Nech je nový rok vaším najzdravším rokom doteraz

Ako úspešne zdravo začať nový rok

01. 01. 2016 Stravovanie Pohyb Životný štýl  Martina Strihová
Nech je nový rok vaším najzdravším rokom doteraz

Zdravie vášho tela je tvorené niekoľkými veľmi podstatnými zložkami. Vaše zdravie závisí od vašej stravy, od fyzickej aktivity, od spánku, zbavenia sa zbytočných škodlivých zlozvykov (fajčenie) a od stavu vašej psychiky (relaxácia, stres, príroda, a pod.). Ak skvalitníte tieto zložky, zlepší sa aj kvalita vášho života.

Začnite jesť viac surovej zeleniny a ovocia a vyraďte živočíšne produkty

Surové ovocie a zelenina sú to najzdravšie, čo môžete jesť. Sú plné vitamínov a obrovského množstva živín a pritom obsahujú omnoho menej kalórií ako iné potraviny. Svoju stravu obohaťte aj surovými orechmi a semienkami, ktoré obsahujú zdravé tuky.

Na začiatok zaraďte do svojho jedálnička živé raňajky. Zameňte raňajky napríklad za ovocie alebo zelené smoothie a aspoň do obeda nekonzumujte nič iné, okrem surovej stravy. Sami rýchlo pocítite, že pokým nezjete varenú stravu, vaše telo funguje veľmi svižne a dokáže naplno pracovať a využívať energiu. Najideálnejšie spravíte, ak prejdete na surovú stravu na 100%.

Zo svojej stravy sa pokúste vyradiť všetky živočíšne výrobky: mäso, mliečne výrobky (mlieko, syry), atď. V dnešnej dobe už existuje veľa dôkazov, že tieto potraviny spôsobujú mnohé závažné ochorenia a už je dokázané, že sú dokonca rakovinotvorné. Pozor: tieto potraviny sú často ukryté aj v iných hotových potravinách – v pečive, sladkostiach, a pod. Ak sa v tejto oblasti ešte neorientujete, začnite si poriadne čítať zloženie na obaloch potravín. Nakoniec pravdepodobne zistíte, že si toho v bežnom obchode nemôžete veľa kúpiť, ale nebojte sa, takáto zmena životného štýlu stojí zato a prínosy pocítite na vlastnej koži (môžete schudnúť, vyzdravieť, atď.).

Začnite každé ráno piť zelené smoothie alebo jesť surové ovocie a vydržte aspoň do obeda.

Športujte – denne!

Hýbte sa každý deň. Začnite behávať, aj pár minút behu denne je veľmi prospešných, choďte na prechádzku, začnite cvičiť sami alebo sa pridajte do tréningovej skupiny alebo si nájdite videá na internete a cvičte podľa nich. A možno vám viac vyhovuje plávanie, korčulovanie, bicykel alebo turistika. Výber je na vás, ale pravidlom je, že by ste sa mali každý deň poriadne spotiť a zadýchať. Tak naštartujete svoj metabolizmus a lymfatický systém, bude sa vám lepšie tráviť a spaľovať potrava a prečistí sa vám pokožka a celé telo.

V noci spite

Chodievajte spávať aspoň pred polnocou a ešte lepšie okolo 10 hodiny. To sa vám ľahko podarí, ak nebudete jesť neskoro večer a nedáte si na večeru ťažké nezdravé jedlo, ak nebudete strácať čas prezeraním nepotrebných vecí na internete a ak cez deň dáte svojmu telu zabrať športovou aktivitou. Tým pádom sa ráno budete budiť prirodzene a svieži. Stačí sa prekonať prvých párkrát a potom to už pôjde ľahko.

Dbajte na dostatočný spánok a nejedzte pred spaním.

Zbavte sa zlozvykov

Prestaňte fajčiť, naozaj. A prestaňte myslieť negatívne a začnite sa pozerať na svet pozitívne. Áno, niekedy to nie je ľahké, ale predstavte si, že by ste aj negatívne veci, ktoré sa vám v živote udiali, začali brať pozitívne. Možno je to práve tá lepšia varianta, aká sa vám prihodila. Negatívnym postojom predsa škodíte len sami sebe a nič ním nezlepšíte.

Starajte sa aj o svoju psychiku

Vaša psychika si tiež potrebujte oddýchnuť a potrebuje svoju „potravu“. Preto nezabúdajte na relax (či už si pravidelne odpočiniete každý deň bez toho, že by ste premýšľali nad svojimi starosťami, pôjdete do sauny alebo na masáž, začnete meditovať, chodiť do prírody, prečítate si knihu, pustíte hudbu), a začnete robiť to, čo vás baví a napĺňa. Ak „nakŕmite aj svoju dušu a dáte na chvíľu oddych vašej mysli“, budú potom môcť pracovať efektívnejšie a všetky ostatné úlohy cez deň vám pôjdu omnoho ľahšie.

Ak ste hladní, dajte si najskôr ovocie, smoothie, čerstvú šťavu alebo orechy alebo semienka.

Tak ako, milí čitatelia, ktoré úlohy z tohto už robíte a máte ich zakorenené vo svojom životnom štýle a na ktoré sa ešte len chystáte?

Tip Vitariána

Na surovej strave vám všetko pôjde oveľa ľahšie. Bude sa vám ľahko aj športovať a aj vaša myseľ a psychika budú odľahčené, problémy sa vám budú zdať menšie a ich riešenie jednoduchšie.

  1. Vždy, keď ste hladní, dajte si najskôr „najzdravší fastfood“, a teda ovocie, smoothie, čerstvú šťavu alebo ak sa potrebujete nasýtiť nadlhšie – orechy alebo semienka.
  2. Ak cítite, že potrebujete doplniť energiu, dajte si ovocie či smoothie, a ak vám to nestačí, dajte si ho viac. Prejde vás aj chuť na nezdravé potraviny a na sladkosti.

Prajeme Vám šťastný a zdravý nový rok a veľa kvalitného organického ovocia, zeleniny a superpotravín!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency