Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Topoľ osikový - Pomôže pri horúčke

Začujete ho skôr ako uvidíte

01. 08. 2016 Vitamíny Príroda Bylinky  Ján Hegyi
Topoľ osikový - Pomôže pri horúčke

Rastie takmer v celej Európe

Topoľ osikový rastie takmer v celej Európe, ďalej v Malej Ázii a severnej Afrike, na východe ho nájdete rásť cez Strednú Áziu, Mongolsko až po Ďaleký východ. Na Slovensku a v Čechách rastie po celom území od nížin do hôr (max. 1430 m.n.m.) a najrozšírenejší je v pahorkatinách.

Je veľmi prispôsobivý, darí sa mu však najlepšie na humusovitej, sviežej až vlhkej pôde v spoločenstvách iných listnatých drevín. Topoľ obľubuje svetlé stanovištia a vyskytuje sa na opustených pastvinách, okrajoch ciest a lesov.

Topole osikové majú sivozelenú kôru, ktorá časom stmavne

Čo obsahuje a s čím pomôže

Topoľ osikový je bohatý na vitamín C. Čaj pripravený z kôry topoľa sa používa na liečbu horúčky, kožných problémov, infekcií močových ciest, žltačky, hnačky a proti parazitom. Má výrazný močopudný a dezinfekčný účinok.

Topoľ sa odporúča aj pri problémoch so zväčšenou prostatou.

Topoľ má takisto schopnosť zmierňovať bolesť, podobne ako vŕba a využíva sa na liečenie dny a reumatických chorôb. Zvonka sa používa odvar z drogy do kúpeľov a na obklady pri hemoroidoch a popáleninách.

List topoľa zblízka

Použitie topoľa osikového

Topole majú vnútornú kôru (kambiovú vrstvu), ktorá je sladká a lahodná. Nesprávny zber tejto vrstvy však môže zabiť celý strom. Namiesto odlupovania kôry z kmeňa stromu zberajte vnútornú kôru z jednotlivých konárov.

Miazgu je možné zoškrabať a jesť surovú. Krehké mladé listy, jahňady a púčiky sa tiež môžu jesť surové alebo môžu byť použité v receptoch.

Osikové drevo nepatrí k priemyselne významným aj pre jeho nízku trvanlivosť a veľmi rýchlu hnilobu jadra. Na Slovensku sa zväčša obchoduje len ako sortiment vlákninového dreva pre celulózo-papierenský priemysel a výrobu zápaliek. Ďalej sa vo veľkej miere obchoduje ako sortiment palivového, resp. energetického dreva pre produkciu lesných štiepok ako obnoviteľný zdroj energie.

Topole osikové na jeseň

Základná charakteristika

Latinský názov: Populus tremula
Čeľaď: Salicaceae/Vŕbovité
Jedlé: Vnútorná kôra, vetvičky, miazga, mladé listy a jahňady.
Chuť: Horká, ale mladé listy a vnútorná kôra (kambiová vrstva) sú sladké.
Popis: Štíhly opadavý strom s hladkou sivou kôrou. Kôra sa líši od svetlej až po tmavú a sú na nej tmavohnedé alebo čierne škvrny. Listy sú elipsovité s výrazným prvkom, na vrchnej strane sú tmavozelené a na spodnej strane bledé. Listy topoľa vytvárajú počas veterných dní štrkotavý zvuk. Púčiky sú veľké a špicaté a produkujú lepkavú miazgu.
Užitočné rady: Topole môžete začuť skôr, ako ich uvidíte. Rastú v horských oblastiach a ich listy vydávajú vo vetre štrkotavý zvuk.
Termín  kvitnutia:  marec – apríl.
Termín    zberu    púčikov: február – marec, kôry: marec – apríl, listov: máj – júl.

Tip Vitariána

Určite nie je na škodu poznať, ktoré známe stromy sú jedlé, pretože ak si to niekedy okolnosti vyžiadajú, budete mať potrebné „know-how.“ Určite vyskúšajte čaj pripravený z kôry topoľa a uvidíte či vám jeho chuť vyhovuje.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency