Ako si nájsť šport, ktorý budeš milovať

Olympijský bežec Nick Symmonds radí: skúšať všetko!

02. 09. 2015 Šport Pohyb  Martina Strihová
Ako si nájsť šport, ktorý budeš milovať

Nick Symmonds nie je len olympionikom. Národný víťaz beží rýchlejšie ako 99,9 percent ľudí na planéte a zatiaľ sa zúčastnil dvoch olympijských hier.

Ale Nick nie je len bežcom – je tiež podnikateľom (a sám seba opisuje po prvé a predovšetkým ako obchodníka). Nick kladie dôraz na silu pozitívneho myslenia a to, ako sa odraziť naspäť pri prehre. Je preňho tiež dôležité bojovať za práva športovcov, aby lepšie zarábali.

V rozhovore o jeho ceste stať sa olympionikom Nick prezradil, že v skutočnosti počas školy vyskúšal veľa rôznych športov. Mohol hrať niekoľko športov do roka a milovať veľa z nich. Ale až keď sa pripojil na strednej škole do bežeckého tímu (kvôli dievčaťu, priznáva), uvedomil si, ako veľmi miluje práve beh.

Žiadne tajomstvo: bláznivo milujem olympiádu.

V skutočnosti Nick najskôr beh nenávidel. Ale časom, venovaním sa mu, podporou od ostatných bežcov a trénerov a vďaka zlepšovaniu, ktoré videl, si začal všímať, že jeho telo bolo postavené na polmílový beh – výnimočne dobre.

Nickova rada pre každého, kto sa pokúša nájsť si šport, ktorý bude milovať, je vyskúšať všetko. Nepoznáte to, čo ste nevyskúšali.

Ak ste doteraz nenašli šport, ktorý milujete, dajte si cieľ vyskúšať niečo nové každý mesiac! A spravte si z toho zábavu. Cvičenie nemusí byť len nuda a drina.

Ako Nick hovorí, „každý je v niečom športovec“.

Pre každého existuje šport, ktorý by miloval.

Niektoré tipy, aké športy môžete vyskúšať:

Aj ak by ste chceli najskôr začať cvičiť sami doma, dnes už existuje veľa moderných možností, ako svoje cvičenie vylepšiť. Na internete existujú rôzne videá a stránky, kde si nájdete cvičenie a trénera a aj zadarmo sa môžete zapojiť do rôznych týždňových alebo mesačných tréningových programov, nadobudnúť kondíciu a vyformovať telo. 

HIIT 

HIIT sú vysoko intenzívne intervalové tréningy. Je to cvičenie, kedy vo vysokej intenzite precvičíte celé telo. Tento veľmi účinný typ cvičenia vám zaručí, že budete rýchlo vidieť zmeny v kondícii aj na tele. 

Joga

Veľa záleží aj od druhu jogy, ale pri joge precvičíte nielen celé telo, ale ho aj uvoľníte, a zároveň uvoľníte aj svoju myseľ. Intenzívnejším druhom jogy je napríklad powerjoga, pri ktorej sa aj poriadne zapotíte.

Tanec

To, či vás tanec začne baviť, záleží od kvality tanečnej školy, od inštruktorov a od druhu tanca. Každopádne, vždy máte možnosť zapnúť si naplno obľúbenú hudbu a zatancovať si!

Beh

Beh má svoje (a veľké!) čaro, ale to čaro sa väčšinou odhalí, až keď už nadobudnete nejakú tú kondíciu a začnete behávať viac. Veľmi napĺňajúci je najmä beh vonku v prírode. 

Spartan race a terénne prekážkové behy

Športy prospievajú nielen telu, ale aj psychike, v podstate dokonale "čistia vašu myseľ" a robia vás veľmi odolnými. Okrem toho nimi získavate veľa zážitkov, na pretekoch býva výborná atmosféra a vy môžete získať ďalšiu motiváciu. Dobré je však nájsť si tréningovú skupinu, v ktorej sa ľudia stretávajú, aby sa zlepšovali. Cvičenie v dobrom kolektíve a súťaženie medzi sebou môže športovcov posunúť ešte ďalej.

Skúšajte, skúšajte, skúšajte. Choďte vyskúšať rôzne tréningy a rôzne športy.

To je ukážka len pár príkladov, z čoho sa dá medzi športami vyberať. Ak si myslíte, že šport nie je pre vás, tak naozaj len začnite hľadať a skúšať. Bez pravidelnej fyzickej aktivity je totiž kvalita života oveľa nižšia. Šport vás môže baviť a čo vás baví a napĺňa, to dáva vášmu životu zmysel. Okrem toho má pohyb samozrejme veľa nenahraditeľných pozitívnych účinkov na vaše zdravie!

Tip Vitariána

Surová strava a pohyb sú ideálna dopĺňajúca sa kombinácia. Surová strava je taká ľahká a zároveň vám dodá toľko energie, že sa vám po nej chce športovať a športuje sa neuveriteľne ľahko!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency