E-čísla: Tak povážlivé sú prísady v potravinách

Oplatí sa venovať pozornosť zoznamu zložiek

18. 12. 2015 Ochorenia Zlúčeniny Chemické látky  Jozef Maťko
E-čísla: Tak povážlivé sú prísady v potravinách

Aditívy robia čipsy chrumkavými a jogurty smotanovými. Farbia rebarborový strek na ružovo a zabezpečujú, že šunka je trvanlivá. Kto si pozrie zoznam priemyselne vyrábaných potravín, nájde u takmer každého produktu rad E-čísel. Niektoré z nich by sa mali brať s opatrnosťou.

E-čísla – „E“ znamená jednoducho Európu - slúžia na technologickú zmenu potravín.  Len keď túto úlohu spĺňajú, napr. robia nejaký produkt trvanlivejším, zosilňujú jeho chuť alebo zvyšujú roztierateľnosť, sú pre potravinu schválené. Rozhodnutie udeľuje  Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (Efsa). On tiež posudzuje, či aditíva môžu uviesť spotrebiteľa do omylu, napríklad s ohľadom na kvalitu výrobku.

Ďalším dôležitým bodom pri posúdení Efsa je zdravotná nezávadnosť. Ak dôjde úrad k záveru, že látka nie je škodlivá, Európska komisia vydáva povolenie. Zdá sa však, že tieto hodnotenia platia iba s obmedzeniami. Spotrebiteľská centrála odrádza u radu E-čísel od spotreby, v iných prípadoch varuje pred príliš veľkým spotrebovaným množstvom. Opatrnosť je potrebná najmä u pseudoalergií, astme a neurodermitíde.

Kvasnicový extrakt: nenápadne pridané ochucovadlo

Vo svojej brožúre „Čo znamenajú E-čísla?“ varuje Spotrebiteľská centrála okrem iného pred niektorými konzervačnými látkami, astmatici a citliví ľudia by sa preto mali vyhýbať E 200 až E 242. Tiež látka zvýrazňujúca chuť - glutamát patrí podľa informačnej brožúry k potenciálne kritickým látkam.

Glutamát hrá ako neurotransmiter v mozgu dôležitú úlohu v bunkovom metabolizme. U niekoľkých málo ľudí môže zvýrazňovač chuti vyvolať pseudoalergie, pri ktorých  bunky imunitného systému spôsobujú zápal. Ony vedú ako ozajstné alergie k astme  či edémom kože. Pretože však nevzniká žiadna cielená obranná reakcia, nie je možné zistiť pseudoalergie prostredníctvom testu na alergiu.

Balíček čipsov láka - obvykle aj vďaka veľkému množstvu glutamátu (u prísad je označený ako E 621).

Balíček čipsov láka - obvykle aj vďaka veľkému množstvu glutamátu (u prísad je označený ako E 621).

Aj keď výrobcovia udávajú, že ich výrobky sú bez glutamátu, môže potravina ešte stále obsahovať kyselinu glutámovú, ktorá môže tiež vyvolať pseudoalergické reakcie. Alternatívne používajú firmy niekedy kvasinkové extrakty, ktoré od prírody obsahujú kyselinu glutámovú. Tieto sa môžu vyskytnúť aj v bioproduktoch, ktoré inak nesmú obsahovať žiadne ochucovadlá. „Aj tu sa oplatí pozrieť na zoznam aditívov,“ radí ekotrofologička (odborníčka na výživu) Doris Gräfe zo Spotrebiteľskej centrály Nordrhein-Westfalen.

Medzitým existujú aj u emulgátorov náznaky, že by mohli byť zlé pre zdravie - v tomto prípade pre črevo. Deti sú obzvlášť zraniteľné, pretože emulgátory sú pridávané do všetkého krémového, teda do jogurtov, pudingov, zmrzliny a podobne. Okrem toho Spotrebiteľská centrála varuje vo svojej brožúre pred rôznymi farbivami. K tomu patria zeleň S, čpavkový karamel a hliník. U nich existujú náznaky, že podporujú rakovinu a Alzheimerovu chorobu.

Ďalší rad farbív - litolrubín BK, briliantová čerň BN, hneď FK a HT, alura červeň AC, azorubín, amarant, košenilová červeň A, žlté azo farbivo tartrazín, chinolínová žlť, oranžová žlť FCF a erytrosín – je naproti tomu podozrivý, že je (spolu-)spúšťačom astmy, ekzémov a iných alergií a u detí ovplyvňuje aktivitu a pozornosť.

Vyhnite sa prísadám: bio produkty a sami varte

V súčasnej dobe sú všetky prísady znovu hodnotené Efsa, dôvodom je nové usporiadanie práva o aditívoch v celej EÚ. V zložitom procese bude určené aj maximálne množstvo pre mnoho prísad, ktoré musia výrobcovia potravín zohľadniť vo svojich receptoch. To má zabezpečiť, že každý človek prijme len také množstvo látok, aké predurčuje stanovená prijateľná denná dávka (ADI= acceptable daily intake) na európskej úrovní. Do roku 2018 by mal byť tento proces dokončený.

Éčkam v potravinách sa radšej vyhýbajte.

Najmä u detí môžu ešte nastať napriek tomu problémy. „Ony majú nižšiu telesnú hmotnosť ako dospelí, stravujú sa niekedy dosť jednostranne, čo znamená, že jedia niektoré produkty veľmi často, a preto môžu prijať aj zvýšené množstvo nejakej prísady," hovorí Gräfe.

Záver

Kto chce jesť čo najmenej prísad, môže nasledovať jednoduché pravidlo: variť si sám a čo najviac s čerstvými prísadami. Ako hovorí nutričná odborníčka Gräfe, šlo by to vlastne aj bez prísad. Okrem toho môže pomôcť kupovanie bioproduktov. Ony obsahujú nanajvýš jednu desatinu štandardne používaných aditív. Umelé farbivá sú úplne tabu.

Tip Vitariána

Vyhnite sa éčkam so surovou stravou. Pri ovocí, zelenine alebo orechoch nemusíte čítať zloženie a chuť kvalitného ovocia a zeleniny si nevyžaduje žiadne dochucovadlá.

Súvisiace články

Chutné železo

Chutné železo

Baobab

Baobab

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency