10 rád na prekonanie pôstneho obdobia

S nimi hravo prežijete pôst

14. 02. 2016 Stravovanie Problémy Diéta  Jozef Maťko
10 rád na prekonanie pôstneho obdobia

Dovidenia Facebook, alkohol, sladkosti, pivo. Dnes sa začína obdobie pôstu. Pôvodne kresťanská tradícia, dnes sa pokúšajú aj mnohí nenáboženskí ľudia počas 40 dní až do Veľkej noci vzdať sa niečoho. (Presne tak dlho sa mal postiť Ježiš v púšti.) Ak aj Vy by ste to mali v úmysle, ponúkame Vám desať tipov, ktoré vám pritom pomôžu.

1. Nebojte sa začiatku

Pôstni začiatočníci by nemali mať žiadny strach z prvého kroku, hovorí Eva Lischka, predsedníčka Lekárskej spoločnosti pre liečebný pôst a výživu. Opatruje ľudí, ktorí okolo desať dní neprijímali žiadnu pevnú stravu. 
Liečebný pôst odporúča lekárka iba pod lekárskou kontrolou, vedomé vyhýbanie sa obľúbeným veciam je naproti tomu uskutočniteľné aj bez lekára. To by mohlo tiež pomôcť v dlhodobom horizonte zdravšie žiť. Lischka radí všetkým: Jednoducho začnite.

2. Odstráňte pokušenie

Skôr než začnete s pôstom, mali by ste vyhnať z Vášho bytu všetky čokoládové pasce. Tieto len zbytočne sťažujú pôst. Namiesto balíčkov čipsov si môžete kúpiť ovocie, orechy alebo mrkvu.

Skôr než začnete s pôstom, mali by ste vyhnať z Vášho bytu všetky potravinové pasce.

3. Majte jasno vo Vašej motivácii

Prečo sa chcete vôbec niečoho vzdať, čo máte vlastne radi? Ste nábožensky založení? Alebo si chcete dokázať, že to zvládnete? Ak viete, prečo sa postíte, padne Vám odriekanie ľahšie.

4. Nájdite si spojencov

Postenie samo o sebe je hlúpe. Najlepšie je mať jedného až dvoch spolu sa postiacich, hovorí Anke Clausen, konateľka Zdravotného strediska kláštor Gerode v Durínsku. Ak sa postíte spolu s priateľmi, môžete sa navzájom podporovať. Niektorí prisahajú na pôstny denník.

5. Len žiaden stres

Úlohou želatínových medvedíkov a čokolády je často kompenzácia stresu. Postiaci sa by nemali jesť z frustrácie, varuje Lischka. Počas pôstu je nepríjemný reflex, pri strese siahnuť po čokoláde, zvlášť zradný. Ak je to možné: vyhýbajte sa hektickým situáciám, aby ste sa bezpečne dostali cez týždne pôstu.

6. Hovorte o svojom pôste

Všetci si štrngajú s pivom, len vy si objednáte jablkový džús? S cieľom odstrániť nejasnosti z cesty, mali by ste rozprávať svojim priateľom o pôste. Jeden alebo druhý sa snáď pokúsi Vás ponaťahovať. Mnohí Vás ale budú obdivovať.

Na pôst si nájdite spojencov.

7. Pohybujte sa

Využite čas a odkláňajte sa od myšlienok okolo sladkostí. Choďte von do prírody, prevezte sa na bicykli alebo behajte cez park. Kyslík na čerstvom vzduchu je dobrý pre mozog. Alebo sa jednoducho rozhodnite pre voľbu pôstu, prostredníctvom ktorej sa budete automaticky viac pohybovať: prečo sa nezaobísť 40 dní bez výťahov a eskalátorov a ísť po schodoch?

8. Nevzdávajte sa ani po jednom pošmyknutí

Ak ste sa raz potkli, nevzdávajte to! Jednoducho pokračujte ďalej! „Človek sa dá ľahko zviesť,” hovorí lekárka Lischka. (Mimochodom: kresťania nepočítajú do 40 dní nedele).

9. Pevne sa dohodnite na stretnutí

Namiesto alkoholu alebo čokolády sa niektorí tiež vzdajú Facebooku alebo svojho mobilného telefónu. Je pravda, že nie je potom tak ľahké zostať v kontakte s priateľmi, predovšetkým oni musia pristúpiť na túto hru. Takže Vy sa musíte dohodnúť na pevných termínoch. Ako by to bolo s dievčenským večerom každý štvrtok? Alebo pevne dohodnutý termín telefonovania cez pevnú sieť raz týždenne? Keď sa stretnete, dohodnite si hneď nový termín, to šetrí nervy a večné čmáranie Whats App sem a tam.

10. Užite si koniec pôstu

Moslimovia oslavujú ukončenie pôstu po ramadáne trojdňovou slávnosťou. To posilňuje ten dobrý pocit „dokázal som to!” Teda oslavujte koniec, aj keď ste sa nepostili každý deň od východu slnka až do jeho západu.

Pôst sám osebe nie je tak krutý, veď máte denne jedno plnohodnotné jedlo a dve ľahšie.

Záver

Pri pôste je najťažšie rozhodnutie. Ale ak ste sa rozhodli, treba v ňom vytrvať. Pôst sám osebe nie je tak krutý, veď máte denne jedno plnohodnotné jedlo a dve ľahšie. Horšie je to so sladkosťami, okrem toho ide aj o zmenu životného štýlu. Všetko však slúži na zlepšenie kvality Vášho života.

Tip Vitariána

Pôst je vynikajúci na prečistenie organizmu, bola by ale škoda vrátiť sa k starým návykom a prísť o to, k čomu ste sa dopracovali. Nevráťte sa úplne do starých koľají, lebo sa znovu budete cítiť tak isto, zlepšite svoj životný štýl na stálo.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency