Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

L-arginín potrebný pre zdravie všetkých

Vzácna aminokyselina s použitím v rôznych oblastiach ľudských chorôb

10. 04. 2015 Ochorenia Muž Bielkoviny Krv Imunita  Jozef Maťko
L-arginín potrebný pre zdravie všetkých

Význam arginínu pre centrálne metabolické procesy bol v priebehu 1990-tých rokov stále zrejmejší. V roku 1998 bola udelená Nobelova cena za medicínu za objavy okolo arginínu a význam neurotransmiteru NO (oxid dusnatý) pre cievy a krvný obeh.

V rôznych štúdiách a postupoch bolo odborníkmi použitie arginínu doporučené pri:

  • artérioskleróze (kôrnatenie tepien)
  • hypertenzii (vysoký krvný tlak),
  • erektilnej dysfunkcii (poruchy erekcie),
  • diabete a
  • zlepšení  mužskej plodnosti

V štúdiách a dennej praxi sa znovu a znovu zdôrazňuje optimálny profil úžitok-riziko. Arginín má veľmi dobrý účinok nutričnej medicíny, a je zároveň  aj pri dlhodobom používaní veľmi bezpečný. Mimochodom, pri užívaní arginínu sa pravdepodobne posilňuje aj imunitný systém.

Kôrnatenie tepien

Dilatácia ciev je ovládaná cez  kľúčovú molekulu "NO", oxid dusnatý. Tento oxid si môže telo vyrábať iba z L-arginínu. Lepšie zásobovanie arginínom zvyšuje preto podľa mnohých štúdií pružnosť ciev a zlepšuje krvný obeh.

L-arginín pomáha riešiť kôrnatenie tepien.

Odporúčaná dávka je 3000 mg až 5000 mg L-arginínu denne. Odporúča sa kombinácia s kyselinou listovou, vitamínom B6 a vitamínom B12, lebo sa odbúrava cievam škodiaci homocysteín. Aj betaín má za následok zníženie homocysteínu a môže tak prispieť k zdravým cievam.

L-arginín HCL alebo L-arginín bázický?

Arginín je spracovaný pre nutrično-medicínske účely alebo ako výživový doplnok v dvoch rôznych formách: ako L-arginín hydrochlorid (skrátene zvyčajne L-arginín HCL), alebo ako L-arginín bázický.

L-arginín bázický je čistý L-arginín. Hovorí sa väčšinou o čistote medzi 98% a 100%. Jeho hodnota  pH je asi 10,5 až 12. Tým je pre organizmus lepšie stráviteľný než kyslé potraviny. L-arginín bázický sa nerozpúšťa vo vode tak dobre a tiež nie je celkom tak čuchovo neutrálny, ako L-arginín HCL.

L-arginín hydrochlorid je so svojou pH hodnotou okolo 6,5 kyslá potravina. Vzhľadom na svoje výhody v rozpustnosti vo vode a spracovaniu je L-arginín HCL častejšie používaná látka. Ale podiel L-arginínu v ňom je iba 65% - 85%. Ak teda užijetekapsulu s 1100 mg L-arginínu HCL, požijete v skutočnosti len asi 750 mg L-arginínu. Často sa udáva obsah ako "L-arginín HCL", takže dávka sa zdá byť na prvý pohľad vyššia než pri výrobku s L-arginínom bázickým.

Použitie L-arginínu

L-arginín pri artérioskleróze

Artérioskleróza sa ľudovo nazýva vápenatenie ciev. Jedná sa o proces rastúcich usadenín vo vnútri ciev, najmä tepien. V dôsledku toho sa stávajú cievy menej flexibilné. Malé cievy sa upchajú ako prvé a vedú - najprv nenápadne - k poruchám prekrvenia. Závažné kardiovaskulárne ochorenia sú dlhodobým dôsledkom artériosklerózy.

Aminokyselina L-arginín je dôležitá pre prekrvenie: Ovládanie ciev a vaskulárneho tonusu sa vykonáva pomocou malej molekuly NO. Neurotransmiter oxid dusnatý (NO) môže byť vytvorený v tele len z L-arginínu. NO ovláda cez uvoľnenie hladkého svalstva aj prekrvenie a okysličenie krvných ciev vo všeobecnosti.

Zvýšený príjem L-arginínu zlepšuje pružnosť ciev (tzv. "endotelová funkcia“). Tento vplyv na pružnosť bol skúmaný v mnohých štúdiách. Zhrnutie a analýza pokroku vedeckých poznatkov (meta-štúdia) od Baia a kol. v roku 2009 potvrdila účinnosť arginínu na prekrvenie.

Z tohto dôvodu sa L-arginín používa pri liečbe kardiovaskulárnych chorôb, porúch prekrvenia, artériosklerózy a hypertenzie. Vhodná dávka je 2 500 mg až 6 000 mg denne.

Zníženie vysokého krvného tlaku

V úzkom spojení s artériosklerózou je hypertenzia, teda vysoký krvný tlak. Veľmi veľa ľudí má vysoký krvný tlak už v mladšom veku, ale zvyčajne o tom nič netušia. Vysoký tlak poškodzuje predovšetkým malé cievy. Vysoký krvný tlak zaťažuje srdce a môže tak byť príčinou kardiovaskulárnych ochorení, ale tiež porúch citlivých orgánov, ako sú oči a mužský pohlavný orgán.

V štúdiách bol dokázaný ľahký, ale významný pokles krvného tlaku o 10-15 mm Hg pomocou arginínu.

V rôznych štúdiách bol dokázaný ľahký, ale významný pokles krvného tlaku o 10-15 mm Hg pomocou arginínu. Komplexné dielo od Donga a kol. z roku 2011 analyzovalo štúdie s celkovo viac ako 1 400 účastníkmi a – pri veľmi dobrej znášanlivosti  - potvrdilo dobrý vplyv na diastolický a systolický krvný tlak. 

Dávkovanie v rôznych štúdiách bolo medzi 4 000 mg a 24 000 mg arginínu denne.

Erektilná dysfunkcia: L-arginín a potencia

L-arginín sa odporúča kvôli svojmu prekrvenie podporujúcemu účinku poprednými urológmi aj proti erektilnej dysfunkcii, teda poruchám erekcie. Erektilnou dysfunkciou trpí podľa odhadov približne 20% mužskej populácie nad 40 rokov. Pravdepodobne najbežnejšou príčinou, ešte pred psychickými faktormi ako je napr. stres, sú poruchy krvného obehu a cievne poruchy.

Tieto cievne ochorenia, ktoré vedú k obmedzenej potencii muža, sú artérioskleróza a hypertenzia. Steny ciev ale tiež trpia v dôsledku trvalo zvýšenej hladiny cukru v krvi (diabetes).

Poruchu erekcie spravidla zosilňujú aj vzťahové problémy. Je tu nebezpečenstvo dostať sa do začarovaného kruhu:  neuspokojivý pohlavný styk vedie k tlaku na výkon, ktorý prvé príznaky poruchy potencie u muža psychicky zosilní.

L-arginín pomáha riešiť aj neplodnosť mužov.

Erektilná dysfunkcia je zvyčajne tiež endotelová dysfunkcia.

Táto veta je u urológov okrídlená a znamená, že problémy s erekciou majú zvyčajne svoju príčinu v cievnych ochoreniach. Zlepšením prekrvenia, zvlášť jemných kapilár, stupňuje sa aj erektilná funkciu penisu. Pritom treba arginín užívať v dávke 5 000 mg (minimálne množstvo je všeobecne 3 000 mg) denne a trvalo. Po niekoľkých týždňoch, podľa rôznych štúdií, hlásila viac ako tretina užívateľov výrazné zlepšenie sexuálnych funkcií.

Kombinácia L-arginínu s extraktom z kôry pínie zvyšuje účinok na erektilnú funkciu.

L-arginín môže zvýšiť plodnosť

L-arginín môže pomôcť zlepšiť mužskú plodnosť. Arginín je prekurzor spermínu a spermidínu. V jednej štúdii na mužoch so zníženým počtom spermií bol po troch mesiacoch užívania 4 000 mg L-arginínu u 74% účastníkov zistený podstatne vyšší počet spermií. 

V ďalšej štúdii s účastníkmi, ktorí mali  síce dostatočný počet, ale zle pohyblivých spermií, bol sledovaný príjem asi 5 000 mg arginínu po dobu dlhšiu ako šesť mesiacov. Motilita (pohyblivosť spermií) sa významne zvýšila.

Tiež ako pozitívne pre počet spermií resp. ich hustotu a ich pohyblivosť resp. podiel zdravých spermií sa ukázali rôzne vitamíny, stopové prvky a antioxidanty:

  • Vitamín E (antioxidant)
  • Vitamín C (antioxidant)
  • Vitamín D (dôležitý receptor na oplodnenie vajíčka)
  • Selén (dôležitý pre syntézu centrálnej časti spermie)
  • Zinok (nevyhnutný pre produkciu spermií a produkciu testosterónu)
  • Koenzým Q10 (energia pre spermie)
  • L-karnitín (antioxidant, energia pre spermie)
  • L-glutatión (antioxidant)

Páry s doteraz nesplneným želaním splodiť dieťa by mali preto porozmýšľať o užívaní L‑arginínu a antioxidantov. V jednej štúdii sa užívaním kombinovaného lieku u muža zlepšil počet a pohyblivosť spermií.

Niekoľko žien u párov, ktoré predtým dlho mali neúspešný nechránený sex, otehotnelo vďaka arginínu.

Niekoľko žien u párov, ktoré predtým dlho mali neúspešný nechránený sex, otehotnelo. Z tohto by mala mať prospech aj erektilná funkcia, a tým libido.

Pri diabete: Arginín napomáha k zníženiu hladiny cukru v krvi

Aj pri diabetes mellitus sa odporúča súčasný príjem L-arginínu,  pretože to môže zvýšiť citlivosť na inzulín a pôsobiť proti následkom, spojenými s poškodenými cievami.

V štúdii uskutočnenej v roku 1998 sa preukázalo, že L-arginín môže znížiť inzulínovú rezistenciu, a tým zvýšiť účinnosť existujúceho inzulínu. Okrem toho sa autori štúdie domnievajú, že L-arginín môže pomôcť opäť upraviť rôzne antioxidanty.

Pomocou L-arginínu  a zlepšením NO hladiny sa môžu významne znížiť poruchy metabolizmu tukov, ktoré sa zvyčajne vyskytujú u pacientov s diabetom.

L-arginín môže svojim efektom zlepšenia prekrvenia prispieť k dlhšiemu zachovaniu kapilárnych ciev. Štúdie ukázali, že liečenie diabetickej nohy sa pomocou arginínu zlepší.

Inzulín je kľúčový hormón, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi. Zdravé telo si ho vyrába samo,  u diabetikov je produkcia inzulínu obmedzená. Inzulín sa musí prepravovať cez bunkové steny, aby bolo možné regulovať metabolizmus krvného cukru vo vnútri bunky. Odpor, ktorý bunkové steny kladú inzulínu, sa nazýva inzulínová rezistencia.

Následky cukrovky súvisia do značnej miery s poškodením ciev (diabetická retinopatia, diabetická noha). L-arginín môže svojim efektom zlepšenia prekrvenia prispieť k dlhšiemu zachovaniu kapilárnych ciev. Štúdie ukázali, že liečenie diabetickej nohy sa pomocou arginínu zlepší.

L-Arginín podporuje imunitný systém

Vzhľadom k tomu, že L-arginín tiež prispieva k tvorbe bielych krviniek, je taktiež prínosom pre imunitný systém a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Okrem toho môže spôsobiť redukciu rastu nádorov a odstrániť nadbytočný dusík z tela. Ďalej tiež podporuje rast svalovej hmoty a pôsobí proti stresu. Nakoniec reguluje acidobázickú rovnováhu, čo je základ pre trvalé zdravie.

Vedľajšie účinky L-arginínu?

Ani pri vyšších dávkach nie sú známe žiadne vedľajšie účinky arginínu. Preto je ho možné použiť ako bezpečný prostriedok na revitalizáciu tela.
L-arginín by sa nemal užívať iba pri akútnom herpes simplex, pretože poskytuje vírusu herpesu výživu.

Tip Vitariána

Ľuďom, ktorý majú vyššie opísané problémy, by sme chceli dať do pozornosti výživový doplnok s L-arginínom, a to amitamin® M forte, ktorý obsahuje účinný pomer L-arginínu, zinku a vitamínov A, D, B6 a B12.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency