Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Sila zelených Smoothie

01. 07. 2013 Zelenina Nápoje Mixovanie  Anka Kanovská
Sila zelených Smoothie

Bežné americké slovo „smoothie“, žiaľ, nemá v slovenskom slovníku cudzích slov ekvivalent, ktorý by ho presne vystihoval. „Smoothie“ vo všeobecnosti definovať ako hustý nápoj krémovej konzistencie urobený z pyré ovocia alebo zeleniny. Túto definíciu posunula úplne novým a inovatívnym smerom známa americká autorka kníh o zdravej výžive Victoria Boutenko, keď objavila liečivé účinky „zelených smoothie“ a zhrnula ich v knihe Zelená pre život. Zelené smoothie je hustý nápoj z listovej zeleniny (preto tá zelená ) s pridaním malého množstva ovocia a vody. Zelené, živé potraviny v lahodnej forme, ktoré sú samy osebe obrovskou injekciou chlorofylu, vitamínov, minerálov, enzýmov a antioxidantov sú nenahraditeľné pre náš organizmus.

Schopnosť samoliečby nášho tela a obnovy vlastného zdravia, za predpokladu ideálnej výživy, nie je vo svojej podstate ničím novým. Novým je ale jednoduchý, rýchly a lacný spôsob Victorie Boutenko, ktorým túto schopnosť môžeme iniciovať a podporiť. Chcete skúsiť objaviť tajomstvo zelených smoothies? Budete potrebovať výkonný mixér, listovú zeleninu, pitnú vodu (najlepšie filtrovanú) a trochu ovocia a byliniek. Sila zelených smoothies spočíva v spustení prirodzených mechanizmov čistenia cholesterolu, tuku a toxínov z tela – čím prichádza k zlepšeniu fyzického, ale aj mentálneho a spirituálneho života človeka. Aj keď platí, že ľudské správanie a zvyky sa ťažko menia, prechod na „zelený“ životný štýl môže byť pre každého jednoduchý a príjemný.

Zdravé zelené smoothie

O Hľadaní cesty

Victoria sa k myšlienke vitariánstva – prijímania čisto surovej stravy rastlinného pôvodu – dostala vo chvíli, keď štandardné liečebné metódy alopatickej medicíny neprinášali jej rodine a ani jej samotnej žiadne zlepšenie zdravotného stavu. Prakticky každý člen jej rodiny mal niekoľko vážnych ochorení a súvisiacich zdravotných problémov. Po siedmich rokoch vitariánstva, počas ktorých sa im úspešne podarilo zmenou stravovania upraviť svoj zdravotný stav (aj hmotnosť!), sa ich proces liečenia dostal do bodu stagnácie, ba až regresie. Zo surovej stravy stravy (raw food) sa postupne začali cítiť unavení a ospalí, prestalo im chutiť aj tráviť.... Cítili sa ako chytení do pasce, no kdesi hlboko vnútri verili, že surová strava je jedinou cestou, ktorou sa dá ísť smerom za ideálnym zdravím. V dychtivom hľadaní správnej odpovede tohto zvláštneho rébusu začala pani Boutenko zbierať informácie o každej potravine a hľadala tú najdôležitejšiu pre ľudský organizmus. Po mesiacoch hľadania a až vedeckého bádania ju našla. Bola ňou jedna osobitná skupina potravy, ktorá vyhovovala všetkým nutričným potrebám ľudí – listová zelenina. A tu nastal problém: nielen že ju celá jej rodina nekonzumovala v dostatočnom množstve, ba čo viac – nemali ju radi. No keďže si dobre uvedomovali jej dôležitosť a vplyv na zdravie, rozhodli sa presne zistiť koľko listovej zeleniny potrebuje človek vo svojej strave. Vágne a nejasné odporúčania, aby konzumovali toľko listovej zeleniny, koľko je len možné ich doviedli k šimpanzom – zvieratám, ktoré, ktoré sú geneticky najbližšie človeku. S ľuďmi zdieľajú až 99,4 % spoločných génov...

O šimpanzoch a ľuďoch

Vo svojej knihe Zelená pre život Victoria Boutenko hovorí, že ľudia ani len netušia ako veľmi sú si so šimpanzmi podobní. Po pozornom skúmaní správania sa týchto inteligentných bytostí, sú výskumníci presvedčení, že šimpanzy majú svoj vlastný jazyk, kultúru a posunkovú reč. Tá je predmetom podrobného skúmania už viac ako štyri desaťročia.

Na základe vlastného výskumu zistila, že väčšina lekárskych výskumných ústavov súhlasí s tvrdením, že šimpanzy a ľudia sú si podobní. Bohužiaľ, na základe tohto faktu, sa používajú šimpanzy vo vedeckých experimentoch. Výskumníci napríklad uvádzajú, že:

  • Moderní ľudia a šimpanzy zdieľajú odhadom 99,4 % ľudskej DNA sekvencie, čo nás robí navzájom užšie príbuznými, ako s akýmkoľvek iným živočíšnym druhom.
  • Hlavné rozdiely medzi ľuďmi a opicami nie sú v anatómii, skôr v správaní.
  • Šimpanzy majú rovnaké rozdelenie do krvných skupín typu A, B a 0 ako ľudia .
  • Ich blízkemu fylogenetickému vzťahu k ľudom vďačíme za objavenia Rh faktora.

Potom, ako pani Boutenko nadobudla tieto a mnoho ďalších zaujímavých poznatkov o šimpanzoch, rozmýšľala, prečo neaplikujeme naše štúdie oboma smermi a nič sa od nich neučíme? Je pravdou, že aj napriek celému vedeckému výskumu ľudské zdravie upadá. Ak zdieľame so šimpanzmi 99,4 % tých istých génov je pravdivá hypotéza, že naša strava by mala byť na 99,4 % rovnaká? Veľa nutričných špecialistov, ktorí spájajú problémy ľudského zdravia s nutričnými nedostatkami tvrdí, že ľudia stratili svoj prirodzený spôsob stravovania.

Nápoj zdravia

Dvomi hlavnými potravinovými skupinami v strave šimpanzov sú ovocie a listy. Objem listov, ktorý šimpanzy skonzumujú sa pohybuje vo vzťahu k ostatným zložkám ich potravy v pomere od 25 do 50 % v závislosti od sezóny. Poznanie, že listy tvoria takmer polovicu ich stravy nám dáva na základe vyššie uvedenej hypotézy oporný bod, podľa ktorého si už teraz vieme zhruba zhodnotiť kvalitu nášho stravovania. Varené škrobové jedlá, klobásy, koláče, jogurty, syr a hamburgery a možno dva zvädnuté listy ľadového šalátu v našom sendviči? Možno je práve teraz ten najvyšší čas, aby sme to zmenili...

Vitariánstvo predstavuje v porovnaní so štandardnou diétou skutočnú revolúciu, pretože so sebou prináša okamžité zlepšenie zdravia. Hoci vitariáni konzumujú oveľa viac listovej zeleniny, ako bežne sa stravujúci človek, jej podiel sotva dosahuje 45 % z celkovej stravy. Nezabúdajme, že paprika, uhorky, cukina a paradajky sú tiež ovocím, a to spolu s orechmi a semienkami tvorí ostatnú časť stravy vitariána. Victoria Boutenko vo svojej knihe Zelená pre život uvádza odhad, podľa ktorého potrebuje každý človek denne skonzumovať jeden až dva poriadne zväzky tmavej listovej zeleniny, respektíve 0,5 až 1 kg!

O skratkách a podvádzaní... ach, áno!

Bohužiaľ, mnoho ľudí berie jedenie listovej zeleniny ako jednu z nepríjemných „povinností“ . Bŕŕŕŕ. A pritom si neuvedomujú, že z hľadiska nutričného obsahu je listová zelenina tou najdôležitejšou potravou pre človeka. Celá „finta“ konzumácie potrebného množstva listovej zeleniny je založená na prepojení dvoch relatívne nesúvisiacich poznatkoch.

Prvým poznatkom je veľmi odolná stavba rastlín. Celulóza, hlavná zložka rastlín, má jednu z najsilnejších molekulárnych štruktúr na tejto planéte. Listová zelenina obsahuje zo všetkých potravinových skupín najviac cenných živín – a tie sú pekne uložené v bunkách rastlín. Na uvoľnenie všetkých cenných živín z týchto pevných buniek, musí byť narušená ich stena. To je dôvod prečo konzumácia listovej zeleniny bez jej dôkladného rozžuvania nenapĺňa naše potreby nutričných hodnôt.

Druhým poznatkom je fakt, že na trávenie uvoľnených minerálov a vitamínov musí byť kyselina chlorovodíková v žalúdku veľmi silná, s pH medzi 1 a 2.

Na to, aby sme sa mohli tešiť z perfektného zdravia musíme splniť dve podmienky, ktoré sú absolútne dôležité na asimiláciu živín z listovej zeleniny: mať správnu hladinu žalúdočnej kyseliny a byť schopní ju rozžuť do krémovej konzistencie. A teraz prichádza na rad tá skratka. Vysokorýchlostný mixér. Vysokorýchlostný preto, lebo vďaka silnému motoru bude schopný vymixovať tuhú celulózu listovej zeleniny do tekutej formy.

Keď sa pani Bountenko po prvý krát postavila k svojmu Vita-Mix mixéru, aby si v praxi overila poznatky z jej vlastného bádania, hovorila si len zavriem oči, zapchám si nos a vypijem to. Aj ja takisto. Ona najprv vymixovala zväzok kelu s vodou a vyšla jej absolútne nekonzumovateľná tmavá zmes. V duchu si hovorím si, že toto sama nezvládnem, a tak prizývam k svojmu experimentu aj moju mamu. Kým pani Boutenko vylepšila svoju kelovú zmes pridaním niekoľkých banánov, my sme banány rovno vymixovali na maminom staručkom mixéri s baby špenátom, keďže kel sa nám zdal na prvý raz ako príliš odvážny experiment:). Opatrne sme, každá so svojou lyžicou, ochutnali našu zmes. Nie príliš sladké, nie príliš horké. Najneobyčajnejšia chuť, ktorú možno jedným slovom opísať ako: čerstvosť. Kým pani Boutenko skonzumovala do štyroch hodín všetko, čo vymixovala – jednu hlávku kelu, štyri banány a viac ako liter vody – my sme našu dávku rozliali do štyroch veľkých pohárov. Lebo naši muži nám zvedavo nakúkali do nášho kuchynského „laboratória“ a čakali na výsledok pokusu.

Riešenie dilemy o listovej zelenine je prekvapivo jednoduché. Hoci myšlienka rozmixovanej zeleniny nie je novinkou, jedenie listovej zeleniny týmto spôsobom je príjemné a zaberie málo času. A vtedy som si uvedomila krásu takéhoto podvádzania! Je fakt, že za celý môj život som neskonzumovala také množstvo listovej zeleniny, ako za tie tri týždne, čo sme pod rúškom rôznych ovocných chutí pili vo forme zelených smoothies! Prvé účinky sme pocítili na druhý deň – mama nemohla v noci spať a mne prišlo z kávy zle. Postupne sme sa cítili nabité energiou, zmenili sa nám chute a tak nejako prirodzene sme sa stravovali zdravšie. (Mama vyriešila problém s nespavosťou tým, že presunula konzumáciu smoothie na doobedie a spala výborne, ja som jednoducho prestala piť kávu.)

O efektoch

Vyhladenie vrások na tvári, pevnejšie nechty, zostrenie zraku alebo odlúpenie materských znamienok či bradavíc, to sú len prvotné efekty mesačného nepravidelného pitia zelených smoothies, ktoré uvádza pani Boutenko.

My s mamou sme určite zaznamenali príval energie a vitality, pozitívnu zmenu metabolizmu a vyprázdňovania, prirodzenú chuť na zdravšie potraviny, lepšiu náladu a úbytok na váhe! Pitie zelených smoothies malo na nás veľmi pozitívny vplyv a každá pokračujeme svojím tempom.

Medzi ďalšie pozitívne účinky, ktoré možno na ľudskom organizme badať hneď od začiatku môžeme zaradiť:

  • vyčistenie palety chutí
  • stratu záujmu o nezdravé jedlá
  • pocit revitalizácie organizmu
  • potrebu menej spať
  • dôslednejšie vyprázdňovanie
  • nižšia citlivosť zubov a iné.

Viac ako liter zeleného smoothie denne navyše odradí človeka od konzumácie denaturovaných a mastných jedál. A napokon, z vlastnej skúsenosti viem, že je ťažké napchať sa ťažkými a hutnými jedlami, ak ste nasýtení chutnou a energizujúcou zmesou. Ak sa rozhodnete tento koncept vyskúšať, nemusíte nič meniť. Celý systém vášho stravovania nechajte tam, kde sa momentálne nachádza a pridajte zelené smoothie. Ani nebudete vedieť ako a úplne intuitívne začnete siahať po zdravších jedlách a to lahodné zelené smoothies sa s istotou prepracuje na popredné miesto v rebríčku vašej stravy.

O postupe

Verím, že v tomto bode nášho článku ste už celí netrpezliví a pripravení vyštartovať do svojho osobného „laboratória“, otvoriť chladničku a začať experimentovať. Tu treba podotknúť, že kvalita smoothie, ktorú vyrobíte bude priamo úmerná rýchlos,i akú dokáže vyvinúť váš mixér (pre tých najzanietenejších, moja sestra na to išla s tyčovým ručným mixérom!). Každopádne mixér, ktorý dokáže urobiť zelené smoothie by mal byť čo najvýkonnejší. Najvhodnejší je však špeciálny mixér Vitamix , ktorý vďaka extrémne veľkej rýchlosti, dokáže vymixovať zeleninu do ideálnej podoby hladkého pyré (www.vitamix.sk).

Začnite šalátom. Vyberte si svoj najobľúbenejší a ak taký nemáte, siahnite po baby špenáte. Pokiaľ máte radi banány, pre váš úvodný experiment vám ich odporúčam. Ak nie, vyberte si svoje iné najobľúbenejšie ovocie. Do mixéra dajte: 3 dl prefiltrovanej vody, asi 0,5 kila premytého baby špenátu a 2 zrelé banány, či iné ovocie. Vymixujte do hladka a voilà – máte zelené smoothie!

Možno na záver už len pár praktických rád ku ktorým sme dospeli vďaka našim pokusom:

  • Nebojte sa byť odvážni a začnite kombinovať rôzne druhy listovej zeleniny s inou zeleninou a ovocím.
  • Skúste použiť aj divo rastúce rastliny – púpavu, žihľavu, či bylinky.
  • Namiesto banánov môžete použiť jablká, hrušky, slivky, nektarinky a iné ovocie.
  • Čo sa listovej zeleniny týka, skúste špenát (baby aj poľný), kel, rukolu, šalát polníček, rímsky aj ľadový šalát, šalát lollo rosso a iné druhy.
  • Vždy sa riaďte pravidlom, že smoothie vám musí chutiť – takže zo začiatku bude sladšie, no postupne podiel listovej zeleniny zvyšujte.
  • Zvolenú listovú zeleninu a ovocie očistite, umyte a pridajte k filtrovanej vode do mixéru. Zmes ochutnávajte priebežne a jednotlivé zložky pridávajte podľa potreby.
  • Smoothie možno skladovať v chladničke vo vzduchotesných nádobách po dobu 3 dní.
  • Šaláty s menej výraznou chuťou (baby špenát, ľadový šalát) si nevyžadujú takú výrazne sladkú chuť ovocia a preto ich kombinujeme s jablkami, slivkami, broskyňami. Šaláty s výraznou chuťou (kel, rukola) naopak kombinujeme s banánmi, nektarinkami a hurmi kaki.

V budúcej časti seriálu o zelených smoothie sa budeme podrobnejšie venovať listovej zelenine, proteínu a vláknine a povieme si mnoho nových, zaujímavých informácií. Verím, že s prichádzajúcou jarou budete počúvať svoje telo a doprajete mu revitalizáciu v tej najlepšej forme. Doprajte si tridsať dní zelených smoothies a budete sa inak cítiť a inak o sebe rozmýšľať.

Súvisiace články

Migréna

Migréna

Mixované zdravie

Mixované zdravie

Štúdia o obezite

Štúdia o obezite

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency