Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Sila zeleného smoothie

01. 07. 2013 Potraviny Zelenina Nápoje Detox  Anka Kanovská
Sila zeleného smoothie

Aj pre vás je jedenie listovej zeleniny len nutným zlom? Zelené smoothie je rýchly a jednoduchý spôsob, ako ju dostať do tela vo veľkom množstve a v ideálnej a chutnej forme. Takpovediac „bezbolestne“. Listová zelenina je totiž tou najdôležitejšou potravou pre človeka.

Práve listová zelenina vyhovuje všetkým nutričným potrebám človeka a zo všetkých potravinových skupín obsahuje najviac cenných živín. Priamy efekt dennej konzumácie zeleného smoothie (už len po dobu jedného mesiaca) nenechá na seba dlho čakať – nárast energie a vitality, pozitívna zmena metabolizmu a vyprázdňovania, prirodzená chuť na zdravšie potraviny, lepšia nálada a úbytok na váhe (plavky, traste sa!). A teraz si skúste predstaviť efekt, ktorý by vám priniesla dlhodobá, každodenná konzumácia listovej zeleniny vo forme tohto tekutého „zlata“... Mimochodom, jar, ktorej vládne podľa čínskeho pentagramu element Dreva, je tým najvhodnejším obdobím na prísun všetkého zeleného a živého, čo sa v prírode nachádza, takže, ak sa chcete pustiť do prípravy zeleného smoothie, začnite teraz. Prirodzene tým podporíte aj funkciu pečene a žlčníka.

Len prečo to musí byť práve listová zelenina?

Victoria Boutenko vo svojej knihe Zelená pre Život uvádza, že pre mnohých z nás je skutočne ťažké siahnuť po čerstvej listovej zelenine. Tvrdí, že ľudské telo sa v posledných storočiach zmenilo v dôsledku negatívnych návykov v stravovaní. Jedlá so stimulujúcimi zložkami – cukor, soľ, biela múka či kofeín – sa stali pre nás lákavejšími ako prírodné, nespracované potraviny. Vypestovali sme si veľa silných a neprirodzených návykov, v dôsledku čoho trpí väčšina populácie chronickým nutričným nedostatkom. Ruku na srdce: koľkí z nás rutinne vyhadzujú do koša tú najvýživnejšiu časť koreňovej zeleniny – listy a vňate? (Bŕŕŕ, petržlenová vňať!) A vedeli ste, že vňate a listy sú horkejšie preto, že obsahujú viac živín a korene sú chutnejšie lebo obsahujú viac vody a cukru? Victoria Boutenko verí, že pravidelná konzumácia vysoko kvalitnej listovej zeleniny môže: v ľuďoch oživiť chuť a túžbu po pôvodných, prirodzených potravinách obnoviť veľmi citlivú a zároveň zložitú telesnú rovnováhu ľudského organizmu ako jediná potravinová skupina pomáhať pri trávení ostatných jedál stimulovaním sekrécie tráviacich enzýmov a preto môže byť kombinovaná s akýmkoľvek jedlom byť vďaka jedinečnému mixéru Vitamix vaším obľúbeným denným rituálom, pretože zelené smoothie je prudko návykové. Na začiatok sa odporúča konzumácia 1 až 2 litrov smoothie denne na osobu, ako doplnok k existujúcej strave. Ostatné už treba nechať na múdrosť vlastného tela a počúvať, čo vám hovorí...

Zdravá zelená, listová zelenina

Listová zelenina - zdroj proteínu?

Ak by sa vás teraz niekto opýtal na základné zdroje proteínu, určite by ste zo seba vysypali viacero druhov mäsa, spomenuli by ste mlieko a mliečne výrobky, vajíčka či ryby. Ale napadla by vás aj listová zelenina? Ani mňa nie. A tu je chyba.

Pani Boutenko tvrdí, že mnohé zdroje neuvádzajú listovú zeleninu ako plnohodnotný zdroj proteínu z jednoduchej príčiny: nedostatočná nutričná analýza jej jednotlivých častí (korene, stonky, listy). Vždy sa totiž skúmali len tie časti, ktoré sa najčastejšie konzumujú – a tiež len čiastočne. Predpokladalo sa, že ostatné časti rastlín budú vykazovať rovnaké či horšie hodnoty, čo viedlo k záveru, že listová zelenina je slabým zdrojom proteínu... Ak však použijeme vlastný rozum a jednoducho sa zamyslíme nad jasnými faktami, prídeme na to, že je to inak. Ako je potom možné, že krava či koza, pasúce sa denne vonku na lúke majú najkvalitnejšie mlieko a najmenší podiel tuku v mäse? Odkiaľ získava mláďa dostatok proteínu na vytvorenie svalstva a rast? Z trávy, listov, výhonkov... a susedovej záhrady.

Pre lepšie vysvetlenie: každá proteínová molekula obsahuje reťazec aminokyselín. Časť z nich si dokážeme syntetizovať v tele a tie, ktoré si nedokážeme syntetizovať, tzv. esenciálne aminokyseliny, musí každý z nás prijímať v strave. Na uspokojenie tejto potreby si môžeme zvoliť komplexný proteín alebo individuálne aminokyseliny:
Ak siahnete po individuálnych aminokyselinách, bude vaše telo „pracovať“ oveľa menej, pretože vytvára proteín z výberu ľahko dostupných esenciálnych aminokyselín (ovocie, zelenina). Bielkoviny rastlinného pôvodu sú najzdravším typom proteínu. Je veľmi dôležité udržať rozmanitosť listovej zeleniny v našej strave. Jej obmieňaním budeme vedieť zabezpečiť dostatočný prísun všetkých esenciálnych aminokyselín, ktorých obsah je v jednotlivých druhoch listovej zeleniny rôzny.
Ak siahnete po komplexnom proteíne (mäso, syry, mlieko) bude sa váš organizmus pokúšať vytvoriť perfektnú molekulu proteínu z niečoho, čo už raz vytvorené bolo (v tele kravy alebo prasaťa). Váš organizmus to bude stáť nesmierne množstvo energie (trávenie mäsa je zložitý a dlhý proces, preto často po mäsitom jedle pociťujeme okamžitú únavu), pričom tento proteín obsahuje úplne iné kombinácie aminokyselín, ako práve potrebujete. Navyše, s komplexným proteínom prijmeme aj veľa nepotrebných prvkov, ťažkých na trávenie, ktoré sa dostanú do krvi a môžu sa prejaviť vo forme zdravotných problémov. Na rozdiel od zeleniny, ktorú náš organizmus strávi ľahko a množstvo jej vlákniny zlepšuje metabolizmus, mäso alebo mliečne produkty žiadnu vlákninu neobsahujú a v upravenom stave dokonca ani žiadne živé enzýmy.

Vláknina - tajný agent zdravia

Pani Victoria Boutenko vo svojej knihe Zelená pre život píše, že ľudské telo je vytvorené takým zázračným spôsobom, že takmer všetky toxíny z každej časti tela skončia denne v ľudskom kanalizačnom systéme – hrubom čreve. Na vylúčenie týchto látok potrebuje telo vlákninu, ktorá má dve hlavné formy: rozpustnú a nerozpustnú.

Rozpustná vláknina sa nachádza v ovocí, strukovinách, ovsených otrubách, chia semienkach alebo psylliu (psyllium je prírodná vláknina, ktorá neobsahuje fytáty, lepok ani zložky mliečneho či obilného pôvodu preto je vhodná pre každého vrátane osôb s potravinovými alergiami). Rozpustná vláknina je gélovej konzistencie a jej úlohou je zväčšenie veľkosti objemu v hrubom čreve. V tenkom čreve na seba viaže cholesterol a tým ho dostáva z tela von.

Nerozpustná vláknina sa primárne nachádza v zelenine, citrusovom ovocí, orechoch, semienkach a obilninách. Pod mikroskopom vyzerá nerozpustná vláknina ako špongia, pretože každý jej kúsok dokáže absorbovať niekoľkonásobne viac toxínov ako je jej objem a vyniesť ich von z organizmu.

Nápoj plný zdravia

Toxíny

Toxíny sú častice pochádzajúce z inhalovaného prachu a azbestu, z nestrávenej potravy, nestráviteľných ťažkých kovov a pesticídov ako aj z mŕtvych buniek nášho tela. Práve odumreté bunky nášho vlastného tela môžu byť tým najtoxickejším druhom odpadu, pretože sa začnú okamžite rozkladať (Len tak mimochodom, každoročne vylúčime 30 až 45 kg vlastných odumretých buniek!). Podľa pani Boutenko je dôležité si uvedomiť, že ak nekonzumujeme dostatok vlákniny, nahromadíme v tele oveľa viac odpadu, ako je schopné zvládnuť a v organizme vzniká nerovnováha. Možno ste teraz zvedaví, koľko vlákniny potrebujeme skonzumovať pre optimálne zdravie. Podľa odporúčaní, uvádzaných v knihe Zelená pre život, by sme mali konzumovať 30 až 50 gramov vlákniny denne. Priemerný človek skonzumuje 10 až 15 gramov denne. Jedenie dostatočného množstva vlákniny má mimoriadne blahodarné účinky na ľudský organizmus.

Dostatočný príjem vlákniny dokáže:

  • regulovať trávenie vďaka navodeniu rovnováhy mikrobiálnej flóry
  • odstrániť zápchu, pretože urýchľuje prechod trávenej potravy črevami
  • redukovať cholesterol, čím sa znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb
  • znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a viazať karcinogény
  • zmenšiť riziko cukrovky a zlepšiť už diagnostikovanú cukrovku
  • posilniť imunitný systém
  • pomôcť pri chudnutí a brzdiť prejedanie sa

Aj keď je nedostatok vlákniny kritický pre fungovanie vitálnych orgánov nášho tela, proces zvyšovania podielu vlákniny v našej strave musí byť postupný. Zelené smoothie predstavuje ideálny spôsob pre pomalý a postupný nárast vlákniny v našom jedálničku, aj pre celkové zlepšenie nášho zdravia.

Rovnováha ľudského organizmu je zložitá a veľmi krehká. Mnohokrát ideme sami proti sebe. Poznáme všetky zásady zdravého stravovania a dennodenne ich porušujeme. Prejavy nerovnováhy v našom organizme na seba nenechajú dlho čakať. Zlé trávenie, bolenie brucha, pomalý metabolizmus, pocit nafúknutia, nepravidelné vyprázdňovanie, priberanie na váhe, bolesti hlavy, žalúdočná nervozita, unavená a nečistá pleť... Poznáte niečo z toho? Potom je najvyšší čas na zmenu životného štýlu. Zelené smoothie je jedným z prostriedkov, ktoré dokážu nášmu organizmu rovnováhu vrátiť. Pre začiatok naozaj stačí doplniť svoj jedálniček o dva-tri poháre vymixovanej listovej zeleniny a ovocia (výbornou kombináciou je napríklad baby špenát – banán, alebo šalát poľníček – jablko, ale siahnuť môžete po čomkoľvek, na čo budete mať chuť a dostatok fantázie). Skúste piť zelené smoothie napríklad jeden mesiac na raňajky. Robte to pravidelne, v rovnakom čase, mixujte si to, čo vám najviac chutí a do ničoho sa nesiľte. A pozorujte, čo to s vami robí. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že už po týždni sa budete cítiť ako znovuzrodení.

Starajme sa o svoje telo. Je to totiž jediné miesto na svete, kde musíme žiť...

Tajomstvo zeleného smoothie

  • listová zelenina je primárnou potravinovou skupinou, ktorá sa najkomplexnejšie zhoduje s ľudskými nutričnými potrebami
  • zelené smoothies môžete konzumovať kedykoľvek počas dňa
  • listová zelenina obsahuje proteín vo forme individuálnych aminokyselín, ktoré sú pre náš organizmus ľahšie využiteľné
  • 1 liter zeleného smoothie obsahuje 12 až 18 gramov vlákniny (v závislosti od množstva vody a použitého ovocia). Pre optimálne zdravie by sme mali prijať 30 – 50 gramov vlákniny denne.
  • nedostatočný príjem vlákniny je jednou z hlavných príčin predčasného starnutia ľudí...
  • listovú zeleninu aj ovocie môžete kombinovať podľa vlastnej chuti. Smelo siahnite po špenáte (baby aj poľnom), keli, rukole a rôznych druhoch šalátov (poľníček, rímsky, hlávkový, ľadový, lollo rosso, endívii alebo čakanke…)
  • príprava zeleného smoothie zaberie iba 3 až 5 minút
  • vyskúšajte zelené smoothie sami pre seba a už o pár dní budete cítiť nárast energie, zlepšenie metabolizmu a ďalších dôležitých životných funkcií.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency