Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Mäta - Osvieži a pomôže s trávením

Bylinka pre voňavý dych

26. 04. 2015 Stravovanie Trávenie Bylinky  Ján Hegyi
Mäta - Osvieži a pomôže s trávením

Má blahodárne liečivé vlastnosti

Mäta prieporná patrí medzi najpoužívanejšie liečivé rastliny a vo veľkých množstvách sa pestuje po celom svete. Aj u nás ju bežne dostať, takže každý môže využívať jej prijemnú chuť a liečivé účinky.

Je bohatá na vitamíny A a C, thiamín, kys. listovú, riboflavín, mangán, horčík, meď, draslík, železo, vápnik a zinok. Dôležitou účinnou látkou mäty je mentol, ktorý má upokojujúce a antiseptické účinky. Všetky odrody mäty podporujú trávenie a peristaltiku čriev. Mäta je používana aj na liečbu morskej nemoci a nevoľnosti pri cestovaní. Mäta je tiež výborná pri migréne, nespavosti, kŕčoch a plynatosti.

Vonkajšie použitie mäty na pokožku stimuluje krvný obeh, má chladivý účinok a upokojuje boľavé svaly. Osvedčila sa aj na výplachy úst pri bolestiach zubov a ďasien, pričom spríjemňuje a čistí dych.

Liečivé účinky mäty sú od nepamäti využívané v ľudovom liečiteľstve, činskej medicíne a hojne ju používali aj starí Rimania a Gréci.

Rastúca mäta

Použitie a zaujímavosti

Listy a kvety mäty môžete jesť surové ako pochúťku alebo použiť v rôznych receptoch. Na prípravu úžasného bylinného čaju zalejte česrvé alebo sušené listy mäty vriacou vodou a nechajte pár minút vylúhovať. Veľmi dobrá je aj kombinácia mäty s inými rastlinami.

Mäta spolu so saturejkou pomáha pri frigidite a impotencií, s rozmarínom zvyšuje telesnú kondíciu. V Grécku bola využívaná ako pomôcka pre atlétov.

Mätový čaj aplikovaný na pokožku hlavy pomáha aj proti lupinám. Môžete ju použiť aj do kúpeľa na posilnenie nervov.

Mäta a zelené smoothie

Základná charakteristika

Latinský názov: Mentha spp.
Čeľaď: Lamiaceae/Hluchavkovité
Jedlé: Listy, stonky a kvety.
Chuť: Osviežujúco mätová/mentolová.
Popis: Rastlina má aromatickú, sladkú vôňu. Listy mäty sú vrásčité, okraj majú zúbkatý a rastú protistojne. Všetky odrody mäty majú jedinečnú štvorhrannú stonku. Kvety vyrastajú z miesta, kde sa listy spájajú so stonkou. Kvety sa rozlišujú vo farbe od bielych až po ružové.
Obdobie kvitnutia: Jún - September.

Tip Vitariána

Pridajte pár lístkov mäty do vašich obľúbených smoothies a zvýšite ich výživnú hodnotu a budú mať výnimočnú chuť. Žuvanie malého množstva mäty po jedle taktiež podporuje trávenie a osvieži dych.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Arginín

Arginín

Glykemický index

Glykemický index

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency