Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Čo lezie pod kožu

chémia v kozmetike

19. 12. 2013 Kozmetika Chemické látky  Jana Klimanová
Čo lezie pod kožu

Dnes sa nielen ženy, ale aj muži starajú o svoju pleť. Kozmetické prípravky však používame aj pri starostlivosti o tých najmenších. Odpoveďou pokožky môže byť začervenanie, predčasné starnutie, ba až rakovina. Biochemik Richard Bence, ktorý sa venoval tri roky výskumu bežnej kozmetiky, varuje: „Musíme sa začať vážne zaoberať kozmetikou, ktorú si denne nanášame na pokožku a nielen dúfať, že chemikálie v nej sú bezpečné.“ Ak sa nebezpečné látky totiž zmiešajú a akumulujú, ich negatívny dopad môže byť oveľa horší. Existujú dôkazy o tom, že až 60% z toho, čo si aplikujete na kožu, sa vstrebáva do tela. Tieto nové zistenia potvrdzujú obavy z dlhodobého pôsobenia chemických látok v kozmetike. 

Gillian Deaconová v knihe "V tvojom rúži je olovo" upozorňuje: „Vezmite si obyčajný rúž na pery. Obsahuje umelé farbivá, v ktorých je hliník ako súčasť pigmentov a tiež ortuť ako konzervačná látka. Aby bol pekný, farebný, obsahuje anilín a tartrazín, považované za pravdepodobné karcinogény. V rúžoch sa ďalej nachádzajú parabény. Pridajme k nim olovo, ktoré spôsobuje poruchy učenia a správania...“ Podľa Richarda Benceho je absorbovanie chemikálií cez kožu oveľa nebezpečnejšie ako ich prehltnutie. „Ak sa rúž na pery dostane do úst, enzýmy v slinách a žalúdku ho rozložia. No chémia z kozmetiky prenikne cez kožu priamo do krvného obehu.“

Čítajte zloženie!

Napriek opatreniam Európskej únie trh s kozmetikou stále ponúka výrobky, ktoré môžu váš organizmus poškodiť. Ak tomu chcete predísť, čítajte pozorne ich zloženie. Opatrnosť je namieste pri týchto zložkách: 

Čítajte pozorne zloženie výrobkov.

Silikón – (dimethycone, methicone). Jeho molekuly ostávajú na povrchu pleti, čím viažu maz, nečistoty a baktérie. Dlhodobé užívanie produktov s obsahom silikónu môže spôsobiť alergiu, na pleti akné alebo vyrážky. Silikón obsahujú hlavne make-upy, pleťové séra, kondicionéry a vlasové masky.

Minerálny olej - priehľadný, bezfarebný olej je vedľajším produktom spracovania nafty. Je lacný a tvorí zložku olejov aj pre bábätká. Používa sa v hydratačných prípravkoch, leskoch na pery, rúžoch  a vlasových géloch. Obalí kožu ako fólia a zabraňuje vylučovať toxíny.

Ďalšou nebezpečnou látkou je sodium lauryl sulfate (SLS), vďaka ktorému kozmetika krásne pení. Pridáva sa do mydiel, šampónov, prípravkov na holenie, zubných pást a pien do kúpeľa. Takisto spôsobuje alergické prejavy na pokožke.

Ortuť - tento ťažký kov možno ešte vždy nájsť v niektorých maskarách, očných kvapkách, či lokálnych liekoch. Je to známy alergén a neurotoxín. Hľadajte tieto názvy: timerosal, oxid ortuťnatý, fenyloctan ortuťnatý, fenylbenzoát ortuťnatý, merkurochróm.

Kamennouhoľný decht - tento chemický derivát uhlia obsahujú prípravky proti suchej a sčervenanej koži, šampóny proti všiam a lupinám. Pridáva sa aj do peny do kúpeľa a farieb na vlasy. Ide o známy karcinogén v Európskej únii od roku 2004 zakázaný.

Formaldehyd - Americký Úrad na ochranu životného prostredia ho pokladá za pravdepodobný karcinogén, toxín poškodzujúci imunitný systém a dráždiaci kožu. Nájdete ho v lakoch na nechty, prípravkoch na ich spevnenie, vo farbách na vlasy, v lepidlách na umelé mihalnice a v šampónoch. Európska únia ho zakázala pridávať do kozmetických produktov. Na štítkoch hľadajte: formaldehyd, formalín, metanal, metylaldehyd, oxometán, oxymetylén, DMDM hydantoín, diazolidinylmočovina, imidazolidinylmočovina.

Olovo - rozsiahly prieskum rúžov na pery v USA potvrdil, že až 61% obsahuje stopy olova. Často išlo o veľmi luxusné rúže, v ktorých obsah olova až 12-násobne prekračoval bezpečnostné limity. Olovo možno nájsť aj vo farbách na vlasy, kde sa niekedy uvádza ako octan olovnatý. Je to nebezpečný neurotoxín, karcinogén a endokrinný disruptor, ktorý narúša hladinu hormónov v tele.

Ftaláty - nachádzajú sa v rozličných výrobkoch osobnej hygieny či kozmetických produktoch. Podľa Environmentálnej pracovnej skupiny a Greenpeace sa ftaláty skrývajú v arómach, parfumoch a parfumovaných výrobkoch, ako sú dezodoranty či pleťové vody. Narúšajú hladinu hormónov, poškodzujú pečeň, obličky a pľúca a vyvolávajú rakovinu. V priemysle sa používajú ako zmäkčovadlá. V Kalifornii a Európskej únii je zakázané pridávať ich do hračiek pre deti. Vyhýbajte sa výrobkom s arómou či parfumom.

Mastenec – ešte stále sa pridáva do detských zásypov a ako vlhkosť pohlcujúca zložka do očných tieňov, farieb na líca či dezodorantov. Pokiaľ ide o pôsobenie na organizmus, mastenec pripomína azbest. Súvisí s rakovinou vaječníka a pravdepodobne pôsobí toxicky na dýchaciu sústavu. Označuje sa ako mastenec, talk, talkum či steatit.

Nebezečné deodoranty?

Medzi chemikálie, ktoré sa v poslednom čase stali najväčším terčom kritiky, patria parabény – estery parahydroxybenzoovej kyseliny. Používajú sa ako konzervačné látky vo výrobkoch vlasovej kozmetiky, mydlách, krémoch, opaľovacích krémoch, výrobkoch na holenie, v dekoratívnej kozmetike, deodorantoch, antiperspirantoch, lubrikantoch. Hon na chemickú čarodejnicu má svoje opodstatnenie. Podľa viacerých štúdií napodobňujú účinky estrogénov, čím zvyšujú riziko rakoviny prsníka a toxického pôsobenia na pohlavnú sústavu. Výskumný tím vedený Dr. Philippou Darbre z University of Reading v Anglicku študoval vzorky tkaniva 40 žien, ktoré podstúpili mastektómiu medzi rokmi 2005 až 2008 pre prvý primárny karcinóm prsníka. Celkovo odobrali 160 vzoriek, štyri z každej ženy. V 99 percentách tkanivových vzoriek našli aspoň jeden parabén a v 60 percentách vzoriek ich bolo päť. Zaujímavosťou bolo, že parabény boli aj u žien, ktoré nikdy nepoužívali antiperspiranty a deodoranty. Napriek tomu sa priamy vplyv parabénov na vznik rakoviny zatiaľ spochybňuje. Dlhodobé účinky konzervantov na ľudský organizmus zatiaľ nikto nezverejnil.

Ešte ste o parabénoch nepočuli? Stačí vojsť do kúpeľne, zobrať do rúk akýkoľvek výrobok a prečítať si jeho zloženie. Hľadajte látky obsahujúce vo svojom názve tieto látky:

• Methyl p-hydroxybenzoate alebo methylparaben (E218)

• Ethyl p-hydroxybenzoate alebo ethylparaben (E214)

• Propyl p-hydroxybenzoate alebo propylparaben (E126)

• Butyl p-hydroxybenzoate alebo butylparaben

• Benzyl p-hydroxybenzoate alebo benzylparaben

Prírodná alternatíva

Výrobcovia kozmetiky sa obhajujú: ak by sme do nej nepridali konzervanty, teda aj parabény, bola by nepoužiteľná a dokonca nebezpečná. Práve ony zabraňujú, aby sa do výrobkov dostali baktérie a kvasinky a ich životnosť bola aj tri roky. Koncentrácie parabénov vo výrobkoch stanovujú medzinárodné normy. Lenže... Ak tieto chemické látky dokážu zabiť bunky baktérií, čo robia s bunkami kože?

Ak chémii nedôverujete, siahnite po prírode.

Isteže, parabény sú lacné a efektívne. Avšak, sú dostupné aj bezpečnejšie prírodné alternatívy ako výťažok z kôstok grapefruitu, aloe vera gél, citrónová šťava, éterické silice alebo tocopherol (vitamín E). Opatrnosť je namieste aj pri výrobkoch, ktoré o sebe tvrdia, že sú prírodné. Môžu obsahovať malé množstvo rastlinných výťažkov, ale zvyšok výrobku je na ropnej báze. Parabény môžu byť aj v prírodnej kozmetike, pokiaľ nemá certifikát 100% bio. V certifikovanej prírodnej kozmetike sa nemôžu používať. Kvalitná prírodná kozmetika obsahuje len aktívne prírodné látky, ako sú výťažky z rastlín, esenciálnych olejov alebo látok organického pôvodu. Pri jej výbere si všímajte zloženie, aj symbol organizácie, ktorá produkty certifikovala. Hľadajte označenia Eco Friendly, za jednu z vysoko uznávaných sa považuje známka EcoControl. Skontrolujte záručnú lehotu. Ak výrobcovia nepoužili syntetické konzervanty, môže byť kratšia, ako ste zvyknutí. 

Súvisiace články

Bolesti chrbta

Bolesti chrbta

Kozmetické štúdie

Kozmetické štúdie

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency