Sebestačný život

Ako si vytvoriť vlastný sebestačný domov

19. 03. 2015 Alternatívna medicína Ekológia Zvieratá Pestovanie  Martina Strihová
Sebestačný život

Zvieratá

Na svojom pozemku môžete chovať zvieratá, čo má výhody najmä ak konzumujete živočíšne výrobky, alebo ak máte radi zvieratá. Tu je niekoľko rád, čo zvieratá vyžadujú:

Ako chovať kravu

To, aby ste chovali doma kravu, má plusy aj mínusy. No ak pijete mlieko a jedávate mliečne výrobky, prevažujú plusy, ak ste ochotní vynaložiť na to trochu práca navyše. Čerstvé prírodné kravské mlieko je zdravšie ako z obchodov. A podobné výhody majú aj iné hospodárske zvieratá, ako prasa a hydina. Kravy poskytujú aj bohatý hnoj, ktorý je dobrým prírodným hnojivom. Kravský hnoj podporuje úrodnosť pôdy a vaša záhrada tak bude môcť produkovať vynikajúce výrobky každý rok. Napriek tomu, že chovanie kravy je náročnejšie na náklady, ak si môžete dovoliť chovať šťastné a zdravé kravy, vaše peniaze sa vám vrátia.

Chovanie kravy na vlastnom pozemku má svoje výhody.

Dokonca ani podojiť kravu nie je ťažké. Ak sa to naučíte, dá sa to spraviť za 8 minút. Kravské mlieko sa dá použiť na všetko od smotany a syra po mlieko. Ak si však zadovážite kravu, budete ju musieť dojiť denne, a keď pôjdete preč, bude sa o ňu musieť postarať niekto za vás.

Pastva a záhrada

Ak teda počítate so zvieratami, polovicu vášho akru by ste mali venovať pastve pre kravu. Táto časť sa nebude orať nikdy, alebo, ak chcete vymeniť miesto pre plodiny, tak každé štyri roky. Plodiny sa odporúča otáčať v pásoch o štvrť akru –aby krava mala čerstvé pasienky, ktoré sa líšia vekom. Ak máte čerstvo vysadené na pasienku, ktorý je starý 2, 3, či 4 roky, budete mať najproduktívnejšie využitú pôdu.
V skutočnosti každé zviera poskytuje svoje jedinečné výhody. Zvieratá zjedia všetko, čo vy nezjete a v skutočnosti so zvieratami okolo nebudete potrebovať ani kompost.

Jedlá záhrada

Druhá polovica vášho akru by bola obrábaná ako záhrada. A najlepšie bude, ak si ju rozdelíte do štyroch častí tak, aby sa jednoročné plodiny mohli presne striedať.

Príkladom ideálneho striedania plodín je:

  • tráva (4 roky)
  • 1. záhon: zemiaky
  • 2. záhon: strukoviny (hrach, fazuľa, atď.)
  • 3. záhon: kapustovitá zelenina
  • 4. záhon: koreňová zelenina (mrkva, cvikla, atď.)

Časom bude vaša jednoakrová farma produktívnejšia ako desaťakrové komerčné pestovanie.

Aj na malom pozemku sa dá veľa vypestovať. Časom bude vaša jednoakrová farma produktívnejšia ako desaťakrové komerčné pestovanie.

Farma na 1/10 akra produkujúca 2 700 kg potravy

Žijete na menšom pozemku a myslíte si, že dopestovať si vlastnú zeleninu je nemožné? Ako dokazuje rodina Dervaes žijúca v Los Angeles, možné to je. Táto rodina má na 1/10 akra udržateľnú nezávislú mestskú farmu aj so zvieratami. Za rok vyprodukujú 1950 kg zeleniny, 900 slepačích a 1000 kačacích vajec, 11 kg medu a kilá sezónneho ovocia. Majú vyše 400 druhov rastlín. Na tom, čo sami nezjedia, zarobia 20 000 dolárov. Záujem o miestne potraviny je tak veľký, že nemajú problém nájsť si zákazníkov. Vyhľadávajú ich aj reštaurácie.

Permakultúra

Ľudia si pre nezávislý život kupujú aj väčšie pozemky, napríklad veľkosti 1 hektára. Na hektári môžu rozvinúť permakultúru, teda samostatne plodiacu záhradu, ktorá vám môže ušetriť veľa práce. Podľa českého odborníka na permakultúru Jaroslava Svobodu, by ste sa pri ekologickom pestovaní mali riadiť týmito "desiatimi prikázaniami":

1. Zachovávajte pestrosť druhov.

Monokultúry sú náchylnejšie na útoky škodcov, voči ktorým sa bežne používa chémia a škodce sa ňou otrávia. Tomu sa dá predísť len druhovou pestrosťou (biodiverzitou), čím môže začať fungovať prirodzený potravinový reťazec, a keď sa objavia nejaké škodce, príde aj predátor, ktorý ich odstráni.

Na záhrade zachovávajte pestrosť druhov.

2. Nezasahujte viac, ako je nutné

Ponechajte prírode na pozemku vlastný kolobeh. Opadané lístie sa premení na živiny pre chrobáky a stromy a zadržuje vlahu. Je v poriadku odrezať vetvu, ktorá vám bráni v chôdzi, alebo po určitom čase usmerniť prebujnené trvalky, ale žiadna rastlina nepotrebuje byť pravidelne strihaná, orezávaná, okopávaná, umelo hnojená, atď. Ak vaša rastlina niečo potrebuje pravidelne, vysadili ste nevhodnú rastlinu na zlé miesto. V prírode na každom mieste prežije len to, čo ta patrí. Vy len dolaďujete, aby záhrada plnila vaše potreby.

3. Miesto a potrava pre človeka

Čo od záhrady očakávate? Miesto na oddych a posedenie, krásu, pozorovanie prírody, potravu, atď.? Najlepšie je spojiť všetko dokopy. Čím viac potravy zo záhrady získame, tým menej budeme závislí na potrave, ktorá ničí životné prostredie a nie je zdravá. Keby sa nevyužité alebo zle využité pozemky zmenili na živé záhrady, vyriešila by sa väčšina problémov sveta (financie za potraviny, vodu, elektrinu, šetrenie prírodných zdrojov z transportu potravín, poľnohospodárskej techniky, hlad, znečistenie, atď.). Poľnohospodárstvo je v podstate zbytočné, pretože zaberá pôdu voľnej prírode a živočíchom, ktoré vymierajú.

4. Každý prvok využite na viac účelov

Každá rastlina a živočích majú svoje úlohy, niektoré sú samozrejmé: estetická hodnota, tieň, potrava, úkryt, kyslík, kolobeh vody. Ale iné, menej známe, sú tiež dôležité: čerpanie živín z väčšej hĺbky, čím ich dávajú k dispozícií ostatným rastlinám a mikróbom. Iné rastliny produkujú v zemi baktérie tvoriace dusík, takže zúrodňujú pôdu. Niektoré lákajú, iné odpudzujú hmyz. Niektoré môžu pomôcť zamulčovať pôdu, chrániť pred vetrom, atď. Preto treba rastliny sadiť tak, aby na jednom mieste plnili viac funkcií.

5. Uprednostňujte trvalky

Pestovanie trvaliek je jednoduché a rokmi môžu rásť do krásy, zatiaľ čo jednoročné rastliny sú náročnejšie na starostlivosť a do prírody sa často zasahuje. Na holej pôde sa môže objavovať burina. Výnimkou je jednoročná zelenina, pretože tá stojí za extra námahu, ale aj tu existujú permakultúrne finty.

6. Nerýľovať, ale mulčovať

Rytím a okopávaním sa pôda okysličuje. Niektoré pôdne mikroorganizmy sa usilovne pustia do práce a rozkladajú humus, premnožia sa a tvoria viac živín, než rastliny potrebujú. Zo začiatku je teda úroda výborná, ale nevyužité živiny sa časom odplavia. Časté zasahovanie pôdu vyčerpáva, klesá úrodnosť a život vymiera. Treba začať hnojiť. Od toho sa môžeme ušetriť, a zároveň aj od polievania a trhania buriny, ak pôdu zamulčíme.

Zamulčovaním sa ušetríme od okopávania, trhania buriny, hnojenia a častého polievania.

7. Stop chemikáliám

Čističkami odpadových vôd prejde väčšina chémie z čistiacich prostriedkov do riek a mora. Na poliach a záhradách sa používajú nebezpečné látky, spôsobujúce rakovinu. No pri všetkom máte na výber. 

8. Šetrite vodou

Vody máme hojnosť, ale aj tak ju nemusíme znečisťovať. Na zalievanie môžeme chytať dažďovú vodu zo strechy. A mulčovanie udrží pôdu dlhšie vlhkú a ušetrí nám prácu. Ekozáhradník polievať nemusí, možno len v horúcom lete, aby zostala krehká a chutná. Ak vytvoríte kvalitnú pôdu, už nie je treba ani to.

9. Recyklujte

Príkladov je veľa, nádherné lesy miznú kvôli nedeľným novinám a letákom, ktoré o chvíľu skončia v koši. Recyklujte všetko, čo sa dá. Organický bioodpad patrí do kompostu a mulču. Domy by sa tiež mali stavať z prírodných materiálov, aby sa dali recyklovať.

Prírodný dom s pozemkom.

A podľa J. Svobodu je desiatym permakultúrnym prikázaním jedno tajomstvo vesmíru, že „zmyslom života je...“

10. Užívať si život v prítomnom okamžiku! Prestať na chvíľu myslieť.

Zastavme sa na chvíľu v prírode alebo v záhrade, načerpajme energiu a vnímajme krásu.

Tip Vitariána

Domáce pestovanie má veľa výhod, hlavne čo sa týka kvality, čerstvosti a chuti ovocia a zeleniny. Ak nekonzumujete živočíšne výrobky, môžete chovať pár zvierat, aby ste vašim psom alebo mačkám mohli dávať jesť zdravšie vajíčka alebo mlieko, alebo z nich môžete spraviť vegánov.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency