Ako odstrániť hlien z nosa

Je zdravšie vysmrkanie alebo vťahovanie?

20. 08. 2015 Ochorenia Dýchanie  Jozef Maťko
Ako odstrániť hlien z nosa

Hlien musí preč a na to našlo telo dva spôsoby. Ak začne nos pri nádche tiecť, zmizne časť sekrétu diskrétne v bránici. Toto uvidíme len vtedy, keď otvoríme ústa dokorán. Vtedy vidno, ako hlien tečie z nosa cez hrdlo smerom k žalúdku,  skrytý od vonkajšieho sveta.

Druhá časť sekrétu je oveľa väčším zlom. Namiesto toho, aby nenápadne zmizol v pažeráku, vyteká cez nozdry na denné svetlo. Tam šteklí najprv špičku nosa a potom zanecháva svoje stopy na hornej pere a golieri košele. Kto takto chodí, zožne od svojich kolegov väčšinou znechutený úškľabok.

Aby sme tomu unikli, existujú tri možnosti. Najlepší variant odporúča Knigge (kniha o pravidlách správania sa v určitej oblasti): namiesto toho, aby ste obťažovali s hlasným smrkaním svoje okolie, mali by ste svoj nos sem a tam vznešene ľahkými dotykmi osušiť. Znie to pekne, ale nezodpovedá to povahe človeka.

Špina musí preč

"Človek má potrebu čistenia," hovorí Werner Hosemann, prezident Nemeckej spoločnosti pre otorinolaryngologiu, chirurgiu hlavy a krku. Pacienti s nádchou sú šťastní, ak môžu niečo rýchlo dosiahnuť. Namiesto ušľachtilého osušovania sa preto snažíme - aspoň v nestrážených chvíľach – odstrániť hlien z nosa všetkými prostriedkami.

Pritom nerobíme nič iného, než urýchľujeme jeho cestu oboma, na to tak či tak predurčenými spôsobmi. Silný vdych nosom poháňa sekrét do priestoru hltanu, a teda smerom k žalúdku. Silný výdych nosom vrhne hlien na denné svetlo.

Kým čistenie nosa vštepujeme už malým deťom, vťahovanie je často považované za zárodok ďalších infekcií, a tým za nehygienické. Mnohí sa nemôžu spriateliť s predstavou, že hlien namiesto z tela putuje do tela. Neprávom. Kúpeľ v žalúdočnej kyseline eliminuje baktérie. Z tohto dôvodu si telo tiež samo vytvorilo tento druh likvidácie.

Zvláštne až život ohrozujúce následky

Problém pri boji s hlienom je iný, a to sa týka tak vťahovania ako aj vysmrkania: nemali by ste to preháňať. Predovšetkým, kto s maximálnou silou siaka a siaka, aby odstránil aj tú poslednú trošku hlienu z nosa, riskuje, že tlak v horných dýchacích cestách krátkodobo nebezpečne stúpne. Hosemann hovorí, že tým môže vo výnimočných prípadoch dôjsť k všetkým druhom podivných vecí, v extrémnych prípadoch k život ohrozujúcim stavom.

Problematické to môže byť, ak sa vrodené alebo neskôr pri nehode vzniknuté slabé miesto nachádza v hraničnej vrstve medzi hlavnou nosnou dutinu a očnicou. Potom sa môže stať, že pri neprirodzene násilnom smrkaní sa vzduch vtláča do očnej jamky a oči sa vypúlia.

Iný príklad sa týka často iba milimetre silnej tkanivovej hraničnej vrstvy medzi hlavnou nosnou dutinou a vnútorným priestorom mozgu. Maximálnym vysiakaním sa môže vo vzácnych jednotlivých prípadoch vzduch dostať do miest, kde nepatrí.

Iné teórie nehovoria o takých strašných, ale pravdepodobne častejších vedľajších účinkoch. Podľa nich by bolo možné, že tlak pri násilnom smrkaní alebo vťahovaní tlačí hlien z nosohltana do priľahlých dutín a neškodnú nádchu premení na nepríjemný zápal prínosových dutín.

Vsakovanie hlienu nie je také škodlivé, ako sa zdá. Baktérie sa v žalúdku eliminujú.

Násilie nepomôže

Aby sa dôkladne vyšetrilo možné nebezpečie, vstrekli americkí výskumníci kontrastné činidlo do nosohltanu štyrom zdravým ľuďom, ktorí nemali nádchu už mesiac. Potom sa všetci museli trikrát dôrazne vysiakať, potom šli na CT. Výskumníci skutočne objavili u všetkých účastníkov kontrastnú látku po smrkaní aj v dutinách. Či tieto bludičky naozaj vyvolajú zápal, je stále nejasné.

Či tak alebo onak: neoplatí sa podstúpiť akékoľvek riziko pri energickom vťahovaní alebo smrkaní, lebo násilie neprinesie absolútne nič. Že pri prechladnutí nemôžeme dýchať nosom, nespočíva v hliene, ale na opuchnutých slizniciach. A na tom nemôže niečo zmeniť ani smrkanie ani vťahovanie, a to ani so všetkou silou.

Aj pri smrkaní do papierovej vreckovky sa často robia chyby

Zvlášť nepriaznivý je rozšírený zvyk, že pri vysmrkaní stlačíme obe nosové krídla vreckovkou a potom smrkáme z oboch nosných dierok naraz. Kto chce týmto spôsobom vyčistiť nos, vytvorí taký vysoký tlak, že sa obsah nosa s veľkou určitosťou vtlačí do vedľajších dutín alebo cez Eustachovu trubicu do stredného ucha. Správne čistenie sa dá vysvetliť na príklade dvojhlavňovej poľovníckej pušky: z každej hlavne sa musí vystreliť jednotlivo. Keď pri smrkaní je vždy jedna nosová dierka otvorená, nemôže sa vytvoriť žiaden vysoký tlak v nosovej dutine.

Ako ľudia „smrkajú“ vo svete?

V Európe sa patrí pri čistení nosa použiť vreckovku (látkovú alebo papierovú). V Kórei a Japonsku je veľmi nezdvorilé, keď sa človek na verejnosti, teda pred inými ľuďmi, vysmrká. A v Indii sa považuje za lepšie grganie po jedle, než keď niekto trúbi do vreckovky. V mnohých ázijských krajinách je oveľa bežnejšie, že sa namiesto vyfúkania do vreckovky nosový hlien vtiahne.

Aj pri smrkaní do vreckovky sa často robia chyby, nemali by sme pri tom stláčať obe nosové dutiny.

Záver

Vťahovanie vlastne neškodí, rovnako ako vysiakanie sa do vreckovky. Problematické to môže byť len vtedy, ak niekto príliš horlivo vťahuje alebo siaka – vtedy sa vytvorí v hlave nebezpečný tlak. A nos sa tým tiež neuvoľní.

Tip Vitariána

Ak chcete uvoľniť a prečistiť dýchacie cesty, pridávajte si do smoothie alebo štiav čerstvú mätu, šalviu a podobné bylinky.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency