Baza čierna

Kvitnúce recepty z prírody

07. 06. 2017 Tipy Bylinky Leto  Hana Moravčíková
Baza čierna

Zbieranie bazových kvetov

Na prelome mája a júna sa bazovým kríkom takmer nedá vyhnúť. Sú prakticky všade a rozvoniavajú vzduch v mestách i na dedinách. Najlepšie miesta na zbieranie bazových kvetov sú, samozrejme, lesíky ďaleko od cesty. Môžeme ich však nazbierať aj pri chodníčkoch na dedinách alebo dokonca v záhrade. V takom prípade je vysoko pravdepodobné, že narazíme dokonca na bio bazové kvety.

Rovnako ako v prípade iných bylín, i kvety bazy by sa mali zbierať počas slnečných dní. Po daždi baza stráca chuť a vôňu, a tak je dobré nechať ju pred zberom vyschnúť a „rozvoňať“ ešte kým je na strome. Hoci existujú recepty i na široké využitie zrelých bazových plodov, my sa dnes budeme venovať výhradne kvetom. Práve tie totiž možno v týchto dňoch zbierať takmer po celom Slovensku.

Baza a zdravie

Bazový kvet by sme do svojho jedálnička a predovšetkým do nápojového lístka mali zaradiť preto, že obsahuje vitamíny B a C, flavonoidy, organické kyseliny a triesloviny, ktoré posilňujú imunitný systém, majú protizápalové a antimikrobiálne účinky, zvyšujú absorpciu vitamínu C, znižujú hladinu cholesterolu a riziko vzniku nádorov.

Bazová limonáda je oveľa zdravšia ako bazový sirup, pretože neobsahuje žiadny biely cukor.

Odvar zo suchých bazových kvetov možno použiť i na kožné problémy, na opuchliny a kožné poranenia alebo na unavené oči. Zápar z kvetov sa dá využiť i na výrobu pleťovej vody na umývanie tváre s posilňujúcim a rozjasňujúcim účinkom na pokožku. Jeden kvet, tucet využití.

Využitie bazových kvetov

Na mnohých internetových stránkach nájdete odporúčanie obaliť kvety v klasickom „trojobale“ a vysmažiť ich, ale na portáli vitarian.sk považujeme tento postup za mrhanie chutným a výživným jedlom, ktoré vysmážanie pretvorí na jeden z mnohých nezdravých pokrmov.

Neodporúčame ani prípravu tradičného bazového sirupu, pretože na to, aby dosiahol takú chuť, na akú sme zvyknutí, museli by sme do neho pridať množstvo bieleho cukru, ktorý takisto nepovažujeme za zdravú potravinu. Bazové kvety však možno na prekvapenie mnohých ľudí využívať i v studenej kuchyni alebo v prípade sušených kvetov i na výrobu záparov. Experimentovanie je ako vždy povolené, a tak je dosť možné, že budete doma čoskoro podávať bazovú zmrzlinu alebo raw cheescake s jahodami a bazovými kvetmi.

Čaj z bazy čiernej má močopudné účinky a lieči zažívacie problémy.

Čaj (čerstvý alebo sušený): nasušte si bazové kvety do zásoby. Čaj pripravený z tejto bylinky vyvoláva potenie a je skvelý na nachladnutia a chrípku. Chuť bazových kvetov sa skvelo hodí k mäte, ktorá zvýši výživovú hodnotu a chuť tohto čaju ešte viac.

Limonáda: Celé rozkvitnuté kvety bazy namočte spolu s listami mäty, kvetmi ruže a ošúpanými pokrájanými citrónmi do vody. Na osladenie môžete použiť trochu medu alebo agáve sirupu. Takáto limonáda vyzerá na pohľad úžasne a má výraznú chuť. Nechajte lúhovať aspoň aspoň 2 – 3 hodiny.

Bazový dresing na ovocný šalát: Dresing nepatrí iba na zeleninové šaláty. Rozmixujte jeden či dva veľké bazové kvety s trochou smotany (vitariánskej kešu alebo kokosovej, varenej vegánskej či bežnej mliečnej) a oslaďte trochou medu, cukrom z kokosových kvetov, xylitolom alebo agáve. Takouto rozmixovanou smotanou si polejte čerstvé lesné ovocie a posypte si jedlo drvenými kakaovými bôbmi. Neohúrite iba svojich hostí ale i samých seba!

Baza má oveľa väčší potenciál než len čaj. Skúste ňou napríklad ozdobiť svoje dezerty.

Smoothie: Baza je skvelým chuťovým i výživovým obohatením skorých letných smoothies. Nie je náhoda, že kvitne práve vtedy, keď dozrievajú jahody a maliny, pretože práve k nim sa jej chuť skvelo hodí. K hrsti malinových listov pridajte 1 – 2 veľké kvety bazy čiernej, hrsť jahôd alebo malín, jeden banán a pohár vody. Rozmixujte a užívajte si chuť prírody. Kombinácia jahôd, malín a bazových kvetov sa skvelo hodín i na raw dezerty!

Tip Vitariána

Ak si pripravíte čaj z bazy a necháte ho vychladnúť, môžete ho využiť i pri mnohých nevoľnostiach v brušnej dutine. Pomáha pri kŕčoch v bruchu, pri žalúdočnej a črevnej kolike, pri menštruačných bolestiach, plynatosti i pri žlčníkových problémoch.

Súvisiace články

Mäso

Mäso

Spirulina

Spirulina

Mango

Mango

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency