejto potraviny nachádza. Podstatné sú však obe informácie.

Odtiaľ pochádza pojem „glykemická nálož“. V použití s glykemickým indexom nám presnejšie ako len sám glykemický index predpovedá rozsah, do akého potravina zvyšuje glukózu v krvi. Glykemický index meria kvalitu sacharidov, ale nie kvantitu.

Glykemická nálož sa počíta násobením hodnoty glykemického indexu množstvom sacharidov na porciu a potom sa vydelí 100. Tak ovocie, väčšinu ktorého tvorí voda, má nízku glykemickú nálož dokonca aj ak má vysoký glykemický index. Napríklad banány majú hodnotu glykemického indexu 52 (glukóza má 100). Ale pretože voda tvorí ich 75% váhy, ich glykemická nálož je len 12. Všetko ovocie spadá do nízkej alebo strednej kategórie v tabuľkách glykemickej nálože/indexu.

Najlepšie je jesť ovocie čerstvé, pretože sušením a dehydrovaním sa koncentrujú ovocné cukry do neprirodzeného množstva, s ktorým si telo nevie poradiť. Tiež je dôležité jesť celé ovocie, nie šťavy, pretože vláknina v ovocí spomaľuje absorpciu cukru a cukor sa vstrebáva prirodzenou rýchlosťou. Vo všetkých prípadoch a pri všetkých potravinách je dôležité, aby boli CELÉ, ČERSTVÉ, SUROVÉ a NESPRACOVANÉ.

Rýchlosť, akou sa cukor vstrebáva do krvi, nie je najdôležitejším faktorom. Ak sa ovocie konzumuje celé, s neporušenou vlákninou, ako súčasť nízkotučnej stravy, cukry z neho skutočne vstúpia do krvného obehu relatívne rýchlo. Ale rovnako rýchlo aj vystúpia, čo z nich robí ideálnu potravinu a perfektné palivo pre ľudskú konzumáciu.

Americká asociácia pre cukrovku tvrdí „preto sa neodporúča užívanie pridanej fruktózy ako prostriedku na sladenie, avšak nie je dôvod odporúčať ľuďom s cukrovkou, aby sa vyhýbali prirodzene sa vyskytujúcej fruktóze v ovocí, zelenine a iných potravinách“.

Terajšie hnutie raw food je preslávené používaním obrovských množstiev orechov, semienok, avokád, olív, ľanového a olivového oleja, kokosových orechov a iných potravín bohatých na tuky. Na vysokotučnej strave, či už varenej alebo surovej, pociťujú ľudia nedostatok živín, prudko klesajúcu energiu, hormonálnu nerovnováhu, intenzívne chute, zmeny nálad a výkyvy cukru v krvi.

Probiotiká - pomôcka proti candide pri nedokonalom životnom štýle

Probiotiká sú prospešné mikroorganizmy, ktoré sa prirodzene nachádzajú v ľudskom tele. Lenže dnešným spôsobom života a hlavne stravou sa rovnováha baktérií v našom tele narúša a vznikajú mnohé ochorenia.  Klasická strava často ničí probiotické baktérie, ale probiotiká v našich črevách (ale aj na slizniciach) sú pre naše zdravie nevyhnutné. Nezdravá strava obsahuje málo vlákniny – základnej potreby pre prežitie probiotík. Nepriaznivým faktorom je aj prehnaná hygiena (mydlá a pod.), ktorá  zbaví telo nielen zlých zárodkov, ale aj potrebných probiotických baktérií na povrchu tela. Vtedy vznikajú kožné choroby, alergie, svrbenie.

Probiotiká zachraňujú, čo ste napáchali svojím životným štýlom, liekmi a stravou.

Najlepším riešením pre zdravie je zdravá strava a zdravý životný štýl, čím sa imunitný systém oveľa lepšie pripraví na boj s mikroorganizmami. Lenže vzdať sa súčasného životného štýlu dokáže málokto. No vďaka probiotickým preparátom môžu ľudia zachrániť aspoň časť chýb, ktoré na sebe páchajú. Tu sú dôvody:

  • Keď v črevách stratíte „dobré“ baktérie (ako po antibiotikách, napríklad), probiotiká ich pomôžu znovu obnoviť.
  • Probiotiká môžu znížiť množstvo „zlých“ baktérií v organizme, ktoré spôsobujú infekcie alebo iné problémy. Aj škodlivé mikroorganizmy candidy.
  • Pomôžu nastoliť rovnováhu medzi „dobrými“ a „zlými“ baktériami, aby udržali fungovanie tela ako má byť.

Prečo probiotiká zabraňujú candide?

  • Imunitný systém: Váš tráviaci systém (a rovnováha baktérií v ňom) hrá veľmi dôležitú rolu pri prevencii infekcií a chorôb. Štúdia z roku 2009 z University of Pennsylvania zistila, že zdravá rovnováha baktérií v črevách v skutočnosti posilňuje váš imunitný systém. Vedci dokázali, že normálna hladina baktérií skutočne zvyšuje účinnosť imunitného systému a pomáha telu zbaviť sa patogénov. Neoficiálne dôkazy naznačujú, že probiotiká pomáhajú imunitnému systému, čo sa teraz potvrdzuje štúdiami. Yale Group v roku 2008 zistili, že probiotiká by mali zdravý ľudia začleňovať do ich denného jedálnička, aby zostali zdraví. Prestavbou imunitného systému môžete zvýšiť prirodzenú obranyschopnosť tela pred candidou. To nie je potrebné len pri premnožení candidy, ale aj ako prevencia do budúcnosti.
  • Kyslosť v bruchu: Prospešné baktérie obsiahnuté v probiotikách vylučujú malé množstvá kyseliny mliečnej a kyseliny octovej. To pomáha udržať správnu hladinu kyslosti v bruchu a navrátenie normálnej kyslosti žalúdku pomáha krotiť premnoženie candidy. Črevá potrebujú byť zásadité. Jeden z najväčších problémov spôsobujú antibiotiká. Tie zabíjajú baktérie v žalúdku, z ktorých mnohé (ako acidophilus) produkujú kyselinu. Bežne by mala byť kyslosť čriev na škále pH medzi 4 a 6. Keď antibiotiká zabijú kyselinotvorné baktérie v bruchu, môže vzniknúť príliš zásadité prostredie, ale dobré probiotiká môžu pomôcť kyslosť napraviť. Táto vysoká hladina kyslosti v žalúdku pomáha pri trávení a je jedným z najúčinnejších spôsobov ochrany pred patogénmi ako je Candida Albicans.
  • Vytlačenie candidy: Jedným z cieľov probiotík je vyplniť črevá „dobrými“ baktériami, aby sa vytlačili nepriaznivé kvasinky candidy. Keď antibiotiká vyhubia priaznivé baktérie, nechajú naše črevá otvorené pre rýchlo sa rozmnožujúce kvasinky candidy. Takže obrátene, ak užívate probiotiká ako Lactobacillus Acidophilus a Bifidobacteria Bifidum, tie vaše črevá vyplnia prospešnými baktériami, čo pre candidu ponechá menej priestoru. 

Kde sa probiotiká nachádzajú?

Probiotické kultúry sa prirodzene nachádzajú v mliečnych výrobkoch: v nepasterizovanej bryndzi, v jogurtoch, zakysanke, a pod. Ale keďže vieme, že mliečne výrobky majú veľa negatívnych účinkov na naše zdravie, je lepšie sa im vyhnúť. Probiotiká nájdete aj v kyslej kapuste, horkej čokoláde a vo všetkých fermentovaných potravinách. Inou možnosťou, ako získať probiotiká, je z doplnkov výživy v rôznych formách. 

S probiotikami si môžete vyrobiť dokonca čerstvé rastlinné jogurty napríklad z kokosu, semienok alebo orechov.

Záver

Základom je vždy zdravá strava: veľa surového ovocia a zeleniny, trocha orieškov a semien. To v tele nastolí vynikajúcu rovnováhu a silnú imunitu.

V boji proti candide sa nedostanete ďaleko vylúčením všetkých cukrov, pretože vám na jednej strane bude chýbať energia a na druhej strane neodstránite príčinu problému: tuky. Tie, ak sa v krvi nachádzajú, brzdia v nej cukor a ten zostáva v krvi. Cukry sa z krvi vstrebávajú až po tukoch (ktoré sa vstrebávajú dlho) a zatiaľ je hladinu cukru v krvi vysoká. Ak však jete nízkotučnú stravu, cukor z ovocia nie je ničím brzdený a dostane sa z krvi rýchlo preč do buniek, ktoré ho môžu využiť ako energiu. Tento proces - trávenia ovocia a vstrebávania cukru - prebieha plynule, nezvyšuje náhle ani nadlho hladinu cukru v krvi a nie je príčinou candidy ani cukrovky.

Ak ste však v tele napáchali škody, pomôcť s nápravou vám môžu probiotiká. Podporíte nimi priaznivé črevné baktérie, ktoré zas potlačia tie nepriaznivé organizmy (aj kvasinky candidy). 

Tip Vitariána

S probiotikami si môžete vyrobiť dokonca čerstvé rastlinné jogurty napríklad z kokosu, semienok alebo orechov. O tom sa však dočítate v nasledujúcom článku. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency