Prečo jesť ovocie ráno?

Základné pravidlá konzumácie ovocia pre najlepší zdravotný efekt

16. 12. 2022 Stravovanie Trávenie Prevencia Diéta Ovocie  Andrej Maťko
Prečo jesť ovocie ráno?
Niektorí ľudia si myslia, že jesť ovocie nalačno je nezdravé. Ovocie a plody ráno na raňajky, však zaručia dobrý a zdravý začiatok dňa! Každý, kto rád jedáva ovocie, no má problémy s trávením surovej stravy, by si mal rozmyslieť, kedy a ako najlepšie ho konzumovať. Ovocie je zdravé, to vie každý. Stačí si ho kúpiť a zjesť...ale nie je to také jednoduché.

 

Ovocie vždy prvé

Najdôležitejším pravidlom pri konzumácii ovocia je to, že by sa malo jesť vždy nalačno. V skutočnosti má tú zvláštnosť, že rýchlo prechádza žalúdkom, aby bolo následne strávené v tenkom čreve. Len tak môžu plody rozvinúť svoj detoxikačný účinok a dodať vášmu telu energiu v podobe jednoduchých sacharidov, vitamínov, minerálov a vody.

Ak si však ovocie vychutnávate len ako dezert, potom sa v žalúdku stretnú so škrobovými a bielkovinovými zvyškami a zabráni sa rýchlemu prechodu cez žalúdok. Fruktóza sa uvoľní v žalúdku a začne fermentovať spolu so zvyškom obsahu žalúdka. Akonáhle sa ovocie stretne s potravinovou kašou a žalúdočnou kyselinou v žalúdku, celý obsah žalúdka začne „hniť“. Samozrejme, že to môže spôsobiť problémy v žalúdku a črevách a začnú sa tvoriť nepríjemne páchnuce plyny.



Zo žalúdka rýchlo do krvného obehu

Ovocie zostáva v žalúdku maximálne hodinu, šťavy a smoothie dokonca len 30 minút, škrobové potraviny okolo dvoch hodín, mliečne výrobky okolo štyroch hodín, mäso až osem hodín a tuk ešte dlhšie. Jesť ovocie s tučným a mäsitým jedlom je preto pre trávenie mimoriadne kontraproduktívne.

V zásade nie je optimálne konzumovať sacharidy a bielkoviny spolu. Každá skupina potravín potrebuje špecifické tráviace enzýmy. Ak sa tieto zmiešajú v jedle, rôzne enzýmy nemôžu optimálne fungovať, čo značne sťažuje trávenie. Trávi sa v rovnakom poradí, v akom bola potrava prijatá. Ak teda zjete ovocie na záver, musí čakať v žalúdku veľa hodín, kým príde na rad jeho trávenie.

 

Kontinentálne raňajky

Naše klasické európske „kontinentálne raňajky“, pozostávajúce z:

  • chleba s maslom a marmeládou, nutellou, medom, syrom alebo salámou,
  • praženice so slaninou,
  • muesli s ovocím,

sú tou najhoršou možnou kombináciou potravín.


Raňajky obsahujú:

  • viacej druhov sacharidov (ovocie, cukor, nutella, med, muesli, chlieb),
  • viacej druhov tukov (maslo, syr, slanina, nutella, olej na praženie)
  • viacej druhov bielkovín (vajíčka, syr, saláma, šunka).

V žalúdku sa z toho vytvorí pekelný „mišmaš“, ktorý nám určite nedá energiu, pretože potrebujeme ďalšiu energiu, aby sme toto sústo strávili. Výsledkom teda nie je energia, ale malátnosť. Živiny a energia sa nám po takýchto raňajkách dostavia najskôr po 4 hodinách.  

 

Nebojte sa ráno najesť do sýta

Ráno potrebujeme energiu, a tú potrebujeme rýchlo. A cukry z plodov dokáže telo ráno najrýchlejšie spáliť, to jest premeniť na energiu. Výskumná skupina okolo vedkyne Olga Ramich vykonala štúdie, v ktorých porovnávala účinky toho istého jedla ráno a popoludní. "Zistili sme, že hladina cukru v krvi stúpa výrazne viac po neskorom jedle ako ráno." Telo dokáže ráno lepšie metabolizovať sacharidy.

Raňajky sú preto ideálnym jedlom, aby ste deň začali veselo, fit a to so zdravým ovocím. Vyskúšajte ovocný šalát. Zapiť ho môžete čerstvo pripravenou šťavou. Alebo ovocné smoothie s pridaním listovej zelene.

Jablká, jahody, kiwi, čučoriedky, banány, pomaranče ... veľa farieb a chutí, veľa fytochemikálii, to jest silných antioxidantov, veľa vitamínov, železa, horčíka a vlákniny poskytujú dobrý základ pre zdravú výživu, teda úspešný deň a dobrý pocit v tele aj duši.



Ovocie aj večer?

Večer už nepotrebujeme toľko energie a preto by sme nemali konzumovať ani ovocie – to jest jednoduché cukry ani škrob (chleba, cestoviny, zemiaky, ryžu) – to jest zložité cukry. Ak ich nespálime,  tak sa nám v noci budú ukladať ako tuk.

Na večeru by sme mali zjesť niečo, čo naše telo potrebuje pre regeneráciu. A tým je nízko kalorická zelenina. Doplniť ju môžeme zdravými tukmi a bielkovinami, ktoré sa nachádzajú v orieškoch, semiačkach a syroch. Mäso sa neodporúča, pretože sa trávi najdlhšie zo všetkých potravín a mohlo by nám  to spôsobiť rušnú noc s potením sa, zobúdzaním sa a nepríjemnými snami. Ráno sme potom nie oddýchnutí a regenerovaní, ale unavený a zle naladení.


Nízko kalorická večera je pre vás tou najlepšou ochranou pred obezitou, zápalovými a kardiovaskulárnymi ochoreniami a rakovinou.


Tip Vitariána

Dokonalé farebné raňajky z čerstvého ovocia, plodov a listovej zeleniny

Ovocie si môžete jest celé, alebo si ho nakrájate alebo spravíte ovocný šalát, smoothie alebo šťavu.

  • Chrumkavé na precvičenie zubov a masáž ďasien: jablká a hrušky
  • Šťavnaté pre radosť: broskyňa, ananás, slivka
  • Bobuľovité so silnými antioxidantami: čučoriedky, brusnice, maliny, černice, ríbezle, jahody
  • Kyslé a horké na podporu tráviacich štiav: pomaranč, mandarínka, grapefruit a citrón
  • Mazľavé na lepší prechod črevami: banán, mango, avokádo
  • Zelené s obsahom chlorofylu na prečistenie: zelený šalát, polníček, listový špenát

A aby sme mali aj niečo teplé tak si k tomu dáme dva poháre zeleného čaju vyrobeného z celých listov (nie sáčkový čaj) a bez cukru. Kvalitné čaje si nekupujte v supermarkete (tam ich nenájdete), ale v špecializovaných obchodoch s čajmi. Moje najobľúbenejšie sú japonské Sencha čaje a thajské Oulongy. Na zdravie!

 

 

Súvisiace produkty

AKCIA

Vitamix Explorian E310

Vitamix Explorian E310

549,00 € 499,00 €

S novým modelom Vitamix Explorian E310 predstavuje výrobca Vitamix USA zariadenie, ktoré vám ešte jednoduchšie a atraktívnejšie umožní vstup do vysokovýkonného mixovania. Pri nákupe kuchynských spotrebičov zákazníkov najviac ovplyvňujú faktory ako je jednoduchosť používania, dlhovekosť, všestrannosť a túžba uľahčiť si prácu. Stále viac hobby kuchárov objavuje jedinečné výhody vysokovýkonných a vysokorýchlostných mixérov. Tieto umožňujú rýchle a jednoduché vykonávanie nespočetných spracovateľských techník s jediným zariadením a s dokonalými výsledkami. S Vitamix Explorian E310 si aj začiatočníci nájdu svoj ideálny model za atraktívnu cenu. Pri vývoji zariadenia sa inžinieri zamerali predovšetkým na ľahkú manipuláciu a všestranné aplikácie, spojené s osvedčeným výkonom a spoľahlivosťou značky Vitamix. Vďaka variabilnej regulácii otáčok a funkcii Pulz má spotrebiteľ plnú flexibilitu a kontrolu nad prípravou širokej škály chutí a textúr. Môže kreovať nespočetné množstvo receptov, od krémových smoothies a jemných pyré, až po chutné omáčky a dipy či polevy na zákusky a zmrzliny. Rovnako ako všetky prístroje Vitamix, má aj Explorian E310 taký silný motor, že horúce polievky môžu byť pripravené výlučne teplom vznikajúcim trením surovín pri mixovaní. Využitie Vitamixom Explorian E310 môžete okamžite nahradiť množstvo kuchynských spotrebičov. Vhodný je najmä na: Výrobu jemných smoothie Prípravu teplých krémových polievok Rýchle a jednoduché sekanie byliniek a zeleniny Mletie orieškov a semien Miesenie cesta Strúhanie syrov Šľahanie smotany a krémov Nový model je vybavený nádobou s objemom 1,4 litra, takže je ideálny pre malé a stredné porcie. Vzhľadom na odolnosť nádoby bez obsahu BPA je umývanie jednoduché a nekomplikované.

Kúpiť
Wartmann WM-1902 DH

Wartmann WM-1902 DH

399,00 €

Sušička z ušľachtilej ocele Sušička Wartmann WM-1902 DH s 10 zásobníkmi je prístroj vyrobený kompletne z nehrdzavejúcej ocele (okrem podnosov a napájacieho kábla) a dosahuje vynikajúce výsledky sušenia / dehydratácie pri najlepšom pomere cena / výkon. S týmto strojom je možné sušiť až 10 kilogramov potravín za jeden cyklus. Každý z 10 zásobníkov pojme maximálne 1 kg. Čerstvé ovocie, zelenina a bylinky sa dajú šetrne vysušiť pomocou sušičky Wartmann. Je tiež ideálna na výrobu ovocných koží, sušeného ovocia a sušienok, ako aj na udržanie teploty jedla. Tento šetrný typ konzervácie je novým trendom „Hnutie bez odpadu“. Doma sušené jedlá majú kvalitu, ktorá sa nedá nikde kúpiť. Automatická sušička Wartmann má na zadnej strane výkonný tichý ventilátor, ktorý vytvára horizontálne prúdenie vzduchu cez všetkých 10 štrbín medzi zásobníkmi. Požadovanú teplotu a čas sušenia je možné nastaviť pomocou prehľadne umiestneného ovládacieho panela. Teplotu sušenia je možné zvoliť od 35-80 stupňov Celzia. Zabudovaný časovač je možné programovať od 30 minút do 72 hodín. Podnosy a ovládací panel sú vyrobené z plastu bez (BPA) a sklo v dvierkach prístroja je vyrobené z nerozbitného skla, takže priebeh procesu sušenia je dobre viditeľný. Podnosy a zásobníky sú vhodné do umývačky riadu. Sušička Wartmann má ochranu proti prehriatiu. To znamená, že prístroj sa automaticky vypne, keď teplota stúpne nad 100 stupňov Celzia. Voliteľne príslušenstvo k dokúpeniu Sušiace fólie Wartmann WM-1902 DH, Sedona Combo z silikónu Tieto sušiace folie sa dajú použiť na sušenie silno kvapkajúcich potravín, ako sú paradajky alebo mango, aby zásobníky zostali čisté. Používanie fólií má zmysel aj pri výrobe ovocných koží, sušeného ovocia, krekrov a bylín, pretože sušené produkty sa oveľa ľahšie dajú oddeliť a neostanú prilepené mriežke zásobníkov ani sa cez mriežku neprepadávajú. Profesionálny hoblík vyrobený z nehrdzavejúcej ocele

Kúpiť

NOVÉ

Hurom H320N

Hurom H320N

599,00 €

Popis produktu Hurom H320NNáš nový nízkootáčkový odšťavovač H320N kombinovaný s veľkokapacitným inteligentným mega zásobníkom a sieťovým filtrom!Moderné a rozmanité farby: Moderné a pokojné farby a jemná textúra, ktorá sa hodí ku všetkému a kdekoľvek.Úžasne inteligentné a pohodlné:Dokonca aj suroviny, ktoré neboli pripravené, je možné vložiť všetky naraz, pre automatické rezanie a extrakciu. Aj uvarené prísady sa dajú kombinovať s inými prísadami na šťavu a vytvoriť tak zdravú zmiešanú šťavu. Všetko od zdravých orechových mliek, vegetariánskych a vegánskych štiav až po jogurtové misky ako dezert. Bezpečnosť:Rovnako ako všetky ostatné pomalé odšťavovače Hurom, aj pomalý odšťavovač H320N je vyrobený zo všetkých materiálov bez BPA.Sitko na zmrzlinu: Sitko na zmrzlinu je vo vývoji a bude uvedené na trh v budúcnosti. (Dátum neznámy)Pozrite si video ako Maroš Molnár prvý krát skúša nový odšťavovač! Automatické podávanie, predkrájanie s možnosťou priebežne doplňovať:Spomedzi mnohých skvelých funkcií modelu H320N je obzvlášť pozoruhodná implementácia technológie samopodávania. Jeho schopnosť odšťavovať prísady bez pomoci piestu umožňuje skutočne vynikajúci zážitok z odšťavovania a jediným potrebným úkonom s asistenciou používateľa je naplnenie hornej komory prísadami. Navyše dokáže spracovať a odšťaviť celé ovocie a zeleninu. Šetrí teda čas potrebný na prípravu ingrediencií pred odšťavovaním nad rámec úspor už pri samotnom procese odšťavovania. Jemné sieťové sitko a skrutka Ultem zaisťujú, že žiadne kvapky nezostanú neodšťavené! Skrutka Ultem so špirálovým tvarompre výkonnú extrakciu. Pevne navrhnuté extrakčné sitko odfiltruje veľké kusy. Čerstvé šťavy sa extrahujú vďaka nízkej rýchlosti otáčania 50 ot./min., čo znižuje tvorbu tepla a oxidáciu. Vychutnajte si jemnosť pri prehĺtaní, ako aj hlbokú chuť šťavy. Vstupná komora 136 mm široká, pre ingrediencie obrovskej veľkosti Otvor 3-krát väčší ako súčasných 45 mm. Celé jablká a pomaranče, ktoré netreba krájať! Veľkokapacitný 2 l mega zásobník, ktorý môžete naplniť ovocím a zeleninou a extrahovať naraz. Prídavný otvor, do ktorého môžete kedykoľvek pridať ďalšie prísady, dokonca aj počas extrakcie. Inteligentná funkcia automatického predkrájania, ktorá automaticky reže aj vtláča do odšťavovacej komory Dokonca aj suroviny, ktoré neboli pripravené, je možné vložiť všetky naraz, pre automatické krájanie a extrakciu. Toto preskočenie v kroku prípravy ingrediencií zvyšuje pohodlie. Zdravá šťava sa vám vytvorí automaticky, keď naplníte prípravnú komoru a spustíte ho. Kapacita 2 litre umožňuje naplniť komoru ovocím a zeleninou naraz. Rotačná kefa pre hladké odsávanie Rotačná kefa sa pomaly otáča rýchlosťou 17 otáčok za minútu, aby pomohla pri extrakcii. Utrie jemné sito a rovnomerne premieša šťavu, aby sa aj zmiešané šťavy extrahovali hladšie.. Všetky komponenty sú BPA free Tritan, ktorý sa používa na dojčenské fľaše. Nerezové sitká, ktoré sú menej náchylné na choroboplodné zárodky. Sitá vyrobené z Ultemu, ktorý je netoxický. A skrutka Ultem, ktorá vydrží silný tlak. HUROM starostlivo vyberal materiály s ohľadom na vaše zdravie. Najvhodnejšie pre: Chcem veľmi čistú šťavu s minimom dužiny v šťave.Nevadí mi stráviť trochu viac času čistením sitka kefkou.→H320N Uprednostňujem / nevadí mi ovocná dreň v šťave.Nechcem tráviť veľa času čistením odšťavovača.→H300 H320 N versus H300 · RPM: 50 ot./min (H320N) | 60 ot./min (H300)· Typ sitka: jemné a hrubé, Ultem + sitko z nehrdzavejúcej ocele (H320N) | Jednoduché čistenie, filter Ultem bez BPA (H300)· Zmrzlina: K dispozícii s použitím sitka na zmrzlinu *(Sitko na zmrzlinu bude čoskoro) (H320N)  | X (H300)· Jemné sitko: O (H320N) | X (Viaczávitovkové – sitko všetko v jednom) (H300)· Hrubé sitko: O (H320N) | X (Viaczávitovkové – sitko všetko v jednom) (H300)· Viacskrutkové - sitko All in One: X (H320N) | O (H300)· Rotačná kefa: O (H320N) | X (H300)· Sila: Minimalizácia ovocnej dužiny v šťave, Rotujúca kefa rovnomerne premieša šťavu (H320N) | Rýchle a jednoduché čistenie, s jedným sitkom môžete pripraviť od šťavy až po zmrzlinu (H300) Krásny dizajnový prvok vo vašej domácnosti Tichý a ľahko sa čistí Náš tichý motor vám umožní naštartovať ráno bez rozruchu a čistenie vám zaberie len pár minút. Odšťavujte bezpečne Odšťavovače Hurom sú 100% bez BPA a sú bez čepelí alebo ostrých častí, vďaka čomu sú bezpečné pre celú vašu rodinu. Lahodne nespracované Odšťavovaním sa získa viac šťavy z ingrediencií pre skvelú chuť šťavy, ktorá vydrží až 72 hodín. Viac živín, minimálna oxidáciaPrirodzený pohyb odšťavovacieho kužeľa minimalizuje poškodenie ingrediencií a zachováva prirodzenú chuť a výživu nedotknutú.

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency