Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Čo lezie pod kožu

chémia v kozmetike

19. 12. 2013 Kozmetika Chemické látky  Jana Klimanová
Čo lezie pod kožu

Dnes sa nielen ženy, ale aj muži starajú o svoju pleť. Kozmetické prípravky však používame aj pri starostlivosti o tých najmenších. Odpoveďou pokožky môže byť začervenanie, predčasné starnutie, ba až rakovina. Biochemik Richard Bence, ktorý sa venoval tri roky výskumu bežnej kozmetiky, varuje: „Musíme sa začať vážne zaoberať kozmetikou, ktorú si denne nanášame na pokožku a nielen dúfať, že chemikálie v nej sú bezpečné.“ Ak sa nebezpečné látky totiž zmiešajú a akumulujú, ich negatívny dopad môže byť oveľa horší. Existujú dôkazy o tom, že až 60% z toho, čo si aplikujete na kožu, sa vstrebáva do tela. Tieto nové zistenia potvrdzujú obavy z dlhodobého pôsobenia chemických látok v kozmetike. 

Gillian Deaconová v knihe "V tvojom rúži je olovo" upozorňuje: „Vezmite si obyčajný rúž na pery. Obsahuje umelé farbivá, v ktorých je hliník ako súčasť pigmentov a tiež ortuť ako konzervačná látka. Aby bol pekný, farebný, obsahuje anilín a tartrazín, považované za pravdepodobné karcinogény. V rúžoch sa ďalej nachádzajú parabény. Pridajme k nim olovo, ktoré spôsobuje poruchy učenia a správania...“ Podľa Richarda Benceho je absorbovanie chemikálií cez kožu oveľa nebezpečnejšie ako ich prehltnutie. „Ak sa rúž na pery dostane do úst, enzýmy v slinách a žalúdku ho rozložia. No chémia z kozmetiky prenikne cez kožu priamo do krvného obehu.“

Čítajte zloženie!

Napriek opatreniam Európskej únie trh s kozmetikou stále ponúka výrobky, ktoré môžu váš organizmus poškodiť. Ak tomu chcete predísť, čítajte pozorne ich zloženie. Opatrnosť je namieste pri týchto zložkách: 

Čítajte pozorne zloženie výrobkov.

Silikón – (dimethycone, methicone). Jeho molekuly ostávajú na povrchu pleti, čím viažu maz, nečistoty a baktérie. Dlhodobé užívanie produktov s obsahom silikónu môže spôsobiť alergiu, na pleti akné alebo vyrážky. Silikón obsahujú hlavne make-upy, pleťové séra, kondicionéry a vlasové masky.

Minerálny olej - priehľadný, bezfarebný olej je vedľajším produktom spracovania nafty. Je lacný a tvorí zložku olejov aj pre bábätká. Používa sa v hydratačných prípravkoch, leskoch na pery, rúžoch  a vlasových géloch. Obalí kožu ako fólia a zabraňuje vylučovať toxíny.

Ďalšou nebezpečnou látkou je sodium lauryl sulfate (SLS), vďaka ktorému kozmetika krásne pení. Pridáva sa do mydiel, šampónov, prípravkov na holenie, zubných pást a pien do kúpeľa. Takisto spôsobuje alergické prejavy na pokožke.

Ortuť - tento ťažký kov možno ešte vždy nájsť v niektorých maskarách, očných kvapkách, či lokálnych liekoch. Je to známy alergén a neurotoxín. Hľadajte tieto názvy: timerosal, oxid ortuťnatý, fenyloctan ortuťnatý, fenylbenzoát ortuťnatý, merkurochróm.

Kamennouhoľný decht - tento chemický derivát uhlia obsahujú prípravky proti suchej a sčervenanej koži, šampóny proti všiam a lupinám. Pridáva sa aj do peny do kúpeľa a farieb na vlasy. Ide o známy karcinogén v Európskej únii od roku 2004 zakázaný.

Formaldehyd - Americký Úrad na ochranu životného prostredia ho pokladá za pravdepodobný karcinogén, toxín poškodzujúci imunitný systém a dráždiaci kožu. Nájdete ho v lakoch na nechty, prípravkoch na ich spevnenie, vo farbách na vlasy, v lepidlách na umelé mihalnice a v šampónoch. Európska únia ho zakázala pridávať do kozmetických produktov. Na štítkoch hľadajte: formaldehyd, formalín, metanal, metylaldehyd, oxometán, oxymetylén, DMDM hydantoín, diazolidinylmočovina, imidazolidinylmočovina.

Olovo - rozsiahly prieskum rúžov na pery v USA potvrdil, že až 61% obsahuje stopy olova. Často išlo o veľmi luxusné rúže, v ktorých obsah olova až 12-násobne prekračoval bezpečnostné limity. Olovo možno nájsť aj vo farbách na vlasy, kde sa niekedy uvádza ako octan olovnatý. Je to nebezpečný neurotoxín, karcinogén a endokrinný disruptor, ktorý narúša hladinu hormónov v tele.

Ftaláty - nachádzajú sa v rozličných výrobkoch osobnej hygieny či kozmetických produktoch. Podľa Environmentálnej pracovnej skupiny a Greenpeace sa ftaláty skrývajú v arómach, parfumoch a parfumovaných výrobkoch, ako sú dezodoranty či pleťové vody. Narúšajú hladinu hormónov, poškodzujú pečeň, obličky a pľúca a vyvolávajú rakovinu. V priemysle sa používajú ako zmäkčovadlá. V Kalifornii a Európskej únii je zakázané pridávať ich do hračiek pre deti. Vyhýbajte sa výrobkom s arómou či parfumom.

Mastenec – ešte stále sa pridáva do detských zásypov a ako vlhkosť pohlcujúca zložka do očných tieňov, farieb na líca či dezodorantov. Pokiaľ ide o pôsobenie na organizmus, mastenec pripomína azbest. Súvisí s rakovinou vaječníka a pravdepodobne pôsobí toxicky na dýchaciu sústavu. Označuje sa ako mastenec, talk, talkum či steatit.

Nebezečné deodoranty?

Medzi chemikálie, ktoré sa v poslednom čase stali najväčším terčom kritiky, patria parabény – estery parahydroxybenzoovej kyseliny. Používajú sa ako konzervačné látky vo výrobkoch vlasovej kozmetiky, mydlách, krémoch, opaľovacích krémoch, výrobkoch na holenie, v dekoratívnej kozmetike, deodorantoch, antiperspirantoch, lubrikantoch. Hon na chemickú čarodejnicu má svoje opodstatnenie. Podľa viacerých štúdií napodobňujú účinky estrogénov, čím zvyšujú riziko rakoviny prsníka a toxického pôsobenia na pohlavnú sústavu. Výskumný tím vedený Dr. Philippou Darbre z University of Reading v Anglicku študoval vzorky tkaniva 40 žien, ktoré podstúpili mastektómiu medzi rokmi 2005 až 2008 pre prvý primárny karcinóm prsníka. Celkovo odobrali 160 vzoriek, štyri z každej ženy. V 99 percentách tkanivových vzoriek našli aspoň jeden parabén a v 60 percentách vzoriek ich bolo päť. Zaujímavosťou bolo, že parabény boli aj u žien, ktoré nikdy nepoužívali antiperspiranty a deodoranty. Napriek tomu sa priamy vplyv parabénov na vznik rakoviny zatiaľ spochybňuje. Dlhodobé účinky konzervantov na ľudský organizmus zatiaľ nikto nezverejnil.

Ešte ste o parabénoch nepočuli? Stačí vojsť do kúpeľne, zobrať do rúk akýkoľvek výrobok a prečítať si jeho zloženie. Hľadajte látky obsahujúce vo svojom názve tieto látky:

• Methyl p-hydroxybenzoate alebo methylparaben (E218)

• Ethyl p-hydroxybenzoate alebo ethylparaben (E214)

• Propyl p-hydroxybenzoate alebo propylparaben (E126)

• Butyl p-hydroxybenzoate alebo butylparaben

• Benzyl p-hydroxybenzoate alebo benzylparaben

Prírodná alternatíva

Výrobcovia kozmetiky sa obhajujú: ak by sme do nej nepridali konzervanty, teda aj parabény, bola by nepoužiteľná a dokonca nebezpečná. Práve ony zabraňujú, aby sa do výrobkov dostali baktérie a kvasinky a ich životnosť bola aj tri roky. Koncentrácie parabénov vo výrobkoch stanovujú medzinárodné normy. Lenže... Ak tieto chemické látky dokážu zabiť bunky baktérií, čo robia s bunkami kože?

Ak chémii nedôverujete, siahnite po prírode.

Isteže, parabény sú lacné a efektívne. Avšak, sú dostupné aj bezpečnejšie prírodné alternatívy ako výťažok z kôstok grapefruitu, aloe vera gél, citrónová šťava, éterické silice alebo tocopherol (vitamín E). Opatrnosť je namieste aj pri výrobkoch, ktoré o sebe tvrdia, že sú prírodné. Môžu obsahovať malé množstvo rastlinných výťažkov, ale zvyšok výrobku je na ropnej báze. Parabény môžu byť aj v prírodnej kozmetike, pokiaľ nemá certifikát 100% bio. V certifikovanej prírodnej kozmetike sa nemôžu používať. Kvalitná prírodná kozmetika obsahuje len aktívne prírodné látky, ako sú výťažky z rastlín, esenciálnych olejov alebo látok organického pôvodu. Pri jej výbere si všímajte zloženie, aj symbol organizácie, ktorá produkty certifikovala. Hľadajte označenia Eco Friendly, za jednu z vysoko uznávaných sa považuje známka EcoControl. Skontrolujte záručnú lehotu. Ak výrobcovia nepoužili syntetické konzervanty, môže byť kratšia, ako ste zvyknutí. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency