Krásne vlasy

30. 04. 2013 Vitamíny Alternatívna medicína Bylinky Krása Vylučovanie  Anka Kanovská
Krásne vlasy

Pestujeme si ich, staráme sa o ne a záleží nám na nich. Koruna krásy, ktorá nás zdobí dlhú časť života však v istej chvíli prejde dramatickou zmenou. Strata kvality, vypadávanie, šedivenie... Je to nenávratný prejav odchádzajúcej životnej sily? Alebo existujú možnosti ako svoje vlasy zachovať v plnej kráse a sile?

Podľa čínskej medicíny, odráža kvalita a množstvo vlasov stav našej krvotvorby. Ich farba zasa súvisí s vitalitou našich obličiek. Vypadávanie vlasov sa často objaví po väčšej strate krvi – napríklad po operácii, po pôrode či úraze. Rednutie vlasov však môže mať na svedomí aj nekvalitná strava, ktorá prispieva k oslabeniu krvotvorby – teda priveľa sladkostí, málo prirodzených vitamínov z ovocia a zeleniny a tiež málo tekutín – najmä čistej vody, bylinných čajov a ovocných a zeleninových štiav. Šedivenie vlasov má zasa spojitosť s energiou obličiek. Keď sú obličky oslabené, vlasy nie sú dostatočne vyživené, preto chradnú a strácajú lesk a farbu. Obličky získavajú energiu z dvoch zdrojov. Prvý je prenatálny, čo je energia, ktorú nám do vienka darujú naši rodičia. Druhý je postnatálny, a to je energia, ktorú získavame počas života – kvalitnou stravou a zdravým životným štýlom. Preto sa hovorí, že šedivenie je dedičné – ak sme od rodičov získali málo energie obličiek, prejaví sa to aj na farbe našich vlasov. Ak sú naše vlasy pevné, husté a po 30-ke nešedivejú ani nerednú, potom majú naše obličky majú dobrý základ a je veľmi pravdepodobné, že aj naša strava a životný štýl sú vyvážené. Ak na našej hlave, naopak, nerastie práve bujná hriva, mali by sme sa snažiť doplniť energiu obličiek ideálnou stravou a dopriať si viac regenerácie, psychickej pohody a odpočinku. O tom, ako podporíte energiu obličiek a čo im prospieva si môžete prečítať v článku Obličky - esencia životnej energie.

Bylinné odvary

Odvar treba uvariť silnejší než čaj. Takže na 1 liter vody dáme cca 5 lyžíc byliniek a lúhujeme 15 minút. Vlažným odvarom opláchneme vlasy, ktoré potom necháme voľne uschnúť.

Odvar zo žihľavy

Žihľava

Je výborná proti vypadávaniu vlasov. Vnútorne sa používa na reguláciu krvného tlaku, na zníženie hladiny cukru v krvi a čistenie krvi. A tu máme aj priamy dôkaz toho, že vlasy predsa len súvisia s kvalitou krvi.

Lopúch

Používa sa pri vypadávaní vlasov na ich regeneráciu a lesk, proti masteniu a lupinám. Táto bylinka má silné protizápalové účinky.

Listy vlašského orecha

Nielenže znižujú hladinu cukru v krvi, zlepšujú trávenie ale zmierňujú aj zápaly na pokožke, predchádzajú vypadávaniu vlasov a hubia rôznych cudzopasníkov.

Tinktúry

Najlepšie sú v sprejovej forme. Pred každým umytím vlasov jemne votrieme do pokožky napríklad tinktúru z Kapucínky väčšej. Táto bylinka má úžasné antibiotické, antibakteriálne a antimykotické účinky. Užíva sa aj vnútorne na rôzne druhy kokov, baktérií a plesní v organizme. Keď ju použijeme na vlasy, zabránime ich vypadávaniu. Dobrá je aj tinktúra zo spomínanej žihľavy, ak nemáte dostatok času na vlasové kúpele.

Olejové zábaly

Lesk a kvalitu vlasov najviac podporí stará overená klasika. Zmiešame vaječný žĺtok, olivový olej a citrónovú šťavu. Zmes votrieme do vlasov, zabalíme do suchého teplého uteráka a necháme pôsobiť cca 1 hodinu. Potom zmyjeme a necháme voľne uschnúť. Nebojte sa olejov, aj keď máte mastné vlasy. Suché vlasy vyživí mandľový a sójový olej. Na mastné vlasy je zas vhodný jojobový a borákový olej, ktoré môžeme primiešať k základnému olivovému.

Masáž hlavy

Masáž hlavy dokáže výborne prekrviť pokožku hlavy a stimuluje vlasové korienky. Nemusíte za ňou cestovať ani do nejakého super masážneho salónu. Stačí si prechádzať prstami po pokožke hlavy krúživými pohybmi, poklopkávať, stláčať a mierne rozťahovať pokožku vo vlasoch. Celú procedúru môžete spojiť s olejovým zábalom. Číňania používajú na oživenie vlasových korienkov a podporu rastu vlasov tzv. „slivkové kladivko“. Je to maličké pružné kladivko s drobnými ihličkami, ktorým sa jemne poklepkávajú jednotlivé časti hlavy. U mužov s plešinou robí naozaj zázraky.

Orechy pre zdravé vlasy

Koloidné roztoky

Užívajú vnútorne i zvonka na potieranie pokožky vlasov. Dnes je populárne koloidné striebro, ktoré pôsobí ako prírodné antibiotikum, alebo meď, ktorá podporuje rast vlasov, zabraňuje ich vypadávaniu a pomáha uzdraveniu hormonálneho systému. Ešte je tu zinok, ktorý má na starosti stav našej pokožky, pohlavné orgány, nervový systém a zrak a najmä pomáha pri vypadávaní vlasov. Rôzne druhy koloidných roztokov sa dajú kúpiť cez internet, napr. na www.koloidne.sk alebo www.koloidnestriebro.sk.

Vitamíny, minerály a stopové prvky

Nezabúdajte na ne. Pri vypadávaní vlasov treba doplniť horčík, zinok, železo (všetky napomáhajú aj tvorbe krvi) a kremík. Mastným vlasom pomôže vitamín B2. Najviac vzácnych vitamínov, minerálov a stopových prvkov sa nachádza v ovocí, zelenine, orieškoch a semienkach, listovej zelenine, strukovinách a obilninách.

Vlasy čierne ako havran

Číňania si potrpia na svoju farbu vlasov. Len veľmi malé percento má sivé vlasy. Ich tajomstvom sú bylinky a strava. Pijú bylinné vývary z rastlinky zvanej Stavikrv mnohokvetý a jedia čierny sezam. Obe podporujú krvotvorbu a dopĺňajú energiu obličiek. Z tých našich prírodných produktov by sme pridali mak, melasu a vlašský orech.

Súvisiace články

Prečo sme chorí?

Prečo sme chorí?

Imunita

Imunita

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency