Čo patrí ako prvé ráno do úst?

Správna odpoveď: voda!

20. 01. 2016 Ochorenia Diéta Nápoje Bolesť Voda  Martina Strihová
Čo patrí ako prvé ráno do úst?

Najmä ak prijímame varenú stravu, potrebujeme telu pomôcť v tom, aby sa zbavilo škodlivých látok, ktoré zo stravy prijímame. A toto čistenie najlepšie podporíme vodou!

Jednoduché a výstižné prirovnanie

Predstavte si, že idete umývať riady po vašom jedle. Presne to isté jedlo máte vo svojej tráviacej sústave. A tak, ako (ľahko alebo ťažko) sa vám po jedle umývajú riady, tak sa aj váš tráviaci systém zbavuje tohto jedla. Ak umývame riad len po surovom ovocí alebo zelenine, stačí ho len rýchlo opláchnuť trochou studenej vody. Ak však umývame riad po niečom varenom, pečenom, a pod., ide to ťažko, musíme minúť veľa vody, aj horúcu vodu a čistiace prostriedky. A tak je to aj s nami, ak jeme varenú stravu, potrebujeme piť veľa veľa vody, aby sa naše telo zbavilo nečistôt.

Tieto nečistoty sa totiž usádzajú na vnútorných stenách našej tráviacej sústavy a bránia jej správnemu fungovaniu. Keďže sú zaschnuté odpadové látky usadené aj na stenách nášho hrubého čreva, bránia nám pri vstrebávaní vitamínov, minerálov a ďalších potrebných živín zo stravy.

Naše telo sa skladá zo 70% z vody. Je to dostatočný dôvod na pitie?

Druhý a hlavný dôvod piť vodu

Veľakrát ste už počuli, že naše telo tvorí zo 70-75% voda. Uvedomujete si to? A niektoré orgány obsahujú dokonca až 90% vody. Nie sme zo 70% žiadne jedlo, ani čaj, mlieko alebo sladká zelená malinovka, ale čistá voda. 

Plus pre surovú stravu

Vedeli ste, koľko vody obsahuje ovocie a zelenina? Je to približne od 70 po 96%! Paradajky, uhorky, šalát, reďkovka, cuketa, kapusta, karfiol, baklažán, paprika, špenát, brokolica, jahody, melóny a grepy obsahujú dokonca 96-90% vody! Banány obsahujú vody menej, ale predsa len dosť: 74%. Živá strava vás hydratuje!

Infografika - Obsah vody v potravinách

Ďalším plusom je, že voda, ktorá sa nachádza v ovocí a zelenine, patrí k najčistejšej vode, akú môžete prijať. Je to voda, ktorú predtým cez svoje korene prefiltrovala rastlina. Neobsahuje žiadny chlór a škodlivé látky.

Pointa je v tom, že toľko vody obsahujú ovocie a zelenina len v surovom stave. Varením, pečením a inou tepelnou úpravou sa voda vyparuje a jedlo sa stáva koncentrovanejšie, suchšie, hutnejšie... Varením sa ničia aj vitamíny a vznikajú ďalšie jedovaté látky, ktorých sa telo musí zbaviť – vodou.

Sušené ovocie je tiež zbavené vody. Je zdravé a je to vynikajúci doplnok energie, ale základ našej stravy by malo tvoriť čerstvé ovocie a zelenina, ktoré nás čistia nielen svojou vlákninou, ale aj veľkým obsahom čistej vody.

Živá strava (čerstvé ovocie a zelenina) obsahujú veľmi veľa vody.

Voda podporí váš metabolizmus

Ak nechodíte na veľkú potrebu každý deň, tak máte problém so zápchou. Zápcha veľmi ovplyvňuje fungovanie celého organizmu, vplýva na to, ako sa cítite a aj na chudnutie!

Čo zápchu spôsobuje?

Voda je pre vaše trávenie dôležitá. Pomáha potrave posúvať sa cez črevá a udržuje črevá pružné a jemné.

Dehydratácia je jednou z najbežnejších príčin chronickej zápchy. Potrava, ktorú jete, prejde z vášho žalúdka do hrubého čreva. Ak v tom momente nemáte v tele dostatok vody – ak ste dehydrovaní – hrubé črevo pohltí vodu z vašich zbytkov potravy, pripravených na vylúčenie. Z toho vzniká tvrdá stolica, ktorá sa ťažko posúva. Zápchu tiež ovplyvňuje to, čo jete – ako už bolo vyššie spomenuté, ak jete živú stravu (ktorá obsahuje veľa vody aj vlákniny), tak zápchou netrpíte.

Ak trpíte zápchou, hneď po tom, ako vstanete, vypite pohár vody. Chvíľu počkajte a vypite ďalší pohár, a ďalší, až pokým nepôjdete na WC. Je to dôležité ešte predtým, ako sa najete.

Hlavnou príčinou zápchy je dehydratácia. Hneď ako ráno vstanete, vypite aspoň pohár vody.

Voda zrýchľuje metabolizmus

Vďaka vode, ktorá je teplejšia, sa metabolizmus môže zrýchliť o 30%. Ak je voda chladnejšia, zrýchli sa len o 4,5%. Jedna štúdia zistila, že vypitie 500 ml vody zvýšilo rýchlosť metabolizmu o 30% po 30-40 minútach s celkovou produkciou tepla 100 kJ (24 kcal). Približne 40% tohto vplyvu spôsobilo zahriatie vody z 22 na 37 °C. Avšak neskoršia štúdia z roku 2006 prehlásila, že približne 500 ml studenej vody s teplotou 3 °C spôsobilo nárast spotreby energie len o 4,5% po 60 minút.

Teplá voda s citrónom a medom

Možno aj preto je ajurvédskym receptom proti zápche a na naštartovanie trávenia ráno nalačno asi pol litra prevarenej teplej vody s citrónom a medom (ktorý však dáte do vody, až keď nemá viac ako 40°C, pretože inak by ste v mede zabili všetky dôležité enzýmy a med je najbohatšou potravinou na enzýmy). Teplá voda ráno nalačno naozaj pomáha proti zápche ešte viac ako studená, ak jete varenú stravu (na surovej strave problém so zápchou nemáte a stačí voda izbovej teploty).

Teplá voda s citrónom a medom patrí k ajurvédskym receptom proti zápche.

Pitie vody vám pomôže schudnúť!

Nová štúdia dokázala, že ak pol hodinu pred jedlom vypijete pol litra vody, pomôže vám to schudnúť. „Ak sa pozriete na akýkoľvek program týkajúci sa chudnutia, všetky vám povedia, že pitie veľkého vody je naozaj dobrá vec,“ hovorí autorka štúdie Dr. Amanda Daley z Univerzity v Birminghame.

Daley s jej kolegami vzali do ich 12-týždňovej štúdie 84 obéznych dospelých. Každý z nich dostal všeobecné diétne odporúčania a boli rozdelení do 2 skupín. Jedna skupina mala vždy pol hodinu pred jedlom vypiť  500 ml vody, zatiaľ čo druhej skupine bolo len povedané, že si majú predstavovať, že majú plný žalúdok.

Vedci sledovali váhu každého na začiatku, v strede a na konci. Sledovali aj ich moč, aby sa presvedčili, že skupina s vodou naozaj pije viac vody a sledovali aj fyzickú aktivitu, ktorá sa nezmenila.

Skupina, ktorá pila vodu, stratila v priemere o 1,5 kila viac ako skupina, ktorá si príjem vody nesledovala. A čím viac pili, tým lepšie boli výsledky! Tí, čo vypili pol litra vody pred každým jedlom schudli až 4,3 kg. Za 12 týždňov to je skutočný úspech.

Podobných štúdií o vode a chudnutí existuje veľa. Štúdia z roku 2008 prišla k záveru, že pitie vody sa u žien s nadváhou spája s chudnutím nezávisle na ich strave a fyzickej aktivite. Ďalšie štúdie prišli na to, že pitie vody sa spája aj s menším príjmom kalórií počas jedenia (o 75-90 kalórií v jedle menej),

Kedy je potrebné piť vody ešte viac?

  • keď je teplo, počas horúcich letných dní, v saune
  • pri veľkej fyzickej námahe a potení, teda pri cvičení a namáhavej práci
  • pri detoxikácií, očiste a po masáži, kedy sa uvoľňujú všetky odpadové látky a telo ich potrebuje vylúčiť, ale ak nemá vodu, nemá ich ako vylúčiť!

Vody treba piť ešte viac pri športe, fyzickej námahe a pri detoxikácii, aby sa telo mohlo zbavovať odpadových látok.

Záver

Ak patríte k ľuďom, ktorí nepijú veľa vody, pretože napríklad nechcú chodiť často na WC alebo na to jednoducho zabúdajú, vedzte, že pitie vody je veľmi dôležité a vyskúšajte určité obdobie piť! Rozdiel určite pocítite a pochopíte sami. Noste si fľašu s vodou so sebou všade, do auta, do práce, a keď ju vypijete, hneď si ju znovu dopustite. Je to naozaj také ťažké?

Tip Vitariána

V budúcom článku sa dočítate, že voda z vodovodného potrubia nie je práve najzdravšia (obsahuje baktérie, chlór, atď.). Na to, aby vám v domácnosti tiekla kvalitná čistá voda, si môžete pod kuchynskú linku namontovať vodný filter. Inou možnosťou je destilátor vody. Destilovaná voda je úplne čistá voda.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency