Vplyv bielizne na výkon športovcov

Zlepšuje tesne priliehajúca športová bielizeň výkon?

21. 11. 2015 Šport Pohyb  Jozef Maťko
Vplyv bielizne na výkon športovcov

Zdá sa, ako by niektorí športovci mali super sily. Cristiano Ronaldo rozkladá futbalové tímy súperov sám. Serena Williamsová hrá tenis, ako by lopta mala hneď prasknúť. A Usain Bolt bude pravdepodobne opäť najrýchlejší muž na svete v tomto roku.

Avšak reklama hrá s ilúziou, že každý môže byť trochu top atlét. Aspoň pokiaľ nosí správnu obuv, máva so správnou tenisovou raketou alebo splachuje hrtan správnym nápojom. „Buďte ako Mike (Jordan),“ hovorí sa potom. Alebo „Nemožné nie je nič“.

Už dlhšie nejde len o raketu vystuženú uhlíkom alebo o hélium v športovej obuvi. Medzitým má dokonca aj spodná bielizeň z profesionálov a rekreačných športovcov vyťažiť viac než predtým. Adidas inzeruje svoju sériu Techfit Powerweb ako tréningové priliehavé spodky, ktoré poskytujú „aktívnu podporu svalov, vyšší výkon a energetickú účinnosť“. Priliehavá spodná bielizeň a do nej zapracované pásy z termoplastického polyuretánu (TPU) majú zlepšiť výkon.

Vyššie skákať o štyri percentá?

Mechanizmus za tým vysvetľuje Tlačové stredisko Adidas takto: „Štúdie preukázali, že adidas TechFit oblečenie môže zlepšiť prúdenie krvi športovca. Kompresný účinok spôsobený TechFit oblečením znižuje svalové vibrácie a zvyšuje efektivitu práce svalov. TPU pásy v adidas TechFit Powerweb oblečení sú strategicky tak umiestnené, že podporujú pohyby športovcov.“

Dokázané to má byť nezávislými vedeckými štúdiami University of Calgary. Vo veľkej reklamnej kampani v roku 2009 poskytla skupina Herzogenaurach dokonca presné čísla. 

Vďaka tesnej bielizni sa vraj môže až o 1,1 percenta rýchlejšie bežať, zvýšiť vytrvalosť o 0,8 percenta, a dokonca skákať o štyri percentá vyššie. Lenže: V sieti sa nedá nikde nájsť príslušná štúdia. Na dotaz Adidas vysvetľuje prečo. Štúdia je „ešte nepublikovaná“ - takmer päť rokov po tom, čo Adidas s výsledkami vyšiel na verejnosť.

Kompresné ponožky využívajú podobný princíp

Kuriózne je nielen to, že k dnešnému dňu žiadny ďalší vedec nemal šancu preskúmať výroky Adidas a University of Calgary. Jeden výskumník práve z onej Calgarskej univerzity prichádza v analýze z roku 2012 v každom prípade k inému posudku. Kineziológ Reed Ferber píše v blogu na stránke univerzity, že „tých niekoľko málo štúdií, ktoré skúmali účinok kompresného oblečenia na šprint a vytrvalosť, preukázalo malý alebo žiadny efekt.“

Na požiadanie vysvetľuje Ferber, že dodnes nepozná žiadny dôkaz o tom, že kompresné oblečenie alebo kompresné ponožky pomáhajú zvýšiť výkon. Mnohé zo štúdií majú len malý počet účastníkov a ich výpovedná hodnota je primerane nízka. „Ak ľudia tomu veria, môžu ich pokojne nosiť, ale štúdie podľa môjho názoru nepreukazujú žiadny efekt,“ hovorí.

O vplyve bežeckých podkolienok a športového oblečenia na výkon neexistujú vedecké dôkazy.

Bežať rýchlejšie, mať väčšiu výdrž? Skôr diskutabilné. Len jedna štúdia z roku 2013  naznačuje, že zotavenie po fyzickej námahe bolo mierne lepšie s kompresnými šortkami. Ale aj tu bol počet účastníkov štúdie so šiestimi mužmi veľmi malý.

Pokiaľ ide o zväčšenie skokovej sily, vyzerá situácia so štúdiou na prvý pohľad lepšie. Tu je k dispozícii výskum z University of Chichester, ktorý preukazuje mierne zlepšenie sily odrazu. S priliehavými trenírkami skočilo šesť testovacích osôb v priemere 30,36 centimetrov do výšky, bez nich len 29,67 centimetrov. Rozdiel je zhruba dve percenta.

Aj v tejto štúdii je však jeden háčik, ako hovorí biomechanik Jan-Peter Goldmann  z Nemeckej športovej vysokej školy v Kolíne: „Každý človek skočí raz dva centimetre vyššie, raz dva centimetre nižšie. Je to obvyklá fyziologická tolerancia.“

Že teda bol zistený rozdiel 0,7 centimetrov, mohla byť len čistá náhoda. Podobne naznačujú aj iné údaje Chichester štúdie. V nich sa ukazuje, že kolísanie a neistoty v meraní sú výrazne väčšie ako pozorovaný rozdiel. Dokonca aj keď vyjdeme z toho, že priliehavé trenírky mohli zvýšiť odrazovú silu, zostáva otázka: Je to všetko aj zdravé?

Riziko preťaženia

Ak má oblečenie skutočne zosilňujúci účinok, mohlo by nesprávne oblečené dokonca škodiť. Totiž potom, ak by sa podpornými prvkami v oblečení prenášala príliš veľká sila na jednotlivé kĺby a svaly. Adidas vysvetľuje na požiadanie, že takéto nebezpečie neexistuje, pretože: TPU pásy sú starostlivo tak umiestnené a usporiadané, aby sledovali prirodzený pohyb svalu a za žiadnych okolností nespúšťajú nesprávne mechanizmy v muskulatúre.

Dokonca, keď si priemerný športovec kúpi výrobok z regálu a nie na mieru, nevzniká problém, vysvetľuje podnik.

Výskumníci z Chichesteru to vidia vo svojej štúdii inak. V ich záverečnom súhrne poukazujú na to, že sa obávajú veľmi negatívnych efektov, pretože schopnosť tela odpružiť energetické zaťaženia by mohla byť obmedzená priliehavými trenírkami.

Športové oblečenie by vraj nesprávne oblečené mohlo dokonca škodiť.

Záver

S normálnym športovým oblečením je človek sotva pomalší, ale rozhodne je na bezpečnej strane.

Tip Vitariána

O vplyve oblečenia na výkon neexistujú dostatočné dôkazy. Platí aj to, že nebolo ušité na mieru pre Vás. Pri čom si však po vyskúšaní budete istí, že sa vám behá a cvičí veľmi ľahko, je surová nízkotučná rastlinná strava a ovocie.

Súvisiace články

Bolesti chrbta

Bolesti chrbta

Čas na spánok

Čas na spánok

Tvárová gymnastika

Tvárová gymnastika

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency