Zamenené vajíčka

Úspešne oplodnené, narodilo sa zdravé - napriek tomu nesprávne

07. 02. 2016 Žena Deti Rodičia  Jozef Maťko
Zamenené vajíčka

Päť rokov mal syn Bianky G. keď sa z predtuchy stala krutá istota: on nie je jej dieťaťom. Ako píše Der Spiegel, bola žene z Hessenu pri umelom oplodnení vložená cudzia vaječná bunka. Aj z jej bývalého partnera sa vykľuje iba domnelý otec dieťaťa. V najprestížnejšom reprodukčnom centre v Jene došlo zrejme k zámene.

Nič netušiaca vynosila Bianka G. dieťa, ono malo urobiť šťastie páru dokonalým. Ale už v priebehu tehotenstva sa dostali obaja do konfliktu, rozišli sa. Jeho skepsa to bola nakoniec tiež, ktorá vyniesla chybu na svetlo. Červenovlasé dieťa od tmavovlasého otca? To, pomyslel si muž, ale nie je možné. Podsunula mu Bianka G. dieťa? Šiel na rodinný súd, napadol otcovstvo.

Posudok mu dal za pravdu. Ale tiež sa ukázalo, že dieťa s takmer stopercentnou pravdepodobnosťou nepochádza od Bianky G. Samostatne vychovávajúca matka upadla do hlbokej krízy.

Zatiaľ v Nemecku ojedinelý prípad

So svojím osudom je Bianka G. výnimočný prípad - pravdepodobne. Každý rok implantujú lekári v samotnom Nemecku asi 80 000 krát oplodnené vajíčka do maternice žien s nesplneným želaním mať dieťa. Zákon na ochranu embrya povoľuje v krajine len, že ženy vynosia svoje vlastné deti. Prísne štandardy kvality majú pritom zabrániť chybám.

Ďalšie prípady zámeny ako u Bianky G. nie sú v Nemecku známe. Avšak existujú správy o viacerých prípadoch, keď sa spermie pravdepodobne zamenili. Tak líčil Der Spiegel v minulom roku príbeh o páre, ktorý náhodne zistil, že údajný otec nemohol byť biologickým otcom svojho dieťaťa. Keď listoval v lekárskych záznamoch svojho dieťaťa, bola mu nápadná krvná skupina B. Otec a matka mali obaja krvnú skupinu 0. Potomok s krvnou skupinou B je tu nemožný.

Hoci otec nebol biologickým otcom, u vaječnej bunky šlo v tomto prípade ale o matku. Ako mohlo dôjsť k tejto zámene? Bol to snáď úmysel? Hoci sa posudok jednoznačne vyjadril, že oplodnenie s cudzími spermiami sa muselo stať v nemocnici, nemocnica poprela svoju vinu - na rozdiel od Bianky G.

Reakcie na článok ukázali, že sa pri zámenách síce jedná o jednotlivé, ale nie ojedinelé prípady. V jednom čitateľskom liste uvádza jeden pár veľmi podobné skúsenosti: ich syn šiel ako 18-ročný darovať krv. Pritom sa taktiež ukázalo, že mal krvnú skupinu B, obaja rodičia ale skupinu 0. Aj tu nebol otec biologickým otcom. „Veľmi nás desí, že náš osud nie je ojedinelý prípad,“ písali rodičia.

Matka istá, otec neistý, hovorí jedno slovenské porekadlo. Ale sú prípady, keď ani matka nie je istá!

V ďalšom čitateľskom liste sa vtedy prihlásil – predtým než sa Bianka G. sama obrátila na verejnosť – k slovu jej advokát a stručne popísal prípad svojej klientky. „Zatiaľ čo sa otcovia môžu v takýchto prípadoch prostredníctvom procesu popierania otcovstva zbaviť svojej zodpovednosti, zostávajú matky, ktorým bola implantovaná nesprávna vaječná bunka, celý život matkami. To je ten vlastný škandál," napísal.

Medzi hrdinstvom a smútkom

Ako Bianka G. dopadla jedna žena v Spojených štátoch, lenže Carolyn Savage sa stala nedobrovoľne náhradnou matkou. Počas dvanástich rokov sa podrobila žena 20 hormonálnym stimuláciám, trom umelým oplodneniam (in vitro fertilizácia, IVF), dvom transferom embryí – a zažila štyri potraty. Potom prišiel 6. február 2009: blížili sa jej 40. narodeniny a ešte raz sa chcela vtedy už trojnásobná matka pokúsiť otehotnieť pomocou IVF. Podarilo sa.

Ale keď Carolyn bola druhý mesiac tehotná, zavolala klinika: vaječná bunka, ktorá v nej rástla, vraj nie je jej, spermie nie sú od jej manžela. Navrhli jej, aby podstúpila potrat. Ale Carolyn sa rozhodla mať dieťa a odovzdať ho jeho biologickým rodičom - takisto zákazníkom tejto kliniky. V amerických médiách bola oslavovaná ako hrdinka, napísala knihu o svojom príbehu.

Kto knihu číta, dozvie sa nielen o hrdinke. Je tu tiež zármutok matky v okamihu, v ktorom ona dieťa, ktoré boxovalo proti jej brušnej stene, ktoré ona živila svojou krvou, ktoré bolo jej srdcu deväť mesiacov tak blízko, musí odovzdať: „Sme stále smutní a reptáme proti okolnostiam, ktoré nás prinútili dať preč dieťa, ktoré v našich očiach bolo naše vlastné,“ píše. „Je celkom možné, že sa nikdy nezmierim so stratou."

Aj Bianka G. sa obávala, že si nesmie ponechať svojho syna. Aspoň tento strach jej mohol jej advokát medzičasom vziať.

Nastali prípady, kedy boli oplodnené vajíčka pri umelom oplodnení zamenené.

Záver

Medzi ľudom sa žartovne hovorí – matka istá, otec neistý. Ako sa však dozvedáme z článku, ani toto vždy neplatí. Čo v takomto prípade robiť, závisí od domnelých rodičov - a hlavne od domnelej matky!

Tip Vitariána

Ak máte problémy otehotnieť, je dobré prečistiť svoj organizmus a prejsť k zdravšiemu životnému štýlu. Pomáha žihľava a zvyšovať plodnosť pomáha aj potravina maca, takže ak máte problém počať dieťa, maca je úžasná superpotravina, ktorú by ste mali pridať do stravy.

Súvisiace články

Zamenené vajíčka

Zamenené vajíčka

Dnešný muž a sex

Dnešný muž a sex

Zelenina deťom

Zelenina deťom

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency