Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Brečtan - Jeden z najlepších čističov vzduchu

Pomáha aj s dýchacími problémami

02. 05. 2016 Bylinky Dýchanie Zmysly  Ján Hegyi
Brečtan - Jeden z najlepších čističov vzduchu

Odkiaľ pochádza a kde rastie?

Brečtan je jedinou popínavou rastlinou, ktorá má svoj domov v strednej Európe. Celkovo rastie v Európe na severe po juh Škandinávie, na východe po Pobaltie a Ukrajinu, na juhu nechýba v Grécku, na Kréte, v Moldavsku a tiež v maďarských nížinách, ďalej rastie v Malej Ázii, na Kaukaze, v Arménsku, na severe Iránu, v Libanone, v Izraeli.

Rastie v listnatých a zmiešaných lesoch, na skalách, sutinách, zrúcaninách, v krovinách, na pôdach humóznych, výživných, mierne kyslých až neutrálnych. Často je pestovaný v záhradách, parkoch, cintorínoch a podobne, kde je ako trvalo zelená rastlina vhodná na krytie múrov a oplotení. U nás je dosť hojný, miestami však chýba, so stúpajúcou nadmorskou výškou početnosť výskytu klesá.

Brečtan sa dožíva sa až 500 rokov, podľa niektorých autorov aj 1000 rokov. Veľmi staré jedince môžu mať kmeň až o priemere 1 m!

Brečtan rastúci na stromoch

Brečtan v minulosti

Brečtan sa už v starom Egypte zobrazoval v rôznych ornamentoch, na známych maľbách a vyobrazeniach. Okrem toho bol známy aj v symbolike starého Egypta i Grécka, ako symbol večného života. Brečtanové vence, vetvičky či listy symbolizovali od staroveku manželskú vernosť, ale tiež družnosť, priateľstvo a opilstvo - napr. Boh úrody, plodnosti, vína a bujného veselia Dionýzos čiže Bacchus býva zobrazovaný s brečtanovým vencom.

Brečtan popínavý používal aj otec medicíny Hippokrates.

V starých gréckych historických udalostiach sa stal brečtan symbolom slávy a brečtanom boli odmeňovali slávni filozofi, básnici a bojovníci, čo mu zabezpečovalo naisto popularitu medzi ľuďmi. Popínavý brečtan si našiel svoje miesto v rodinách tým, že sa mladomanželom dával pri vstupe do manželstva na znak vernej trvalej lásky, aby boli aj oni vytrvalí vo svojom vzťahu, ako je vytrvalý brečtan vo svojom raste, dlhoveký vo svojom „plazivom" živote a vždy zelený, teda aj mladomanželia majú byť vždy svieži a kreatívni vo svojich vzťahoch.

Brečtan krásne rastie na stĺpoch a múroch

Čo brečtan obsahuje a ako ho možno použiť?

Obsahuje najmä saponíny, glykozid hederin, alkaloid emetín, inositu, flavonoidy, betakarotén, triesloviny, kyseliny chlorogenovú, hederikovou, mravčia, kávovú a jablčnú, tuk, pektín, rutín, jód a v malých množstváach aj vitamín A a E.

Brečtan podporuje vykašliavanie, užíva sa pri chronickom katare, astme, prechladnutí, zapálených slizniciach, podporuje činnosť pečene a žlčového systému, zvonka sa aplikuje na kožné vyrážky, sedací kúpeľ dobre pôsobí na vonkajšie hemoroidy (hrsť čerstvých listov brečtanu sa nechá cez noc lúhovať v 1 l studenej vody, ráno sa nechá prejsť krátkym varom a po vychladnutí na teplotu tela sa do nej chorý posadí).

Obklad z listov pomáha pri bolestiach kĺbov, na drobnejšie spáleniny sa osvedčil obklad z asi 5 minút povarených listov.  Brečtan sa vnútorne podáva buď formou nálevu (polovica čajovej lyžičky drogy na šálku vody, pol šálky sa vypije ráno a zvyšná polovica večer) alebo vo forme tinktúry. Pri katare horných ciest dýchacích sa berie približne 20 kvapiek tinktúry 2x až 4x denne, deti polovicu.

Upozornenie: Vzhľadom k tomu, že brečtan je vo väčších dávkach drogou toxickou, je používaný viac v lekárstve a pre použitie v ľudovom liečiteľstve by sme mali byť veľmi opatrní!

Najjedovatejšou častou rastliny sú bobule, ktoré pre vtáky predstavujú zdroj obživy. Liečivý prípravok s výťažkom z listov brečtanu je možné si zakúpiť aj v lekárňach.

Dieťa s brečtanovým vencom

Základná charakteristika

Latinský názov: Hedera helix L.
Čeľaď: Araliaceae/Aralkovité
Chuť: Horká
Popis: Je to vytrvalá, plazivá a popínavá, až 20 m dlhá liana s prísavnými korienkami. Kmeň v spodnej časti drevnatý, rozvetvený. Listy neopadavé, kožovité, lesklé, striedavé, stopkaté, dlaňovito laločnaté, na báze srdcovité, okolo žiliek zvyčajne belavé, v mladosti chlpaté, neskôr lysé, listy kvitnúcich konárov až kopijovité, na báze klinovité, na vrchole zašpicatené, nelesklé. Kvety vyrastajú v pologuľovitých okolíkoch, sú drobné, žltozelené, 5-početné, stopkaté, kvetné stopky chlpaté, korunné lístky mäsité, hnedé. Plodom je modročierna bobuľa. Do kvetu sa dostáva až približne v 8. až 10. roku života.
Obdobie kvitnutia: september – október.
Obdobie zberu listov: marec – august.

Tip Vitariána

Zasaďte si brečtan vo vašej záhrade alebo domácnosti. Jeho schopnosť čistiť vzduch je naozaj efektívna a určite poteší. Je to nenáročná vždyzelená rastlina, takže Váš priestor bude o niečo krajší a to bez veľkej námahy. Vyskúšajte aj prípravky z brečtanu pri problémoch s vykašliavaním a dýchacími cestami. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency