Diéta so zlými vedľajšími účinkami

Neodporúča sa prísna diéta počas dojčenia

22. 10. 2015 Stravovanie Diéta Žena Deti Tuky  Jozef Maťko
Diéta so zlými vedľajšími účinkami

Nevoľnosť, vracanie, zrýchlený tep, tras a svalové kŕče nútia mladú ženu do švédskej nemocnice v Helsingborgu. 32-ročná udáva, že nepije alkohol a ani neužíva drogy. Má zníženú funkciu štítnej žľazy, ale neužíva žiadne lieky, okrem trochu paracetamolu proti bolesti.

Vyšetrenie neukázalo nič zvláštneho: dýcha pokojne, jej saturácia kyslíkom v krvi je normálna, nemá horúčku, srdcový tep a krvný tlak sú normálne. Srdce, pľúca a žalúdok nenaznačujú príčinu ťažkostí.

Pacientka však kojí svojho desaťmesačného syna. A začala pred niekoľkými dňami s prísnou diétou. Stravuje sa podľa tzv. low-carb diéty, teda s nízkym obsahom sacharidov, ale s vysokým obsahom tuku. Odkedy sa v posledných desiatich dňoch denne obmedzila na menej ako 20 gramov sacharidov za deň, stratila štyri kilogramy - a cíti sa zo dňa na deň horšie.

Lekári pod vedením Louise von Geijer a Magnusa Ekelunda majú určité podozrenie, ako píšu v "Journal of Medical Case Reports". Preto vyšetrujú krv analýzou krvných plynov. Pritom zistia, že krv ženy je príliš kyslá, ostatné hodnoty naznačujú, že telo sa snaží odstrániť poruchu. Na potvrdenie svojho podozrenia lekári vyšetrujú krv na ketónové látky, organické zlúčeniny, ktoré si vytvára telo v núdzových situáciách. Výsledok: ich hodnota je jednoznačne príliš vysoká.

Telo v núdzi

Mozog a svaly potrebujú na svoju funkciu glukózu, krvný cukor, len samotný mozog je zvyčajne odkázaný na 120 gramov glukózy na deň. Pri nedostatku potravy je telo schopné získať energiu z tukov, k čomu prispieva nízka hladiny inzulínu pri hlade. Za týmto účelom sa odbúravajú tuky, pričom vznikajú ketolátky - a tie môžu priviesť k vykoľajeniu v úzkom rozmedzí držanú pH hodnotu krvi. Tento jav je vlastne známy u diabetikov typu 1, kde inzulín z väčšej časti alebo úplne chýba.

Počas dojčenia sa tukové a bielkovinové diéty neodporúčajú. Telo potrebuje pre správne fungovanie cukor (z ovocia, prípadne celého zrna) a tuky a bielkoviny telo prekysľujú.

Kvôli istote lekári skúmajú krv ešte na rad liekov, ako je paracetamol, aspirín a tiež alkohol - ale ako uviedla pacientka – nič z toho neužívala. Žena dostane injekciu vitamínu B a po dobu dvoch dní infúziu glukózy, navyše trochu inzulínu, aby sa umožnil príjem glukózy do buniek.

Už nasledujúci deň sa má pacientka skutočne lepšie, prekyslenie v krvi je preč. Na tretí deň môže ísť pacientka domov.

Upracovaný metabolizmus

Skúšky na diabetes typu 2 zostávajú práve tak negatívne, ako vyšetrenie funkcie obličiek a štítnej žľazy. Lekári sa domnievajú, že žena skutočne kombináciou diéty so súčasným dojčením vyvolala ketoacidózu - ako odborníci nazývajú tento stav.

Metabolizmus ženy je počas dojčenia prirodzene vystavený vyšším požiadavkám – konečne sa musí produkovať materské mlieko pre dojča. Zvyčajne jedia ženy v tejto fáze normálne alebo dokonca viac než je obvyklé. Ak telu v tejto fáze dôjde pohonná hmota, potom sa rezerva  samozrejme rýchlo vyčerpá a musí siahnuť na tukové zásoby. Tento jav, tak píšu švédski doktori, je mimochodom dobre známy vo veterinárnej medicíne: U dojčiacich kráv je prekyslenie častým problémom.

Názor slovenských lekárov na diétu počas dojčenia

Už samotné dojčenie vám do istej miery môže pomôcť k zníženiu hmotnosti, pretože zrýchľuje metabolizmus. Keď dieťatko cicia mliečko, vo vašom tele sa prirodzene spúšťa lavína hormónov, ktoré nielenže podporujú tvorbu mlieka, ale spôsobujú aj odlišné hospodárenie tela s vodou a s prijatými látkami. Líši sa aj ukladanie tukov či tvorba svalovej hmoty. No rýchle zhadzovanie kíl vďaka dojčeniu je skôr pretrvávajúci mýtus. Keby ste v tomto období začali s obmedzovaním stravy a základných živín, išlo by o „nepravé“ chudnutie – vaše telo by čerpalo zásoby vody a živín zo svalov, ale nezbavovalo by sa tuku. Mohlo by to byť dokonca na úkor vášho zdravia a tiež kvality vášho mliečka. A veľmi rýchlo by sa dostavil jojo-efekt.

Pri veľkom množstve bielkovín a tukov sa telo musí zbavovať toxických látok, na čo v tehotenstve a počas dojčenia nie je vhodný čas. Líniu si držte radšej pomocou surovej rastlinnej stravy.

Záver

Dojčiace matky, buďte opatrné s rôznymi diétami! Kým dojčíte, nesnažte sa nasilu schudnúť. Aj v tejto fáze jedzte normálne alebo aj trochu viac, ako ste zvyknuté. Tak sa vyhnete často neznámym chorobám!

Tip Vitariána

Tuková diéta naozaj nie je zdravá a počas dojčenia je zdravie ešte dôležitejšie. Naopak, zdravá surová rastlinná strava plná aj cukrov z ovocia, vitamínov a minerálov spôsobí, že sa budete cítiť vynikajúco a že ako dôsledok aj schudnete alebo sa dostanete na svoju ideálnu hmotnosť. Surová rastlinná strava je životný štýl a prirodzený spôsob stravovania sa bez obmedzovania so želanými výsledkami.
Ak hľadáte potraviny podporujúce tvorbu mlieka, je to hlavne plodová a listová zelenina, napríklad aj špenát. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency