Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Epigenetika a metylácia génov

Ako náš životný štýl a naše duševné nastavenie dokážu zapínať a vypínať gény

28. 03. 2024 Epigenetika Epigenóm metylácia génov  Andrej Maťko
Epigenetika a metylácia génov
Ako by ste sa cítili, keby som vám povedal, že váš životný štýl a duševné nastavenie majú moc zapínať a vypínať určité gény vo vašom tele? Nuž, vďaka fascinujúcemu svetu epigenetiky, tento jav nie je len sci-fi fantáziou, ale stále častejšou realitou v súčasnom vedeckom výskume.


Čo je to epigenetika?

Epigenetika, odvetvie biológie, ktoré skúma, ako životné prostredie a správanie ovplyvňujú fungovanie našich génov, nám prináša odpovede na niektoré veľmi zásadné otázky o ľudskej prirodzenosti a zdraví. Jednou zo zásadných mechanizmov epigenetiky je metylácia génov, proces, cez ktorý naše telo "zapína" alebo "vypína" gény, a tým ovplyvňuje množstvo dôležitých funkcií a systémov v tele.


Zapínanie a vypínanie génov

Predstavte si gény ako knihy v obrovskej knižnici, ktorá predstavuje našu DNA. Metylácia génov potom pôsobí ako systém indexovania, ktorý určuje, ktoré knihy (gény) budú otvorené a čítané (exprimované) a ktoré zostanú zatvorené (reprimované). Tento "epigenetický" systém indexovania je ovplyvnený mnohými vonkajšími faktormi, vrátane stravy, fyzickej aktivity, expozície toxínom, stresu a dokonca aj našich myšlienok a emocionálnych stavov.

Napriek tomu, že naša genetická štruktúra (sekvencia DNA) je pri narodení pevne daná a nemenná, spôsob, akým sú gény exprimované, môže byť modifikovaný počas celého života. Predstavte si, že by ste mohli ovplyvniť svoje zdravie a celkovú pohodu, jednoducho zmenou vášho životného štýlu a myslenia. To nie je len hypotetický prípad, ale realita, ktorú nám odhaľuje epigenetika.



Cvičiť, cvičiť, cvičiť

Vezmime si ako príklad fyzickú aktivitu. Štúdie ukázali, že pravidelné cvičenie môže "zapnúť" gény zodpovedné za zlepšenie metabolizmu a "vypnúť" gény spojené s rozvojom chronických chorôb ako sú cukrovka typu 2 alebo srdcové ochorenia. Podobne vyvážená strava, bohatá na nutrienty, môže aktivovať gény, ktoré podporujú detoxikáciu a opravu DNA, zatiaľ čo strava plná spracovaných potravín a toxínov môže tieto pozitívne gény "utlmiť".


Ako myšlienky ovplyvňujú gény

Ešte fascinujúcejšie je, že aj naše myšlienky a emócie môžu ovplyvniť metyláciu génov. Chronický stres a negatívne myšlienkové vzorce môžu aktivovať gény, ktoré zvyšujú zápal a znižujú imunitnú odpoveď, zatiaľ čo pravidelná meditácia, vďačnosť a pozitívne myslenie môžu stimulovať gény, ktoré podporujú fyzické a duševné zdravie.

Predstavme si teda, že naše telo je záhrada a gény sú semienka. Metylácia génov je tým záhradníkom, ktorý rozhoduje, ktoré semienka budú zasadené a ktoré zanechané v tmeNaším životným štýlom a duševným nastavením môžeme tomuto záhradníkovi poskytnúť nástroje a zdroje potrebné na pestovanie zdravej, bujnej záhrady plnej farieb a života.

Naše každodenné rozhodnutia a myšlienky teda nemajú len okamžitý vplyv na naše pocity a správanie, ale tiež dlhodobé epigenetické následky, ktoré môžu formovať naše zdravie a blaho pre nás a potenciálne aj pre naše budúce generácie.



Súvisiace produkty

AKCIA

Knižný balíček Zdravie

Knižný balíček Zdravie

44,70 € 36,00 €

Zľavnený knižný balíček Zelená obsahuje tieto tituly: Predpis na zelené smoothie Jezte zeleně Superpotraviny

Kúpiť

Súvisiace články

Koža

Koža

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency