Porazia éterické oleje Parkinsonovu chorobu?

Biologička Blackburn odhalila tajomstvo spomalenia alebo zastavenia starnutia

08. 02. 2022 Liečba Oleje Dýchanie  Andrej Maťko
Porazia éterické oleje Parkinsonovu chorobu?

Štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise frontiers in Pharmacology, v januári 2021, priniesla prevratné poznatky o priaznivom a ochrannom vplyve zlúčeniny, ktorú obsahujú niektoré esenciálne oleje, na mozog postihnutý Parkinsonovou chorobou.


Esenciálne oleje

Esenciálne oleje sú obľúbenými prírodnými prostriedkami. Udáva sa, že na telo pôsobia až 70krát efektívnejšie než samotné bylinky. Dokážu si poradiť s rôznymi zdravotnými problémami. Často sú preto využívané na rôzne terapeutické účely ako napríklad zmiernenie stresu, proti bolesti, na ošetrenie pokožky alebo pre lepší spánok. Úžitok dokážu priniesť aj ako aromaterapia, ktorá môže podľa zvolenej vône pôsobiť relaxačne a upokojujúco ale aj povzbudzujúco. Vedecké štúdie potvrdili niekoľko priaznivých účinkov esenciálnych olejov na ľudské zdravie. Medzi nimi sú protizápalové, antimikrobiálne, antioxidačné a protirakovinotvorné vlastnosti.

Rastliny produkujú esenciálne oleje pre vlastné použitie – na zdravý rast a reprodukciu. Šetrnou extrakciou oleja dokážu byť tieto zlúčeniny rovnako prospešné aj pre ľudí.

Ako môžu esenciálne oleje pomôcť pri Parkinsonovej chorobe?

Pri Parkinsonovej chorobe postupne odumierajú neuróny (nervy) produkujúce dopamín v časti mozgu nazývanej substantia nigra. Ich strata spôsobuje problémy s pohybom a poznávaním. Dopamínové neuróny sú nevyhnutné pre pohyb a kogníciu, takže ich postupná strata počas niekoľkých rokov spôsobuje zhoršenie symptómov ako je chvenie, stuhnutosť svalov, ťažkosti s chôdzou a demencia.
V súčasnosti neexistujú žiadne osvedčené terapie na oddialenie alebo prevenciu progresie Parkinsonovej choroby. Lieky, ako je L-DOPA, zvyšujú hladiny dopamínu v mozgu a zlepšujú signalizáciu nervov dopamínu, čo pomáha zmierňovať motorické symptómy. Tento proces však nespomaľuje postupnú stratu dopamínových nervov.
Výsledky, ktoré priniesla štúdia, by mohli znamenať radikálnu zmenu v liečbe. Bol objavený vplyv zlúčeniny, ktorá zabraňuje odumieraniu dopamínových neurónov v mozgu zasiahnutý Parkinsonovou chorobou. Výskum bol uskutočnený na myšiach a pre ľudské použitie je potrebné, aby boli vykonané ešte ďalšie štúdie.
Ako to teda funguje?

Farnesol v hlavnej úlohe

Farnesol je zlúčenina, ktorá sa prirodzene vyskytuje ako silica v niektorých rastlinách. Nájdeme ju napríklad v ružiach, jasmíne, pomarančových kvetoch alebo v citrónovej tráve. V kozmetike má svoje uplatnenie ako príjemná, kvetinová vôňa podobná konvalinke. Okrem podmanivej vôni má antibakteriálne vlastnosti, ktoré zabraňujú rastu a množeniu baktérii. Jej prirodzenou vlastnosťou je podpora regenerácie a rastu buniek. V zložení certifikovaných výrobkov sa farnesol nachádza pod označením INCI.
Štúdia zistila, že farnesol, ktorý je súčasťou mnohých esenciálnych olejov, zachováva, chráni a obnovuje domapínové nervy v mozgu. Čo má na priebeh a prevenciu Parkinsonovej choroby zásadný vplyv a radikálne by zmenil doteraz využívanú liečebnú stratégiu.

Priebeh výskumu

Aby sa zistilo, či farnesol môže chrániť neuróny, vedci kŕmili myši pravidelnou stravou doplnenou farnesolom alebo stravou neobsahujúcou pridanú látku, a to počas jedného týždňa. Následne do mozgu zvierat vstrekli fibrily nesprávne zloženého proteínu nazývaného alfa-synukleín – charakteristický znak Parkinsonovej choroby.
Myši, ktoré mali stravu doplnenú farnesolom, prosperovali dvakrát lepšie v štandardných testoch sily a koordinácie v porovnaní s myšami, ktoré prijímali len bežnú stravu.
Vedci následne zistili, že myši, ktorým bol podávaný farnesol, mali v mozgu dvakrát toľko zdravých dopamínových neurónov. Naopak, mozog myší, ktoré prijímali len normálnu stravu, mal asi o 55% menej ochranného proteínu PGC-1 alfa ako mozog myší so stravou doplnenou farensolom.
Na svete žije viac ako 10 miliónov ľudí s Parkinsonovou chorobou. Ide o najrýchlejšie rastúce neurologické stavy na celom svete. ,,Potreba nájsť novú liečbu, ktorá by mohla spomaliť alebo zastaviť Parkinsonovu chorobu nebola ešte nikdy naliehavejšia. Poznamenal profesor David Dexter, PhD., zástupca riaditeľa výskumu Parkinson´s UK.
,,Navrhovanie účinnejších liekov replikujúcich účinok tejto prírodnej zlúčeniny - farnesolu – by bolo kľúčom k prevratnej novej liečbe.“ Dodal profesor Dexter. Hoci táto zlúčenina zatiaľ nebola oficiálne schválená pre liečbu ľudí, uverejnená štúdia priniesla sľubné výsledky.

Tip Vitariána

Esenciálne oleje môžu okamžite zmierniť mnohé fyzické ale i psychické symptómy. Najčastejšie sa používajú troma spôsobmi. - Inhaláciou (vdychovaním silice rozptýlenej vo vzduchu), lokálne (na kožu) alebo vnútorne (konzumáciou potravinových výrobkov). Okamžité výsledky sa prejavia najmä po inhalácii. Ak sú oleje použité lokálne alebo konzumované, je nutné počítať s časom za ktorý sa oleje najskôr vstrebú do organizmu, než sa dostaví účinok.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

ZDROJE

https://www.medicalnewstoday.com
https://parkinsonviewpoint.com
https://www.sciencedirect.com
https://www.frontiersin.org
Fotky: Shutterstock

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency