Maca ako silný adaptogén

Pomáha nám „adaptovať sa“ rôznym záťažovým podmienkam

02. 09. 2015 Superpotraviny Pohlavná sústava  Martina Strihová
Maca ako silný adaptogén

Preslávené účinky macy vytvárajú dopyt na trhu v Japonsku, Európe a Severnej Amerike. Maca je podobne ako goji, huba reishi, koreň špargle, rozchodnica, ženšen, AFA riasy a iné superpotraviny a superbyliny mocným adaptogénom, čo znamená, že má schopnosť vyrovnať a stabilizovať žľazovo-hormonálnu sústavu tela, nervovú sústavu, kardiovaskulárnu sústavu a svalstvo.

V roku 1947 ruský vedec Nikolai Lazarev ako prvý definoval adaptogén ako nutričnú látku, ktorá čelí nepriaznivým fyzickým, chemickým alebo biologickým príčinám stresu zvyšovaním nešpecifickej schopnosti odporu, umožňujúc organizmu „adaptovať sa“ stresujúcim okolnostiam.

V roku 1968 Israel I. Brekhman, PhD a I. V. Dardymov definovali adaptogén nasledovne:

  1. Adaptogén je pre príjemcu netoxický.
  2. Adaptogén produkuje nešpecifickú odozvu tela – zvýšenie schopnosti odporu voči viacerým záťažovým faktorom vrátane fyzických, chemických, či biologických činidiel.
  3. Adaptogén má normalizujúci vplyv na fyziológiu, bez ohľadu na smer zmeny od fyziologických noriem spôsobených záťažovými faktormi.

V podstate, adaptogény sú netoxické, vytvárajú prispôsobivú reakciu na stres a zlepšujú homeostázu v tele.

Podľa výskumov, maca ako adaptogénna potravina zvyšuje energiu, vytrvalosť, kyslík v krvi, fyzickú silu, tvorbu neurotransmiterov a libido. Podporuje endokrinný systém, nadobličky a štítnu žľazu, zvyčajne zlepšuje náladu a pomáha podporovať zdravú produkciu hormónov.

Čarovné ingrediencie koreňu macy...

Sušený maca prášok obsahuje približne 59% sacharidov, 8,5% vlákniny a o niečo viac ako 10% proteínu. Proteín v sušenom maca prášku obsahuje 20 aminokyselín a 7 esenciálnych aminokyselín. V porovnaní s iným miestnym andským koreňom, zemiakom, obsahuje maca päťkrát viac bielkovín a štyrikrát viac vlákniny. Aj keď maca nie je kompletnou bielkovinou, je takým vynikajúcim zdrojom prekurzorov hormónov a aminokyselín, že poskytuje mnoho podobných účinkov vyvolaných vysoko proteínovou stravou.

Maca má vyšší obsah lipidov (tukov) ako iné koreňové plodiny (2,2%), z ktorých kyselina linolénová, kyselina palmitová a kyselina olejová sú primárnymi mastnými kyselinami v tomto poradí a je tiež bohatým zdrojom imunitu posilňujúcich sterolov vrátane sitosterolu, kampesterolu, ergosterolu, brassicasterolu a ergostadienolu. Maca obsahuje biologicky aktívne aromatické izotiokyanáty, hlavne p-metoxybenzyl izotiokyanát, ktorý má údajne afrodiziakálne účinky. Maca je bohatá na vápnik, horčík, fosfor, draslík, síru, sodík a železo a obsahuje stopové prvky vrátane zinku, jódu, medi, selénu, bizmutu, mangánu, cínu a kremíku. Je tiež bohatá na vitamíny B1, B2, C a E.

Maca ako adaptogénna potravina zvyšuje energiu, vytrvalosť, kyslík v krvi, fyzickú silu, tvorbu neurotransmiterov a libido.

Adaptovanie sa výškam

Maca je známa tým, že nám účinne pomáha vysporiadať sa so stresom každého druhu. Keďže maca zvyšuje obsah kyslíku v krvi, pomáha zmierňovať stres z prostredia pri výškovej chorobe (objem kyslíka vo výške 5500 m je zvyčajne polovicou toho, čo je na úrovni mora). Ak sa užíva spolu s koka čajom, môžu sa takmer všetky symptómy výškovej choroby zmierniť za menej ako hodinu.

Energia a stres

Ako adaptogén môže maca poskytovať viac energie, ak je to potrebné, ale ak to potrebné nie je, nebude telo nadmerne stimulovať. Podľa väčšiny štúdií adaptogény posilňujú aj imunitu a zvyšujú celkovú vitalitu tela o 10 až 15%. Skôr, než by riešili konkrétne príznaky, zlepšujú adaptogény celkovú prispôsobivosť celého tela na náročné situácie a stres.

Hormonálny systém

Niektorí výskumníci naznačujú, že účinok macy môže byť úplne základný - keď je telo lepšie vyživené, libido stúpa a depresia klesá. Nutričná hodnota macy by mohla vysvetliť niečo, ale nie všetko z tohto údajného pôsobenia.

Pravdepodobne je bližšie k pravde to, že maca pôsobí na hypotalamus a hypofýzu, ako aj na nadobličky a vďaka tomu zvyšuje energiu, vitalitu a libido. Hypotalamus sa všeobecne považuje sa mozgové centrum pohlavných hormónov. Odvodené účinky hypotalamu sa objavujú „po prúde“ spôsobom, že hypofýza je stimulovaná k vylučovaniu luteinizačného hormónu a hormónu stimulujúceho folikuly a spôsobom, že nadobličky a pohlavné žľazy sú stimulované k sekrécii testosterónu, progesterónu a DHEA.

Predtým, ako siahneme na doplnkové hormóny, mali by sme spraviť čo najviac pre zvýšenie našej tvorby hormónov prírodnými superpotravinami, bylinkami a doplnkami. Tie zahŕňajú macu a kokosové produkty (divú kokosovú vodu a dužinu, ako aj kokosový olej a pregnenolón).

Silné prírodné afrodiziakum

Výskumníci ako Dr. Chacon považujú rastlinné steroly, izotiokyanáty, makamidy a glukozinoláty za aktívne zložky macy posilňujúce libido a plodnosť, pretože keď boli osamostatené a podávané zvieratám, preukázali tieto látky afrodiziakálne vlastnosti. Maca sa všeobecne považuje za silné afrodiziakum, čo o nej vedeli ľudia už v minulosti.

Ako macu používať

Pretože maca je superpotravina, môže sa používať vo väčších množstvách ako iné liečivé byliny. Môže sa tiež používať dlhšiu dobu bez žiadnych škodlivých vedľajších účinkov. Maca je zahrievajúca potravina, a preto sa jej užívanie lepšie hodí pri chladnejšom počasí a v chladnejšom podnebí.

Maca sa zvyčajne kupuje ako sušený, surový, organický koreň v prášku. Tohto prášku môžete za polievkovú lyžicu alebo viac pridávať do smoothies, čajov, orieškových mliek, kávy alebo do takmer akéhokoľvek prírodného nápoja, aký vás napadne. Dostanete ju však aj v kapsuliach.

Maca sa môže tiež pridávať do domácich dezertov, sladkých pochúťok, šalátov, šalátových dressingov, džemov, vývarov, polievok a pudingov.

Maca má mierne sladovú chuť a jej ďalšia príchuť sa zmieňuje o tom, že je sladká a zdobená karamelovým nádychom. Má aj menšie chuťové kvality pripomínajúce inú kapustovitú zeleninu ako je reďkovka, tieto vlastnosti jej pridávajú jemné decentné štipľavé prvky.

Maca prášok je úžasný emulgátor. Môže sa použiť na spájanie tukov/olejov spolu so škrobmi/cukrami v nápojoch, dezertoch alebo iných receptoch. Napríklad ak niekto pripravuje nápoj obsahujúci agáve nektár a kakaové kúsky, maca sa môže použiť, aby plynulo spojila tieto dve potraviny dohromady. Ďalším príkladom môže byť koláč zo surového ovocia na orechovom základe obsahujúcom figy alebo datle. Ak spravíte základ s macou, orechy a figy alebo datle sa zjednotia do prospešnejšej a kompletnejšej chute.

Maca sa nezvyčajne dobre hodí spolu s kakaom a v receptoch slúži ako emulgátor.

Aby ste pocítili ozajstný prínos macy, je pre vás potrebných minimálne 10 gramov na deň (alebo jedna kopcovitá polievková lyžica) sušeného koreňa, odporúčané množstvo je 20 gramov na deň (alebo dve kopcovité lyžice). Ak si želáte, môžete ho podstatne zvýšiť. Odporúča sa každý mesiac dôsledného užívania vynechať jeden týždeň. Niekedy môže nepravidelné užívanie superpotravín a superbylín skutočne zvýšiť ich účinnosť.

Môžem jesť macy príliš veľa?

Áno, samozrejme – je to ako so všetkým v extrémnych množstvách. Maca je silná superpotravina/potravina/bylina a mala by sa konzumovať s úctou, hlavne u začiatočníkov.

V štúdiách toxicity vykonaných v Spojených štátoch a Peru maca nepreukázala žiadnu toxicitu a žiadne nepriaznivé farmakologické účinky. V štúdiách na zvieratách, čím viac macy zvieratá konzumovali, tým silnejšími a sexuálne aktívnejšími sa stali. Napriek týmto výsledkom sa stále odporúča striedmosť, aspoň kým si človek na macu nezvykne.

Dá sa maca kombinovať s inými druhmi hormonálnych doplnkov a bylín?

Áno. Maca sa môže kombinovať s pregnenolónom, DHEA, DIM, black cohosh, wild yam, koreňom žihľavy, passion flower, atď. s pozitívnymi účinkami.

Môže sa maca používať na zlepšenie zdravia prostaty?

Áno. Pre mužov želajúcich si opätovné nadobudnutie zdravia prostaty a sexuálnej sily sa maca môže miešať alebo brať s diindolylmetánom (DIM). DIM je zlúčenina nachádzajúca sa v kapustovitej zelenine ako je brokolica, kel a ružičkový kel, ktorá pomáha regulovať hormonálnu rovnováhu a správanie buniek. DIM je jednou z najúčinnejších rastlinných živín pri prevencii a liečbe rakoviny prsníka, prostaty, hrubého čreva a pankreasu.

Koreň maca sa dá použiť do mnohých receptov, pridá zdravie a zlepší textúru.

Štúdie o užívaní DIM u mužov naznačujú, že podporuje tvorbu zdravých buniek v prostate. Rôzne výskumné štúdie ukázali, že DIM môže znížiť premenu testosterónu na estrogén. Nárast testosterónu v pomere k estrogénu sa spája so zdravou prostatou. Vedecký výskum tiež ukazuje, že DIM zvyšuje hladinu dobrých estrogénov, zatiaľ čo znižuje hladinu zlých estrogénov. Do tejto receptúry môže byť tiež efektívne pridaný koreň žihľavy.

Tip Vitariána

Maca má nezvyčajný vzťah s kakaom. Primiešajte macu do všetkých vašich obľúbených surových čokoládových pochúťok a zakúste pravú kulinársku mágiu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency