Ľadovo studené nohy

Ako ich opäť zohriať?

25. 01. 2016 Žena Práca Zima Kosti  Jozef Maťko
Ľadovo studené nohy

Prerokujme hneď to čo je zrejmé: vhodná, teplá obuv a vlnené ponožky sú základným vybavením, aby sa v zime vaše nohy udržiavali v teple. Kto má však neustále studené nohy - dokonca aj pri miernych teplotách – mal by sa nechať vyšetriť, či sa za tým neskrývajú poruchy krvného obehu alebo iné ochorenie.

V podstate je mrznutie normálny a užitočný fyziologický proces. Naše telo pracuje vždy ergonomicky (optimálne prispôsobivo). V zásade sa pomocou obehového zásobovania prekrvuje celé telo, krv sa zosilnene posiela tam, kde sa potrebuje najsúrnejšie.

Na prvom mieste je mozog a životne dôležité orgány v hrudníku a brušnej dutine. V týchto oblastiach tela sa teplota udržiava konštantne na 37 °C. Paže a nohy môžu byť trochu chladnejšie. Keď nohy práve nepotrebujeme, napríklad pri dlhom sedení v kancelárii, nie sú tak dobre prekrvené a tým vychladnú. Mrznúcim kancelárskym pracovníkom sa odporúča občas krátko vstať a prejsť sa po izbe alebo urobiť pár drepov. Potom telo napumpuje krv aj opäť do nôh.

Predovšetkým mladé ženy sa často sťažujú na studené nohy. Skutočne sa zdajú muži byť menej citliví na chlad ako ženy. Štúdie preukázali, že ženy zrejme začnú oveľa skôr mrznúť ako muži, keď klesá teplota okolia. Asi päť stupňov nad teplotou, pri ktorej začína aj mužom byť chladno. Ako príčina sa predpokladá v priemere nižší krvný tlak a menšia svalová hmota u žien.

Okrem telesných príčin ovplyvňujú teplotu nôh aj vonkajšie faktory. Kto nosí tenké, vodopriepustné topánky alebo ponožky z umelých hmôt, nemal by byť prekvapený, že má v zime ľadové nohy. Baumann odporúča topánky z prírodných materiálov, ktoré by mali mať gumovú podrážku v daždivom počasí a pri veľmi nízkych teplotách s kožušinovou podšívkou.

Ak nosíte tenké, vodopriepustné topánky alebo umelé ponožky, nečudujte sa, že máte v zime ľadové nohy.

Jens Wagenknecht neodporúča nosiť niekoľko vrstiev ponožiek. Hovorí, že potom sa človek začne potiť, čo je nepriaznivé pre tepelnú reguláciu tela. Obľúbený spôsob ako studené nohy opäť zohriať, je kúpeľ nôh vo vode s rastúcou teplotou. Pritom by sme mali nohy ponoriť do vlažnej vody a potom každých pár minút prilievať opatrne horúcu vodu, až kým sa po asi 15 minútach nedosiahne teplota vody 41 až 42 stupňov.

Čo robiť, keď sú vaše nohy vždy studené?

V podstate nie sú studené nohy žiadnym dôvodom na obavy. Avšak je potrebná opatrnosť, keď nohy sú rôzne teplé alebo sfarbené. Potom sa za tým môže skrývať zúženie ciev, ktoré znižuje prietok krvi. Toto môže byť vyvolané napríklad dlhoročným fajčením alebo diabetom, poznamenáva Wagenknecht.

Meraním krvného tlaku u členkov, Dopplerovou sonografiou, lekár zistí, či sú nohy dostatočne prekrvené. Z toho sa dá vyvodiť prvý odhad, ktorý potom môže potvrdiť angiografia -  technika na zobrazenie ciev.

Keď ľudia neustále mrznú, malo by sa tiež objasniť, či netrpia na zníženú činnosť štítnej žľazy. Tiež by mohli niektoré lieky - ako napríklad beta-blokátory - posilniť pocit chladu.

Pri mrznúcich nohách lekári odporúčajú: pravidelne cvičiť.

Záver

Pri mrznúcich nohách je príčinou vo väčšine prípadov jednoducho zimné obdobie a nízky krvný tlak. Lekári dávajú jasné odporúčanie: pravidelne cvičiť. Ak sa človek pohybuje, rozšíria sa cievy, telo sa pravidelne prekrvuje a aj ruky a nohy sa zohrejú.

Tip Vitariána

Cvičte. Cvičenie vás nielen zahreje, ale ako bolo uvedené vyššie, platí, že čím viac máme svalovej hmoty, tým menej sú naše nohy studené. Môžete vyskúšať aj potraviny, ktoré prirodzene zvyšujú produkciu telesnej teploty.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency